Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ενημέρωση για το τι θα γίνει στη γειτονιά της ζητά η τοπική κοινωνία της Μόριας, που παρακολουθεί τις εξελίξεις που την αφορούν άμεσα, δίχως όχι απλά να έχει λόγο, αλλά ούτε καν να γνωρίζει τα σχέδια του ελληνικού κράτους για την περιοχή.
Οι Μοριανοί δε λένε «όχι» στο Κέντρο Υποδοχής, αλλά δεν μπορούν να δηλώσουν και σύμφωνοι σ’ αυτό, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και αποκαλύψεις, όπως των προηγούμενων ημερών απ’ το «Ε», για τη δημιουργία στον ίδιο χώρο του παλιού στρατοπέδου Παραδέλλη και δεύτερου Κέντρου, με τη μορφή του χώρου κράτησης.
Το όλο θέμα, σε συνέχεια απόφασης την οποία έλαβε προ δύο βδομάδων το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού, πρόκειται την Τετάρτη να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, που ομοίως όπως και όλοι οι τοπικοί φορείς δεν έχει ενημέρωση για τα σχέδια του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Προχειρότητα…
«Ο κόσμος της Μόριας, ενώ είναι αποδεδειγμένα φιλόξενος, αντιδρά στην προχειρότητα που παίρνονται αυτές οι σοβαρές αποφάσεις από την κεντρική εξουσία.
Βλέποντας δε τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν στην εξέγερση λαθρομεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου υπήρχε πλημμελής φύλαξη, πολλαπλάσιος της υποδομής αριθμός μεταναστών, μεγαλύτερη απ’ το αναμενόμενο διάστημα παραμονή τους στο Κέντρο και αποδράσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δημιουργείται η βεβαιότητα πως μόνο τεράστια προβλήματα θα υπάρξουν», αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Μόριας που λήφθηκε στις 30 Αυγούστου.
Με αυτό το σκεπτικό, που στηρίχθηκε στην εισήγηση του προέδρου του χωριού, Κώστα Δρακούλη, αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε, λήφθηκε ομόφωνα η απόφαση το Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στην ίδρυση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια.
Στη συνεδρίαση μετείχε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Μόρια, Σωτήρης Μαρινάτος, που ομοίως εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έλλειψη ενημέρωσης απ’ την πλευρά του Υπουργείου. «Θέλουμε να ξέρουμε τι θα γίνει δίπλα στο χωριό μας, πόσο θα μένουν οι μετανάστες στο Κέντρο, αλλά κυρίως τι δυναμικότητας θα είναι η μονάδα που θα κατασκευαστεί», ανέφερε χθες μιλώντας στο «Ε» ο κ. Μαρινάτος, προσθέτοντας πως είναι ανησυχητικά και τα όσα αποκαλύφθηκαν για τη δημιουργία και δεύτερου Κέντρου στον ίδιο χώρο, αυτού που θα λειτουργεί όπως γράψαμε ως «Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών προς επιστροφή».
Τι αντιστάθμισμα;
«Δε λέμε “όχι”, αλλά δεν μπορούμε παρά να μεταφέρουμε στο Δήμο και σ’ όλη τη Λέσβο την έντονη ανησυχία των συγχωριανών μας για όλα αυτά που γίνονται δίπλα μας χωρίς απολύτως καμμία ενημέρωση απ’ το κράτος», ανέφερε ο κ. Δρακούλης, τονίζοντας πως το θέμα όπως τον πληροφόρησε ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, σε επικοινωνία που είχαν, θα προταθεί για συζήτηση στο Συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης.
«Όμως και ο Δήμος δε γνωρίζει κι ούτε έχει ενημερωθεί για το τι πρόκειται να γίνει στη Μόρια, αφού όλοι μας μαθαίνουμε από τα δημοσιεύματα τα σχέδια του Υπουργείου», συνέχισε ο κ. Δρακούλης, που επιμένει ότι η αγωνία των Μοριανών είναι να πληροφορηθούν ακριβώς τις λεπτομέρειες που αφορούν στο Κέντρο.
Ο κ. Δρακούλης σημείωσε ότι είναι εντελώς διαφορετικό θέμα αν υπάρχει ένα Κέντρο Υποδοχής στο οποίο θα μένει προσωρινά («γιατί κανείς δε μας λέει πόσο θα διαρκεί η υποδοχή;» αναρωτιέται) συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων, και άλλο είναι να συγκεντρώνονται για μήνες ή και χρόνια αμέτρητοι μετανάστες. Άλλο είναι να υπάρχει μόνο το Κέντρο Υποδοχής και άλλο να γίνει και ένα Κέντρο Κράτησης, συμπλήρωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι ένα άλλο ερώτημα που θέτει η τοπική κοινωνία, είναι αν θα υπάρξει κάποιο αντιστάθμισμα για την περιοχή.
Όπως ανέφερε και ο κ. Μαρινάτος, δεν μπορούν να συγκεντρώνονται τέτοιες δραστηριότητες σε μια περιοχή και να μην υπάρχει, για παράδειγμα, πρόβλεψη ότι όσοι θα απασχοληθούν στο Κέντρο, κατά προτεραιότητα θα προέρχονται απ’ τη Μόρια.
«Εμείς λέμε “όχι” σε μια Αμυγδαλέζα Νο 2 και περιμένουμε το Υπουργείο να μας ενημερώσει αναλυτικά για ό,τι σχέδια αφορούν στη γειτονιά μας», κατέληξε ο πρόεδρος του χωριού.