Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δυο ζητήματα για τη λειτουργία των χώρων υποδοχής-διαμονής μεταναστών είχε θέσει με παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πάλλης στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, ζητώντας απ' το σώμα να διεκδικήσει να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την κατασκευή προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης στη Μόρια, αλλά και ταυτοχρόνως να απαιτήσει τη δημιουργία ενός ανοιχτού κέντρου υποδοχής.
Το πρώτο σκέλος της πρότασης του κ. Πάλλη έγινε ομόφωνα αποδεκτό, με ψήφισμα στο οποίο κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο διατρανώνοντας την αντίθεσή του στη λειτουργία κέντρου κράτησης.
Σε ό,τι αφορά στο κέντρο υποδοχής, η πρόταση μετά το διάλογο που υπήρξε στο Συμβούλιο, διαμορφώθηκε σε ομοίως ομόφωνη απόφαση, με την οποία ζητείται η τήρηση της δέσμευσης που είχε διατυπωθεί για τη βραχεία - λιγότερη του ενός μηνός - παραμονή των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Μόριας.
«Στρατόπεδο συγκέντρωσης...»
Όπως έχει απ' το Σεπτέμβριο του 2013 αποκαλύψει το «Ε», στο παλιό στρατόπεδο Παραδέλλη, εκτός του προσωρινού Κέντρου Ταυτοποίησης που ήδη λειτουργεί, με περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ κατασκευάζεται ήδη το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και ξεκινά άμεσα (έχει ανατεθεί ήδη) το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Πάλλης ανέφερε κατ' αρχάς: «Συζητάμε για την κατασκευή ενός μεγάλου στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Λέσβο μέσα στους επόμενους μήνες.
Το αναφέρω έτσι, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το συνολικό σχέδιο διαμόρφωσης του στρατοπέδου, άσχετα με τον εσωτερικό διαχωρισμό των πτερύγων, σύμφωνα με τις χρήσεις αλλά και τις χρηματοδοτήσεις τους.
Με μια συνολική δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί ο Δήμος και η τοπική κοινωνία δεν έχουν λόγο; Χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να μας ενημερώσουν στο τι αποφάσισαν να κάνουν, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ακόμα κλειστό κέντρο στο πρότυπο της Αμυγδαλέζας, μια εκσυγχρονισμένη Παγανή, στο στρατόπεδο της Μόριας.»
Ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος υπενθύμισε πως ο Δήμος Λέσβου έχει πάρει θέση στη μάχη κατά του φασισμού και του ρατσισμού, αλλά και ότι η ΚΕΔΕ πήρε μια σημαντική απόφαση για τη συστηματική δουλειά αντιμετώπισης των πηγών που θρέφουν το φασισμό.
«Η κυβέρνηση, που απουσίαζε από την τελετή για την αποχώρηση των φασιστικών-κατοχικών στρατευμάτων από τη Λέσβο, πώς παίρνει θέση!
Αυταρχικά, κατασκευάζει φράχτες στον Έβρο (παρά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής) και στρατόπεδα συγκέντρωσης!!!», προσέθεσε ο κ. Πάλλης, που υπογραμμίζοντας ότι «σε τούτο τον τόπο έχουμε εμπειρίες και βιώματα και είναι δύσκολο να σβηστούν απ' τη μνήμη μας», ανέπτυξε την πολιτική του πρόταση για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι χώροι υποδοχής των προσφύγων.
Το ψήφισμα
Με αναφορές στην άλλη, την ανθρώπινη πλευρά του νομίσματος, που έκανε περιγράφοντας το παράδειγμα των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, ο κ. Πάλλης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια άλλη μεταναστευτική πολιτική, με άξονα την υποδοχή (ανοιχτά κέντρα πρώτης υποδοχής και κέντρα φιλοξενίας) και όχι την παράλογη και απάνθρωπη κράτηση, λέγοντας πως μια τέτοια προοπτική είναι απολύτως ρεαλιστική και απολύτως αναγκαία.
«Η Λέσβος είναι, και οφείλει να συνεχίσει να είναι, φορέας Αλλαγής, Πρωτοπόρα, Προοδευτική και Δημοκρατική», επεσήμανε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας», προτείνοντας να υπάρξει ψήφισμα με το οποίο ο Δήμος Λέσβου δε θα αποδέχεται την κατασκευή κέντρου κράτησης και θα απαιτεί ως ανάγκη τη δημιουργία ανοικτού κέντρου υποδοχής, διαμορφωμένου με τρόπο που θα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων μας (χωρίς κλουβιά) και την κουλτούρα του τόπου μας.
Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα (είχαν αποχωρήσει προηγουμένως οι σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης) αποφάσισε σε ψήφισμά του ότι «δε δέχεται τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μακράς Διαμονής στο στρατόπεδο Παραδέλλη στη Μόρια Λέσβου και ως εκ τούτου ζητά την αναστολή των προγραμματισμένων ενεργειών κατασκευής του.
Ζητά, επίσης, την τήρηση των όρων δημιουργίας του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και συγκεκριμένα την απόλυτη τήρηση του όρου βραχείας διαμονής, που σκοπό έχει τη διεκπεραίωση των απαραιτήτων ενεργειών που προβλέπονται από το Νόμο για τα ΚΕΠΥ.
Κατά το διάστημα δε της απαραίτητης διαμονής, ζητά τη διασφάλιση του σεβασμού όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.».