Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με το άγχος ζουν εδώ και περισσότερο από δύο 24ωρα οι κάτοικοι της Λέσβου, που «κουνιούνται» στο ρυθμό των Ρίχτερ.
Μετά τον χθεσινό δυνατό μετασεισμό των 4,1R στις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας, καταγράφηκε ένας ακόμα πιο ισχυρός στις 03:37 εντάσεως 4,6R! Το επίκεντρο της νέας αυτής μετασεισμικής δόνησης ήταν πάντως ανατολικότερα από τα προηγούμενα και συγκεκριμένα στο Μπουρχάνι των απέναντι τουρικών παραλίων, πολύ κοντά στο Αϊβαλί. Είχε όμως αντίστοιχο εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.
Συνολικά, χθες το βράδυ, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε οκτώ σεισμικές δονήσεις μεταξύ 3R και 4,6R. Η δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται και η ανησυχία εντείνεται, αφού από τον πρώτο σεισμό μέχρι και σήμερα έχουν περάσει πάνω από 48 ώρες και το φαινόμενο δε λέει να περιοριστεί. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται μεν προβληματισμένοι, καθησυχάζουν ωστόσο τους κατοίκους του νησιού, συμβουλεύοντας πως δεν χρειάζεται να επικρατήσει ο πανικός.
Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται προσοχή και καλό είναι ο καθένας μας να είναι ενημερωμένος για τους τρόπους προστασίας σε περίπτωση σεισμού.
Ζημιές σε παλαιά κτίσματα σημειώθηκαν στα απέναντι τουρκικά παράλια
Ζημιές στην Τουρκία και πέντε τραυματίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γειτονική Τουρκία -όπου εντοπίζεται το ακριβές επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας- τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για φθορές σε τουλάχιστον 100 σπίτια της ευρύτερης περιοχής του Τσανάκαλε, ενώ κατέρρευσαν μερικά παλιά και χαμηλής ποιότητας κτίσματα στο Γιουκαρίκιοϊ και τουλάχιστον πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο τοπικό νοσοκομείο.
Xάρτης που καταγράφει τη μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών στην περιοχή μας
Λέσβος και ισχυροί σεισμοί
Ο ελληνικός χώρος βρίσκεται στο όριο επαφής και σύγκλισης της αφρικανικής και της ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας και η πιο ενδιαφέρουσα γεωμορφολογική δομή τεκτονικής προέλευσης είναι η τάφρος του βορείου Αιγαίου, με βάθος νερού μέχρι περίπου τα 1.500 μ. Εδώ καταλήγει εξάλλου και μια προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, έχοντας δώσει μεγάλους σεισμούς κατά το παρελθόν.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή μας καταγράφηκαν τα τελευταία 170 χρόνια ισχυρές και σε πολλές περιπτώσεις καταστρεπτικές σεισμικές δονήσεις, με πιο χαρακτηριστική εκείνη των 6,7R το 1865, στο ίδιο ρήγμα από το οποίο προέρχονται οι σεισμοί των τελευταίων 48 ωρών. Η Λέσβος βίωσε όμως δυνατό σεισμό και το 1845, μεγέθους 6,8R, ενώ παρόμοιας έντασης σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν, επίσης, το Μάρτιο του 1867 (6,8R), όπου μάλιστα σημαδεύτηκε από τουλάχιστον 500 θύματα, αλλά και τον Οκτώβρη του 1889 (6,7R).
Πιο πρόσφατα, το νησί «ταρακουνήθηκε» το 1974 με σεισμό μεγέθους 7R, αλλά ευτυχώς είχε επίκεντρο λίγο πιο ανατολικά, με μικρότερες επιπτώσεις.