Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε «πρωτεύουσα» είσοδο παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα αναδεικνύεται η Λέσβος.
Μόνο το εορταστικό τετραήμερο, από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι και τη Λαμπροδευτέρα σε διάφορες ακτές της Λέσβου αποβιβάσθηκαν 497 άτομα, στην πλειοψηφία τους συριακής καταγωγής. Ενώ χθες Τρίτη μέχρι τις 11 το πρωί είχαν καταμετρηθεί και συγκεντρωθεί άλλα 85 άτομα. Σύνολο 582!
Στο σύνολό τους οι παράτυποι μετανάστες και οι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στο περίκλειστο τμήμα του λιμανιού της Μυτιλήνης και από εκεί διοχετεύθηκαν στο παλιό στρατόπεδο της Μόριας, όπου λειτουργεί το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
Εκεί καταγράφηκαν και με ρυθμούς της τάξης των 120 με 150 τη μέρα θα αφεθούν και αυτοί ελεύθεροι στο λιμάνι της Μυτιλήνης απ’ όπου και με το πλοίο της γραμμής θα αναχωρήσουν για τον Πειραιά.
Να θυμίζουμε πως όπως γράφαμε και στο φύλλο της Μεγάλης Παρασκευής, υπερτριπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 είναι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων που ήρθαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους τρεις πρώτους μήνες του 2015.
Σχεδόν οι μισοί από αυτούς αποβιβάσθηκαν σε ακτές της Λέσβου.
Οι μισοί μέσω Λέσβου!
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2015 μπήκαν στην Ελλάδα με διάφορα μέσα διά θαλάσσης 10.445 άτομα. Ενώ το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014 είχαν μπει στην Ελλάδα 2.863 άτομα.
Εντύπωση προκαλεί ότι από αυτούς τους 10.445 ανθρώπους οι 6.498 πέρασαν το Μάρτιο.
Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι περίπου 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο πέρασαν στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2015 διά της Λέσβου.
Το γεγονός αποδεικνύει πως αν μη τι άλλο η Λέσβος με τη μεγάλη ακτογραμμή δέχεται το μεγαλύτερο κύμα παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από τις απέναντι μικρασιατικές τουρκικές ακτές.
Πολιτικές αντιδράσεις
Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, επιτιθέμενος στην ακολουθούμενη κυβερνητική τακτική έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα της ροής μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου:
«Αυτοί που έκαναν σημαία και πρόγραμμά τους την ανεξέλεγκτη είσοδο και εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, έχουν τεράστιο θράσος να ψάχνουν αλλού υπευθύνους για το κατάντημα που οδηγούν την χώρα».Έντονα επικριτική και η ανακοίνωση του κόμματος «το Ποτάμι». Στην ανακοίνωση σημειώνεται:
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα με ανοιχτά σύνορα.Είναι γνωστό ότι το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται ξανά μέρα με τη μέρα σε «αποθήκη ανθρώπων». Είναι γνωστές οι διαφωνίες των υπουργών ακόμη και σε αυτό το θέμα.
Είναι γνωστό το αλαλούμ με τα κέντρα κράτησης. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φύγει η Frontex απ’ την Ελλάδα (η εκδίωξή της ήταν προεκλογική του δέσμευση!).
Είναι γνωστό ότι στα νησιά στοιβάζονται ήδη χιλιάδες μετανάστες σε προαύλια σχολείων, προκυμαίες, ερειπωμένα κτίσματα. Είναι γνωστό ότι τα κυκλώματα δουλεμπορίας κάνουν ξανά “πάρτι” εις βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.
Όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει όσο είναι ακόμα καιρός ότι το μεταναστευτικό δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό ζήτημα, στο οποίο μπορούν να πειραματίζονται οι συνιστώσες της. Είναι μεγάλο εθνικό θέμα, που αν δεν αντιμετωπισθεί, θα επιφέρει πολλά δεινά στα νησιά, στον Έβρο και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.».
Και η ανακοίνωση του κόμματος καταλήγει:
«Το Ποτάμι ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε τέσσερις κινήσεις:
- Ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex -τα σύνορά μας είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με λεφτά όλης της Ευρώπης
- Συνεννόηση με την Τουρκία -να πάψει ο στρατός και η αστυνομία της να κάνουν ξανά τα “στραβά μάτια” στις καραβιές των μεταναστών και των προσφύγωv, που ρίχνουν κάθε μέρα οι δουλέμποροι στο Αιγαίο\- Συμφωνία με τους εταίρους μας -να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί στην περίθαλψη και τη φιλοξενία των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα- άρα στην Ευρώπη -για σωθούν από τους πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις
- Νέο θεσμικό και νομικό πλαίσιο -να τελειώσουν οι εκκρεμότητες με τους μετανάστες, να γίνουν σαφείς οι προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα και βέβαια να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα μας
Η τακτική της “μη πολιτικής”, που επιλέγει η κυβέρνηση σε μια σειρά από τομείς (από τις καταλήψεις μέχρι τις παραχωρήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις) -αν επικρατήσει και στο θέμα της μετανάστευσης- θα δημιουργήσει σύντομα ανήκεστο βλάβη στην κοινωνία και τη χώρα».
Σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση του ρεύματος προς τα νησιά
«Καίει» το μεταναστευτικό
Σύσκεψη για το θέμα των μεταναστών πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών και της φυσικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Πρωθυπουργού, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ είχε προσκληθεί και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο εκπροσώπησε ο ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Αριστείδης Καλογερόπουλος.Επίσης συμμετείχαν ο ναύαρχος Λιμενικού Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο υπαρχηγός Β' Λιμενικού Νικόλαος Πατρινός.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ήδη η Ελλάδα έχει απευθυνθεί σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος, ενώ έχει ζητηθεί μέσω της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες.
Παράλληλα οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι οι υποδομές είναι ανύπαρκτες σπεύδοντας να επιρρίψουν ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά κατηγορώντας την πως δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα, μολονότι γνώριζε ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις.
Αιφνιδιάστηκε
Η κυβέρνηση δείχνει να αιφνιδιάστηκε από την αυξημένη ροή μεταναστών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε αρκεστεί σε δηλώσεις της στη διαπίστωση ότι η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα αυξήθηκε λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία.Όπως είπε, ύστερα από συσκέψεις για το θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων, το υπουργείο κατέληξε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να «ζητήσουμε από την Περιφέρεια, τους Δήμους και τον Στρατό ελεύθερους, ανοιχτούς χώρους, όπου θα εγκαταστήσουμε σκηνές και θα φιλοξενούνται άνθρωποι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης, ώστε να μη στοιβάζονται στα λιμεναρχεία και στα αστυνομικά τμήματα».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Μυτιλήνη
Τη Μυτιλήνη επισκέπτεται το πρωί ο επικεφαλής του κόμματος «το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης.Όπως έγινε γνωστό ο κ. Θεοδωράκης θα επισκεφθεί το χώρο του λιμανιού και το στρατόπεδο της Μόριας και θα συναντηθεί με εθελοντές και εκπροσώπους αρχών που εμπλέκονται στο θέμα της διαχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων.