Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε Δάφια, Αγ. Παρασκευή, Σκαλοχώρι, Άγρα, Μυτιλήνη
Χωρίς να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την κυβέρνηση, μια πραγματική μη κυβερνητική οργάνωση, η «Αγκαλιά» του αείμνηστου παπα-Στρατή, έχει άξιους συνεχιστές την Κατερίνα, τον Γιώργο, την Ελένη, τον Γιάννη και πλήθος ανθρώπων ανά τον κόσμο που τη στηρίζουν. Μετά τα βραβεία της (Raul Wallenberg 2016 του Συμβουλίου της Ευρώπης και Βραβείο Alexander Langer International Award 2017) με τα οποία χρηματοδοτήθηκε μεγάλο μέρος των δράσεών της, συνεχίζει με τη «Σχολή Γονέων», στην οποία αξίζει κανείς να μετέχει, να «σπουδάσει» και να κοινωνήσει.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενίσχυσης της «Αγκαλιάς», «200+200» που ολοκληρώθηκε το 2016, τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με 200 ντόπιες οικογένειες και περισσότερες από 200 προσφυγικές με σκοπό την υλική και ψυχολογική στήριξη. «Είδαμε από κοντά πως το φαινόμενο της φτώχειας και του αποκλεισμού είναι εξαιρετικά σύνθετο και δεν μπορεί απλά να οριστεί ως έλλειψη πόρων. Είδαμε πως εξίσου σημαντικό, και μερικές φορές σημαντικότερο, είναι η σωστή πληροφόρηση, η γνώση, η πρακτική εφαρμογή επιστημονικών δεδομένων στην καθημερινή ζωή. Είδαμε γονείς να αγωνίζονται να μεγαλώσουν το παιδί τους γεμάτοι απορίες και όσο στρέφαμε προς τα εκεί το ενδιαφέρον μας είδαμε πως αυτό ισχύει όχι μόνο για όσους έχουν άμεση υλική ανάγκη αλλά και γενικότερα στην κοινωνία μας σε κάθε επίπεδο», λέει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Σελάχα.
«Εφόδια για το δρόμο»
Έτσι για το 2017 η «Αγκαλιά» συνέχισε με τη δράση «Εφόδια για το Δρόμο». Η δράση αυτή είχε δυο επίπεδα. Πρώτον την παροχή υλικής βοήθειας εκεί που υπήρχε ανάγκη. Καθ’ όλο το έτος πραγματοποίησαν ένα μεγάλο σε όγκο πρόγραμμα που περιλάμβανε στήριξη άπορων ντόπιων οικογενειών, βοήθεια σε αρρώστους, σε έκτακτες ανάγκες υγείας σε στήριξη προσφύγων τόσο εν κινήσει όσο και σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε παροχή φρούτων και λαχανικών σε Ρομά καθώς και στήριξη ατόμων, δομών, πρωτοβουλιών και κινήσεων αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, έργο για το οποίο θα μιλήσουν αναλυτικά στον απολογισμό που δημοσιεύεται κάθε χρόνο.
Το δεύτερο σκέλος αυτής της δράσης είναι η «Σχολή Γονέων» που πρόκειται να ξεκινήσει, θεωρώντας ότι το σωστό μεγάλωμα ενός παιδιού είναι από τα σημαντικότερα και πιο δύσκολα στοιχήματα: «Μέσα από το μεγάλωμα του παιδιού προκύπτουν οι πολίτες του αύριο. Θελήσαμε λοιπόν εκτός από υλικά εφόδια να μπορέσουμε, στο μέτρο του δυνατού, να προσφέρουμε εφόδια ψυχικά και εργαλεία μεθοδολογικά στους γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι τους σε καιρούς (και συνθήκες) κρίσης. Και θελήσαμε αυτό να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αποκεντρωμένα, όχι μόνο στην πόλη της Μυτιλήνης αλλά κυρίως στην ορεινή Λέσβο», εξηγεί η κ. Σελάχα.
Πλήθος ειδικών
Μετά από πολλές προετοιμασίες το πρόγραμμα για τη «Σχολή Γονέων» της
«Αγκαλιάς» είναι έτοιμο: Ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, παιδίατροι, διατροφολόγοι, συγγραφείς, μουσικοί, παραμυθάδες, γονείς θα βρεθούν στη Λέσβο για να συζητήσουν με τους ενδιαφερόμενους γύρω από το όμορφο αλλά και δύσκολο θέμα του μεγαλώματος ενός παιδιού. Στα Δάφια, στην Αγία Παρασκευή, στην Άγρα, στο Σκαλοχώρι, στη Μυτιλήνη. Οι συζητήσεις θα είναι ελεύθερες για όλους δίχως ανάγκη εγγραφής ενώ θα ανεβούν και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες διαδικτυακά και στο μέλλον και από όλους τους φίλους της «Αγκαλιάς» ανά τον κόσμο. Όλη η δράση «Εφόδια για τον Δρόμο» έγινε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο δουλεύει η «Αγκαλιά» πολλά χρόνια τώρα. Δίχως χρηματοδότηση από Ε.Ε. ή κυβέρνηση, απολύτως εθελοντικά και αποκλειστικά με τη στήριξη των ανθρώπων που γνωρίζουν το έργο τους.
«Καλούμε τον κόσμο της Λέσβου να συμμετέχει σε αυτά τα σεμινάρια, να προετοιμάσει ερωτήσεις και απορίες, να έρθει σε επαφή με τους ομιλητές και να λάβει όσα περισσότερα “εφόδια” μπορεί για το δύσκολο έργο του μεγαλώματος ενός παιδιού», τονίζει η Κ. Σελάχα.