Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι αυξημένες απαιτήσεις σε προσωπικό ασφαλείας του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής (ΑΣΠ) Μυτιλήνης, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κενά στελέχωσής του, περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια που υπάρχουν να μετάσχουν στις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει κηρύξει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Σήμερα το μεσημέρι, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών του Παραρτήματος Λέσβου της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδας (ΕΤΕ), όπου και θα αποφασιστεί η στάση τους στις απεργίες. Συνδικαλιστές, όμως, εκτιμούν πως ακόμη και στην περίπτωση που απεργήσουν όλοι όσοι δε θα είναι προσωπικό ασφαλείας, δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού ο σταθμός δεν καίει λιγνίτη, αλλά μαζούτ.
Όμως και συνολικά το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δε φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τα νησιά του Νομού μας, αφού σύμφωνα με το κατατεθέν νομοσχέδιο εξαιρούνται της κατανομής απ’ το πελατολόγιο που θα παραχωρηθεί στον ιδιώτη, οι καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Για να μην τα «ακουμπήσει» και σε επόμενο στάδιο, απαιτείται να διασφαλιστεί πως δε θα αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική τής ΔΕΗ για τη νησιωτική χώρα.
Κανονικά ρεύμα
Ο πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής Λέσβου τής ΕΤΕ, Αχιλλέας Γιατρέλλης, μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως το Σωματείο εκπροσωπεί 50 απ’ τους 65 συνολικά τεχνικούς τής ΔΕΗ Α.Ε., κι όλων των φορέων που είναι υπό την «ομπρέλα» της (ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.) στο νησί. Σήμερα το μεσημέρι, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση, όπου και θα τεθεί προς ψήφιση η συμμετοχή στις επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία όλων των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ.
«Όμως, και να ληφθεί απόφαση υπέρ της απεργίας, πραγματικά είναι ελάχιστοι οι συνάδελφοι που θα μπορέσουν, όσο κι αν το θέλουν, να απεργήσουν, γιατί απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός τεχνικών ως προσωπικό ασφαλείας, τουλάχιστον 30 άτομα και στις τρεις βάρδιες, μόνο για το εργοστάσιο», ανέφερε ο κ. Γιατρέλλης, προσθέτοντας πως είναι γνωστό ότι σε επίπεδο Λέσβου υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα ο ΑΣΠ να απασχολεί συμβασιούχους και εξωτερικούς εργολάβους για την κάλυψη των αναγκών του, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αναλάβουν ως προσωπικό ασφαλείας.
Ο κ. Γιατρέλλης, συνεχίζοντας, κατέθεσε την εκτίμησή του πως ακόμη και αν απεργήσουν όλοι οι τεχνικοί που δε θα είναι προσωπικό ασφαλείας, δε θα υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που θα γίνεται κανονικά. Κι αυτό, όπως εξήγησε, για δύο λόγους. Ο ένας αφορά στην καλοσυντηρημένη κατάσταση του ΑΣΠ και των δικτύων, παρά την παλαιότητά τους, και ο δεύτερος έχει να κάνει με το καύσιμο που καίει το εργοστάσιο για να παραγάγει ενέργεια. Στις περιοχές που οι μονάδες τροφοδοτούνται με λιγνίτη, λίγες ώρες να σταματήσει η γραμμή παραγωγής, διακόπτεται η λειτουργία τους, ενώ για το μαζούτ που κινεί τις μηχανές στη Λέσβο, υπάρχουν αποθέματα έως κι ενός μήνα, οπότε δεν υπάρχει ανάλογο πρόβλημα.
«Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια σ’ όλους μας, κι όχι μόνο για το θέμα της “μικρής ΔΕΗ” , αλλά για μια σειρά από άλλα ζητήματα που μας ωθούν σε απεργία. Για παράδειγμα, αναφέρω πως κόπηκε το επίδομα επικίνδυνης εργασίας στους εναερίτες, κι όχι μόνο αυτό, αλλά τους ζητάνε να επιστρέψουν πίσω κι όσα χρήματα έχουν πάρει ως επίδομα απ’ το 2012 έως σήμερα», ανέφερε ο κ. Γιατρέλλης, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού για διακοπές, αφού ακόμη και σε απεργία, ο ΑΣΠ θα καλύπτεται πλήρως από το προσωπικό ασφαλείας.