Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε κέντρα που θα ορίσει το Κέντρο Εθνικής Αλληλεγγύης πρόκειται να μεταφερθούν οι ανήλικοι πρόσφυγες, όπως και εκείνοι που ενηλικιώθηκαν μέσα στη Μονάδα Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων, καθώς το πρόγραμμα, ως γνωστόν, έχει λήξει εδώ και οκτώ μήνες και δεν έχει ανανεωθεί ακόμη, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο λειτουργικά προβλήματα.
Από τα 60 άτομα που υπήρχαν στη Μονάδα όταν έληξε το πρόγραμμα, σήμερα αυτά που έχουν απομείνει δεν ξεπερνούν τα 10. Τέσσερα άτομα είναι ανήλικα και άλλα τόσα ενήλικα, και πρόκειται να μεταφερθούν σε κέντρα όπου θα διασφαλίζεται η κατάλληλη υποστήριξη.
«Δεν αρκεί μόνο η στέγη και το φαΐ. Τα παιδιά αυτά έχουν και άλλες ανάγκες», είπε ο νέος διοικητής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Τσουκαρέλλης.
Να σημειωθεί ότι χωρίς πρόγραμμα, δηλαδή ουσιαστικά χωρίς χρηματοδότηση, δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. Στη Μονάδα δεν υπάρχει ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, γιατρός, μάγειρας, καθαρίστρια, συντονίστρια της Μονάδας, γυμναστής, γεωπόνος, δικηγόρος, υπάλληλος γενικών καθηκόντων. Έτσι δεν παρέχονται στα παιδιά οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την ψυχική και σωματική τους φροντίδα.
Η Μονάδα θα ανοίξει ξανά όταν θα εγκριθεί το σχετικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τις συγκεκριμένες μονάδες.
Βελτίωση υπηρεσιών
Στόχος του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι η βελτίωση των ήδη ποιοτικών υπηρεσιών προς τους χρόνια πάσχοντες. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφονται όλα τα προβλήματα που εντοπίζονται, λειτουργικά και μη, προκειμένου να λυθούν, αναβαθμίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας «Θεομήτωρ». Αυτήν τη στιγμή, το βασικό πρόβλημα είναι εκείνο της υποστελέχωσης των διοικητικών υπηρεσιών, καθώς πολλά άτομα έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια με συνταξιοδότηση και έχουν μείνει, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαρέλλη, μόνο τέσσερις που δεν αρκούν για τις ανάγκες του Κέντρου. Για το λόγο αυτό γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το Υπουργείο Εργασίας να ανάψει το «πράσινο φως» για προσλήψεις διοικητικού προσωπικού.
Ακόμη ένα ζήτημα που τίθεται, αφορά στις εγκαταστάσεις, μια και το κτήριο όπου φιλοξενούνται χρόνια πάσχοντες, είναι αρκετά παλιό και χρειάζεται να γίνουν κάποιες επιδιορθώσεις. Τα κτηριακά προβλήματα καταγράφονται για να γίνει εκτίμηση του ποσού των χρημάτων που απαιτούνται και το οποίο θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό.
Επειδή όμως η ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών δε σχετίζεται μόνο με τη λειτουργία των υπηρεσιών ή τις κτηριακές εγκαταστάσεις, η νέα διοίκηση έχει θέσει στο επίκεντρό της και την ψυχαγωγία των ανθρώπων αυτών. Αυτό θα επιτευχθεί με εκδηλώσεις που θα γίνονται στο «Θεομήτωρ» σε συνεννόηση με διάφορους συλλόγους, ή ακόμη και με εκδρομές, προκειμένου τα άτομα αυτά να «ξεχάσουν» την έννοια του ιδρύματος, γεγονός που επιδρά θετικά στην ψυχολογία. Ο κ. Τσουκαρέλλης επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι δε θα αργήσουν να ολοκληρώσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν για την επίτευξη αυτού του στόχου.