Μελέτη για την υφιστάμενη κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο που γερνά. Διαβούλευση απ’ την Περιφέρεια για το πώς θα διατεθούν 37 εκατ. ευρώ απ’ τους ανθρώπινους πόρους τού ΕΣΠΑ 2

«Όπλα» στη μάχη της ανεργίας

20/02/2014 - 14:59

Προετοιμασία στην προσπάθεια καταπολέμησης του μεγάλου εχθρού της ανεργίας έκανε το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που ανέθεσε κι έχει στα χέρια της έτοιμη μελέτη η οποία αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση και προτείνει τρόπους για το πώς θα αντιμετωπιστεί.

Προετοιμασία στην προσπάθεια καταπολέμησης του μεγάλου εχθρού της ανεργίας έκανε το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που ανέθεσε κι έχει στα χέρια της έτοιμη μελέτη η οποία αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση και προτείνει τρόπους για το πώς θα αντιμετωπιστεί. Με δεδομένο ότι το νέο ΕΣΠΑ διαθέτει στο περιφερειακό του σκέλος για το Βόρειο Αιγαίο κονδύλια της τάξης των 37 εκατ. ευρώ απ’ το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), τα οποία μπορούν να στηρίξουν δράσεις στη μάχη της ανεργίας, η Περιφέρεια ανακοίνωσε χθες πως ξεκινά τη διαβούλευση για να αποφασιστούν τα «όπλα» που θα χρησιμοποιηθούν.

Στο ΕΣΠΑ οι περιφέρειες δε διέθεταν πιστώσεις για τους ανθρώπινους πόρους, αφού τέτοιες δράσεις εκπορεύτηκαν κυρίως απ’ το Υπουργείο Εργασίας, που χρηματοδότησε οριζοντίως για τις οκτώ περιφέρειες του Στόχου Σύγκλισης 1 προγράμματα για την απασχόληση. Σε όλα τα προηγούμενα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), τα κονδύλια τού ΕΚΤ κατά βάση χρησιμοποιήθηκαν για σεμινάρια και επιμορφώσεις. Εξαίρεση αποτέλεσε το Γ΄ Κ.Π.Σ., όπου μεγάλο μέρος του προγράμματος διατέθηκε την περίοδο 2000 - 2006 για τη δημιουργία δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να στηριχθούν έτσι οι γυναίκες που είχαν έως τότε τη φροντίδα των ηλικιωμένων, να βγουν στην αγορά εργασίας.

Κατά της κρίσης
«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα προγράμματα της νέας περιόδου 2014 - 2020», δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη εκπονηθεί σχετική μελέτη. «Εμείς από νωρίς συνειδητοποιήσαμε ότι στη νέα περίοδο όπου θα διαχειριζόμαστε και έργα του Κοινωνικού Ταμείου, είναι ανάγκη να έχουμε σημαντική ετοιμότητα. Έτσι η δουλειά μας αυτή, που θα βγει σε διαβούλευση από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τέλος Μαρτίου, αποτελεί ξεκάθαρη απόφαση να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού των νησιών μας, που έχει σημαντικά θιγεί από τα αποτελέσματα της κρίσης των προηγούμενων ετών», τόνισε ο κ. Γιακαλής, επισημαίνοντας ακόμη: «Ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση θεωρούμε πως σημαντικό ποσό των πόρων αυτής της νέας περιόδου θα πρέπει να κατευθυνθεί σε δράσεις αντιμετώπισης της φτώχειας, στήριξης της απασχόλησης και ανάσχεσης της κοινωνικής κρίσης που ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης. Και σε αυτό το πνεύμα κινούμαστε.»

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Παναγιώτης Καπάρας, το Βόρειο Αιγαίο ήταν η πρώτη από όλες τις περιφέρειες που συνέταξε μελέτη-ολοκληρωμένη Περιφερειακή Στρατηγική για τους ανθρώπινους πόρους, η οποία και θα παρουσιαστεί, μαζί με τα έως σήμερα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τα κεντρικά χρηματοδοτικά μέσα, στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μόλις γίνει γνωστό σε όλους τους φορείς το πλαίσιο, θα αποτελέσει και αντικείμενο τοπικής διαβούλευσης, για να υπάρξουν προτάσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων που διαθέτει το ΕΚΤ στο Βόρειο Αιγαίο και είναι μαζί με την εθνική συμμετοχή 37 εκατ. ευρώ.

Τραγική εικόνα
Ορισμένες πληροφορίες για τα συμπεράσματα της μελέτης κόστους 30.000 ευρώ που προσφάτως ολοκληρώθηκε, μας έδωσε ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργος Πλακωτάρης. Τα βασικά στοιχεία που αποτυπώνονται στις διαπιστώσεις για την υφιστάμενη κατάσταση, είναι πως ο πληθυσμός ολοένα και γερνάει, αφού αυξάνονται οι θάνατοι και μειώνονται οι γεννήσεις.

Εξαίρεση σ’ αυτή την τραγική εικόνα αποτελούν η πόλη της Μυτιλήνης, η πόλη της Χίου και η δυτική Λήμνος, ενώ αντιθέτως οι περιοχές που πλήττονται καίρια, με εμφανή συρρίκνωση των εισοδημάτων των κατοίκων τους, είναι η ορεινή Λέσβος, η ανατολική Λήμνος και η βόρεια Χίος. Σάμος και Ικαρία παρουσιάζουν έντονα στοιχεία αποβιομηχάνισης, αφού και οι λίγες μικρές οικοτεχνικές μονάδες που υπάρχουν, φθίνουν.

Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε αυτό που χρόνια τώρα αναδεικνύει συχνά το «Ε», ότι την τελευταία τριετία το Βόρειο Αιγαίο ήταν ο πρωταθλητής στο ρυθμό αύξησης της ανεργίας, ίσως και γιατί ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι οι άλλες περιφέρειες.

Αυτό που θα αποφασιστεί πλέον στη διαβούλευση, είναι ο προσανατολισμός των δράσεων, το πώς στοχευμένα τα 37 εκατ. ευρώ τού ΕΚΤ θα πιάσουν τόπο, πώς καλύτερα θα διατεθούν σε κατάρτιση, εκπαίδευση, ενίσχυση της απασχόλησης και καταπολέμησης της φτώχειας, ώστε να πολεμηθεί η ανεργία.

Θυμίζουμε πως το νέο πολυταμειακό ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 είναι για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου ύψους 323 εκατ. ευρώ, ενώ υπό διαπραγμάτευση για τον αγροτικό τομέα είναι και κονδύλια της τάξης των 62 εκατ. ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey