Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μετά από κόπους και προσπάθειες πολλών ετών, το Εργαστήριο Ελαιολάδου της Μυτιλήνης λειτουργεί και είναι πλήρως διαπιστευμένο. Συγκεκριμένα, έχει λάβει διαπίστευση κατά EN ISO/IEC 17025.
Η ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 9.00 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη, έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις υπηρεσίες που προσφέρει το Εργαστήριο στους παραγωγικούς φορείς του νησιού.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων ελαιοκαλλιέργειας, τα νεότερα ερευνητικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς και θα γίνει αναφορά στους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του καρπού.
Έμφαση θα δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας και στις προοπτικές προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου, σύμφωνα πάντα με το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει η χώρα μας.
Μετά το τέλος της ημερίδας, θα ακολουθήσει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου στην περιοχή του Κάτω Τρίτους.
Οι εισηγήσεις και οι ομιλητές
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ομιλίες:
- «Το διαπιστευμένο Εργαστήριο Ελαιολάδου Μυτιλήνης ως εργαλείο προστασίας, ανάδειξης και ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού ελαιολάδου» από την Ευστρατία Κουζούμη, περιβαλλοντολόγο Msc, υπεύθυνη ποιότητας και επικεφαλής ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης εργαστηρίου ελαιολάδου Μυτιλήνης Ι.ΕΛ.Υ.Α. ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
- «Κριτήρια ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας του ελαιολάδου» από το Β. Βανδέρα, χημικό Msc, τεχνικό υπεύθυνο του Εργαστηρίου Ελαιολάδου Μυτιλήνης.
- «Η ελαιοκαλλιέργεια στη Λέσβο» από την Εύη Πίτικα, γεωπόνο Msc, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου.
- «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ευκαιρίες στην παραγωγή ελαιολάδου - Το αποτύπωμα άνθρακα και το αποτύπωμα νερού» από το Γ. Κουμπούρη, γεωπόνο Δρ. εντεταλμένο ερευνητή, υπεύθυνο Εργαστηρίου Ελαιοκομίας Ι.ΕΛ.Υ.Α. ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
- «Η επίδραση του δάκου της ελιάς στην ποιότητα του ελαιολάδου» από την Κ. Βαρίκου, εντομολόγο Δρ. υπεύθυνη εργαστηρίου εντομολογίας Ι.ΕΛ.Υ.Α. ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
- «Επεξεργασία του ελαιοκάρπου και επίδραση στην ποιότητα του ελαιολάδου» από την Ε. Στεφανουδάκη, χημικό Δρ., διατελέσασα ερευνήτρια εργαστηρίου τεχνολογίας τροφίμων Ι.ΕΛ.Υ.Α. ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
- «Διασφάλιση της ποιότητας του Ελληνικού Ελαιολάδου» από τη Χ. Παπαδημητρίου, διευθύντρια Διεύθυνσης μεταποίησης και ποιοτικού ελέγχου τροφίμων φυτικής παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- «Ελληνικό ελαιόλαδο: προκλήσεις και προοπτικές» από τον Π. Καραντώνη, γενικό διευθυντή ΕΣΒΙΤΕ.