Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εικόνες ντροπής, ικανές να απαξιώσουν στα μάτια των επισκεπτών της τις ομορφιές της Μυτιλήνης, παρουσίαζε η λεσβιακή πρωτεύουσα το βράδυ της Δευτέρας, αφού σε πολλά κεντρικά σημεία της, όπως στην προκυμαία, δεν είχε γίνει κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων, με ό,τι αυτό είχε ως συνέπεια. Κι ενώ η κατάσταση διευθετήθηκε χθες το πρωί, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι ίδιες εικόνες εγκατάλειψης δε θα επαναληφθούν το επόμενο διάστημα, όσο μάλιστα αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών, άρα και τα σκουπίδια, κι όχι μόνο στην πόλη, αλλά σε ολόκληρο το νησί.
Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα με το Δημήτρη Βουνάτσο, για τους οποίους το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων αυτή την περίοδο γνωρίζει την πιο δυσχερή φάση απ’ την ενοποίηση των 13 πρώην δήμων σε έναν, με αποτέλεσμα ακόμη και η πόλη που άλλες φορές κατά προτεραιότητα εξυπηρετείται απ’ τα απορριμματοφόρα, ακόμη και περισσότερες της μίας φοράς την ημέρα σε κεντρικά της σημεία, να αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, φέτος μειώθηκε ακόμη περισσότερο το μόνιμο προσωπικό που απασχολείται στον τομέα της καθαριότητας, με αποτέλεσμα να έχει υποστελεχωθεί η υπηρεσία.
Χωρίς ανταποδοτικά έσοδα
«Όπως γνωρίζετε, ο μόνος τρόπος για να προσληφθεί εποχικό προσωπικό για την καθαριότητα, είναι να εισπράξει ο Δήμος τις απαιτούμενες πιστώσεις μέσω των ανταποδοτικών τελών, αφού δεν μπορεί, και να έχει, να διαθέσει χρήματα από πουθενά αλλού. Όταν λοιπόν η αντιπολίτευση καταψήφιζε τον εξορθολογισμό που είχαμε εισηγηθεί, ώστε απ’ τη μια να επιμεριστεί ισότιμα το βάρος των τελών σ’ όλες τις δημοτικές ενότητες και απ’ την άλλη να υπάρξουν ανταποδοτικά έσοδα, καταδίκαζε το Δήμο σε αδυναμία πρόσληψης εποχικών. Και καλούμαστε τώρα με ελάχιστους διμηνίτες, με λιγότερο προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων και με διπλάσιο όγκο απορριμμάτων, λόγω των αυξημένων τουριστών, να αντιμετωπίσουμε την καυτή πατάτα της καθαριότητας», επεσήμανε ο κ. Βουνάτσος.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Κουνιαρέλλης για το ίδιο θέμα υπογράμμισε πως για να εξυπηρετηθεί η πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και άλλες περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Ερεσός και η περιοχή του Πολιχνίτου, χρειάστηκε τα περισσότερα απορριμματοφόρα να δουλεύουν επί 24ώρου βάσης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ζημιές και γενικά να υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις οχημάτων.
Χωρίς προσωπικό
«Πέρυσι είχαμε στην καθαριότητα περί τους 110 πενταμηνίτες απ’ την Κοινωφελή Εργασία, 58 οκταμηνίτες και 40 διμηνίτες, ενώ φέτος προσπαθούμε να βγάλουμε όλη τη δουλειά, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό, με μόλις 60 διμηνίτες, οδηγούς και εργάτες», επεσήμανε ο κ. Κουνιαρέλλης, προσθέτοντας πως ειδικά κάποιες ζώνες στο κέντρο της Μυτιλήνης, όπως π.χ. η προκυμαία, εκ των πραγμάτων χρειάζονται δυο και τρεις φορές την ημέρα να γίνεται αποκομιδή για να μην υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια. Είπε όμως πως υπάρχουν και κάποιοι ασυνείδητοι που βγάζουν σακούλες μόλις φύγει το απορριμματοφόρο και δεν κάνουν καν τον κόπο να τις τοποθετήσουν στον άδειο κάδο.
Μια ακόμη παρατήρηση που έγινε απ’ τον αντιδήμαρχο, αφορά στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που από πέρα σε μέρα αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα αποκομιδής ώστε να μη χρειάζεται να μεταφέρονται στη Λεμονού τόνοι σκουπιδιών από τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές, για να οδηγηθούν τελικά στην Κλεφτόβιγλα.
Ο κ. Βουνάτσος ανέφερε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή και η ανακύκλωση, μέσω της οποίας και της διαλογής που γίνεται απ’ τους δημότες, γίνεται παράλληλη διαχείριση ενός σημαντικότατου όγκου απορριμμάτων.