Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στην Εισαγγελία επρόκειτο να μεταφερθεί χτες μία οικογένεια Σύριων, αφού ήρθαν στο νησί με καραβάκι της γραμμής Μυτιλήνη - Αϊβαλί χωρίς να έχουν τα νόμιμα έγγραφα. Μετά την απόφαση της Εισαγγελίας, πρόκειται θα παραδοθούν στην Αστυνομία και θα οδηγηθούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, για να εξεταστεί το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο.
Με ένα διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με το συνηθισμένο, προσπάθησε μία οικογένεια Σύριων να φτάσει στην Ελλάδα. Τα μέλη της οικογένειας δεν επιβιβάστηκαν σε φουσκωτό, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά σε πλοίο που ερχόταν από λιμάνι της γειτονικής Τουρκίας με προορισμό τη Μυτιλήνη.
Το ζευγάρι, τα δύο παιδιά και η ηλικιωμένοι γυναίκα (αυτά ήταν τα μέλη της οικογένειας) μπήκαν στο πλοιάριο το απόγευμα της Κυριακής.
Όταν αποβιβάστηκαν μετά από μιάμιση ώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων διαπιστώθηκε ότι είχαν μαζί τους αμφιβόλου γνησιότητας ιταλικές άδειες παραμονής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα έγγραφα δεν έφεραν όλες τις απαραίτητες σφραγίδες, γεγονός που φαίνεται ότι πέρασε απαρατήρητο από τα στελέχη της αντίστοιχης υπηρεσίας στο Αϊβαλί.
Δεν επέστρεφαν…
Τα στελέχη του Γραφείου Ελέγχου Διαβατηρίων ειδοποίησαν εκείνα του Λιμεναρχείου, που ενημέρωσαν με τη σειρά τους τούς Σύριους ότι θα πρέπει να γυρίσουν πάλι πίσω με το πλοιάριο στην Τουρκία, όπως ο νόμος ορίζει. Σημειώνεται ότι βάσει του νόμου περί αλλοδαπών, υπεύθυνος για τη διαμονή τους και για την επιστροφή τους είναι ο καπετάνιος του πλοίου ο οποίος επέτρεψε την επιβίβαση ανθρώπων που έφεραν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα.
Έτσι, οι πέντε Σύριοι πήγαν το βράδυ της Κυριακής πίσω στο πλοίο, όπου και διανυκτέρευσαν. Την επόμενη ημέρα το πρωί, οι Σύριοι βγήκαν από το πλοίο - αφού προηγουμένως ενημέρωσαν τον καπετάνιο, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες - και στη συνέχεια αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε αυτό και να γυρίζουν στην Τουρκία.
Στη συνέχεια, ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο και στελέχη του πήγαν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού. Εν τέλει η οικογένεια οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο, ενώ παράλληλα τα μέλη της ζήτησαν να υποβάλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο.
Κυρώσεις
Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτός από τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στους Σύριους για τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, θα γίνει και αναφορά από το Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για τις διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) που θα πρέπει να επιβληθούν στον καπετάνιο του πλοίου, καθώς άφησε να επιβιβαστούν σε αυτό άτομα για τα οποία υπήρχαν αμφιβολίες ως προς το σκοπό της επίσκεψής τους στο νησί.
Θα πρέπει να πούμε ότι από την αρχή του χρόνου υπήρξαν 50 περιπτώσεις που δεν επιτράπηκε η είσοδος σε επισκέπτες από την Τουρκία, είτε γιατί οι ταξιδιώτες είχαν ληγμένες βίζες ή πλαστά διαβατήρια, είτε γιατί δεν έπεισαν τους αρμοδίους για το σκοπό της διαμονής τους, είτε γιατί τα διαβατήρια είχαν «σφραγίδα του ψευδοκράτους», δηλαδή του παράνομου κράτους των κατεχόμενων εδαφών της βόρειας Κύπρου, όπως ειπώθηκε από αρμοδίους.
Ακόμη, υπήρξαν 58 περιπτώσεις που δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα που υποβλήθηκαν για έκδοση βίζας, καθώς τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας δεν πείστηκαν από τους ταξιδιώτες για το λόγο που ήθελαν να μείνουν για κάποιες μέρες στο νησί.