Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τη σύσταση γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίβλεψη της τήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικά θα είναι η δεύτερη Αρχή που θα ελέγχει τις ελληνικές αρχές ως προς τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου, καθώς ήδη εκτός από την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, υφίσταται στο Κέντρο της Μόριας, γραφείο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO).
Η κίνηση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ξέχωρη από την έλευση του Μάρτιν Βερβέι, συντονιστή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας στη Λέσβο, αλλά και από την ανακοίνωση του νέου σχεδίου κοινής δράσης για το προσφυγικό.
Νέα «επιχορήγηση» 3,9 εκατ. ευρώ
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει στην Ελλάδα πρόσθετη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Στόχο έχει την περαιτέρω στήριξη δράσεων -τις οποίες χρηματοδοτεί η Ε.Ε. και υλοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- για την παροχή σίτισης, φιλοξενίας και μεταφοράς στους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά, καθώς και δράσεων για την παροχή καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης, όπως η προσωρινή φιλοξενία σε πλοία.
Με το εν λόγω ποσό, η συνολική επείγουσα συνδρομή που έχουν διαθέσει στην Ελλάδα τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων, από το 2015, ανέρχεται σε 356,8 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης έρχεται να προστεθεί στα 509 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020. Συνολικά, η Επιτροπή έχει διαθέσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε στήριξη για την Ελλάδα από το 2015 προκειμένου να συνδράμει τη χώρα στη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων.
Δύο μήνες απλήρωτοι
Οι 40 περίπου εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου που εξετάζουν τις αιτήσεις, δεν είναι ικανοποιημένοι, αφού είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, μετά από τη σχετική απόφαση της γενικής τους συνέλευσης (30 Ιανουαρίου), με αίτημα την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων τους και το σταμάτημα, στο εξής, κάθε καθυστέρησης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί, λόγω του ότι η μεταναστευτική πολιτική έγινε ξεχωριστό υπουργείο, έχει εμφανιστεί διοικητικό πρόβλημα, ως προς το ποιος και με τι τρόπο θα πληρώνει τους εργαζομένους των Υπηρεσιών Ασύλου ανά την Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και κανένα επιχείρημα, που να μπορεί να γίνει αποδεκτό για να μην πληρώνονται “στην ώρα” τους οι εργαζόμενοι.
Οι όποιες διοικητικές αλλαγές δεν μπορεί να έχουν “θύματα” εργαζόμενους. Δεν δεχόμαστε να προστίθενται και νέα προβλήματα στους συναδέλφους μας αυτούς, που εργάζονται, εκτός των άλλων, σε καθεστώς ανασφάλειας και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η έγκαιρη εξασφάλιση της μισθοδοσίας όλων των εργαζόμενων στην Υπηρεσία Ασύλου, είναι αποκλειστικά ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ.
Παραίτηση Μουζάλα ζητεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, μετά τις δηλώσεις του και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελληνικού, ζητεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, λέγοντας ότι «η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό, είναι συνώνυμο της παρακμής και ενέχει μεγάλους κινδύνους για τη χώρα».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ποιο αόρατο χέρι σταματά την εκκένωση του άθλιου καταυλισμού; Ο κ. Μουζάλας ξέρει προφανώς και άλλους τρόπους για να καθυστερήσει την επένδυση στο Ελληνικό, χωρίς να διαγκωνίζεται στα κιγκλιδώματα με ανήλικα παιδιά. Η πολιτική της Κυβέρνησης στο προσφυγικό πρέπει να ανατραπεί. Ο κ. Μουζάλας είναι ανάξιος να παραμένει Υπουργός. Έχει μόνο μία λύση: την παραίτηση».
Τι λένε οι «Γιατροί του Κόσμου» για τη Μόρια
«Εγκαύματα, ψώρα κι έλλειψη νερού»
Θέρμανση από αυτοσχέδια μαγκάλια, πλύσιμο με κατσαρολάκια, μαγείρεμα σε φωτιά πάνω σε πέτρες, περισσότερα από 4.000 άτομα σε χώρο για 1.700... Σε αυτές τις συνθήκες ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη Μόρια, όπως τις περιγράφουν στο «Βήμα», μέλη ΜΚΟ που εργάζονται στο Hot-spot.
Ο Δημήτρης Πατέστος, ιατρικός συντονιστής των «Γιατρών του Κόσμου» (ΓτΚ) ανάμεσα στα υπόλοιπα περιστατικά που αντιμετωπίζει, ξεχωρίζει τα εγκαύματα «από το νερό που ζεσταίνουν οι πρόσφυγες για να κάνουν μπάνιο με κατσαρολάκια και αυτοσχέδια κατσαρολάκια. Επειδή δεν υπάρχει κουζίνα, ανάβουν φωτιά και στηρίζουν την κατσαρόλα σε πέτρες αλλά δεν είναι σταθερή και μπορεί εύκολα να πέσει πάνω τους το καυτό νερό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ζεσταθούν, ή θα ανάψουν φωτιές ή δεν θα ζεσταθούν».
Ο κ. Πατέστος που βρίσκεται στη Λέσβο με τους «Γιατρούς του Κόσμου» από το Δεκέμβριο του 2014, παρατηρεί ότι μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και τον πολύμηνο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, «έχουμε συνεχόμενα περιστατικά ψώρας που οφείλονται στη βρώμα. Παρ’ όλο που τους δίνουμε φάρμακα, δεν υπάρχει τρόπος να κάνουν μπάνιο ή να πλύνουν τα ρούχα τους με αποτέλεσμα να κολλάει ψώρα ο ένας από τον άλλο». Αντίθετα, «μέχρι τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, όλα τα περιστατικά ψώρας που είχαμε, έρχονταν από την Τουρκία, θεραπεύονταν και τελείωνε. Η καθαριότητα στη Μόρια είναι εντελώς ελλιπής».