Έκλεισε τις πόρτες της η Μονάδα Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων της Αγιάσου

Στην Αθήνα οι ανήλικοι πρόσφυγες

17/12/2013 - 14:25

«Λουκέτο» μπήκε στις αρχές του Δεκεμβρίου στη Μονάδα Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων της Αγιάσου και τα παιδιά που φιλοξενούνταν σε αυτήν, μεταφέρθηκαν σε άλλους ξενώνες, της Αθήνας, με απόφαση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

«Λουκέτο» μπήκε στις αρχές του Δεκεμβρίου στη Μονάδα Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων της Αγιάσου και τα παιδιά που φιλοξενούνταν σε αυτήν, μεταφέρθηκαν σε άλλους ξενώνες, της Αθήνας, με απόφαση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Το ΕΚΚΑ έκρινε ότι τόσο οι ανήλικοι πρόσφυγες, όσο και εκείνοι που ενηλικιώθηκαν μέσα στη Μονάδα της Αγιάσου, δεν μπορούσαν να ζουν άλλο εκεί, αφού δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν συνολικά οι ανάγκες τους. Αιτία για το γεγονός αυτό στάθηκε το ότι το πρόγραμμα από το οποίο χρηματοδοτούνταν η λειτουργία της Μονάδας, δεν έχει ανανεωθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Έτσι αποφασίστηκε από το ΕΚΚΑ οι τέσσερις ενήλικοι να μεταφερθούν σε ξενώνα «Γιατρών του Κόσμου» και οι πέντε ανήλικοι στον ξενώνα «Μέλλον», που βρίσκονται στην Αθήνα. Μάλιστα τα παιδιά συνόδευσαν από τη Μονάδα Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων της Αγιάσου έως τους ξενώνες των Αθηνών ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί τού ΕΚΚΑ που ήρθαν για το σκοπό αυτό.

Ελλείψεις…
Σύμφωνα με το διοικητή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτη Τσουκαρέλλη, τα παιδιά είναι πολύ ευχαριστημένα από το νέο περιβάλλον στο οποίο φιλοξενούνται. Ο κ. Τσουκαρέλλης τόνισε ότι η Μονάδα δεν μπορούσε να λειτουργεί χωρίς θέρμανση και προσωπικό, καθώς έτσι δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των παιδιών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Να σημειωθεί ότι χωρίς πρόγραμμα, δηλαδή ουσιαστικά χωρίς χρηματοδότηση, δεν υπάρχει και το κατάλληλο προσωπικό. Στη Μονάδα δεν υπάρχει ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, γιατρός, μάγειρας, καθαρίστρια, συντονιστής της Μονάδας, γυμναστής, γεωπόνος, δικηγόρος, υπάλληλος γενικών καθηκόντων. Έτσι δεν παρέχονται στα παιδιά οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την ψυχική και σωματική τους φροντίδα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ότι από τα 60 άτομα που υπήρχαν στη Μονάδα όταν έληξε το πρόγραμμα, τέλη Νοεμβρίου είχαν απομείνει εννέα.

Η Μονάδα θα ανοίξει ξανά ότι εγκριθεί το πρόγραμμα που βρίσκεται στην τελική φάση αξιολόγησης και βάσει του οποίου χρηματοδοτούνται τέτοιου είδους δομές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey