Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η προοπτική δημιουργίας χώρου για τους μετανάστες που φτάνουν απ’ τα απέναντι παράλια στη Λέσβο. Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας για την αντίδραση των ντόπιων εργοληπτών στην επιλογή αναδόχου για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, προέκυψε πως στην ίδια περιοχή, στα 46,5 στρέμματα έκτασης του παλιού στρατοπέδου Παραδέλλη, θα γίνει και δεύτερος χώρος κράτησης. Η ονομασία του είναι «Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών προς επιστροφή», έχει προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ και ανατίθεται με τις ίδιες διαδικασίες του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής. Τι γίνεται όμως στη Μόρια, και κυρίως τι μεγέθους και δυναμικότητας πρόκειται να είναι αυτές οι υποδομές για τις οποίες η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δαπανούν συνολικά 8,7 εκατ. ευρώ;
Για το θέμα της κατασκευής των δύο Κέντρων και ό,τι αφορά στον αποκλεισμό των ντόπιων εργοληπτών απ’ τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου, υπήρξε παρέμβαση-ανοιχτή επιστολή τεσσάρων μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών της Λέσβου προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, με κοινοποίηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, αλλά και στον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή.
«Παιχνιδιών» συνέχεια
Τις προηγούμενες μέρες, το «Ε» αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία κέντρων κράτησης. Αυτό που κυρίως αναδείξαμε φιλοξενώντας και τις απόψεις ντόπιων εργοληπτών, ήταν η επιλογή του Υπουργείου να μην απευθυνθεί σε εργολήπτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές δημιουργίας των Κέντρων, αλλά για τα έργα (τουλάχιστον τα δύο πρώτα που ανατέθηκαν, της Κορίνθου και της Μόριας) να κληθούν να δώσουν προσφορές, λόγω του κατεπείγοντος, δέκα εταιρείες με έδρα κυρίως την Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές.
Το πρώτο έργο της Κορίνθου, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε τελικά με έκπτωση της τάξης τού 4,11%. Προχθές Τρίτη, έγινε η αντίστοιχη διαδικασία για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια. Επιλέχτηκε, μετά από πρόσκληση για διαπραγμάτευση στις ίδιες δέκα εταιρείες, ανάδοχος απ’ την Αθήνα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες «προσέφερε» έκπτωση της τάξης τού 2%, για ένα κτηριακό έργο ύψους 3,2 εκατ. ευρώ!
Εν όψει της προχθεσινής διαδικασίας, υπήρξε κοινή ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Δένδια, που υπογράφουν εκπρόσωποι τεσσάρων τεχνικών εταιρειών 3ης τάξης, οι οποίες δηλαδή είχαν τη δυνατότητα να είναι μεταξύ των προσκληθεισών εταιρειών για να υποβάλουν προσφορά, και πιο συγκεκριμένα οι: Βασίλης Λαμπρινίδης απ’ τη «Μινάβρα Τεχνική Α.Ε.», Στέλιος Κουρουλής απ’ την «Πράξις ΑΤΕ», Στρατής Μπουχλής απ’ την «Τέχνη ΑΤΕΕΛΕ» και Αντώνης Καλδέλλης απ’ την «Τέχνημα Αιγαίου Α.Ε.».
«Εδώ μένουμε και εργαζόμαστε»
Σ’ αυτή την κοινή επιστολή εκφράζουν την απορία τους για τον αποκλεισμό των εταιρειών τους απ’ τη διαδικασία δημοπράτησης των έργων, «με δεδομένο ότι και όλα τα απαραίτητα κατά το νόμο προσόντα έχουν, και εμπειρία σε παρόμοια έργα διαθέτουν, και πιστοποιημένοι κατά ISO είναι, και ετήσιους κύκλους εργασιών μεγαλύτερους από αρκετές συμμετέχουσες εταιρείες έχουν, και εδώ μένουν και εργάζονται».
Όπως είχαν οι ίδιοι πει σε τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με τον υπουργό Δικαιοσύνης την Παρασκευή και ενώ ο κ. Αθανασίου βρισκόταν στη Λήμνο, αλλά και επαναλαμβάνουν στην επιστολή τους, «είναι τουλάχιστον άστοχο και άδικο, και μάλιστα στην τωρινή εποχή που τα έργα σπανίζουν στην περιοχή μας, να στερείται η δυνατότητα σε εταιρείες με έδρα τη Λέσβο που απασχολούν τοπικό δυναμικό, να δώσουν οικονομική προσφορά για έργα που θα κατασκευαστούν στη Λέσβο, και να καλείται μόνο η ίδια “κλειστή κατάσταση” εταιρειών».
Στην επιχειρηματολογία τους προσθέτουν πως είναι παρατηρημένο ότι η συμμετοχή σε διαγωνισμούς τοπικών εταιρειών που έχουν χαμηλότερο κοστολόγιο, αποβαίνει και προς όφελος του κυρίου του έργου, γιατί επιτυγχάνονται υψηλότερες εκπτώσεις εξοικονομώντας χρήματα του Δημοσίου.
Για όλους αυτούς του λόγους, ζήτησαν την αναβολή των διαγωνισμών και την πρόσκλησή τους στην επανάληψή τους.
Τι δυναμικότητας θα είναι τα δύο Κέντρα;
Κόστος όσο δεκάδες υπερπολυτελείς μεζονέτες!
Κι ενώ για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής η διαδικασία ήταν γνωστό πως θα γινόταν χθες και δε θα μπορούσε να αναβληθεί, το αίτημα των εργοληπτών έχει βάση, γιατί όπως πληροφορήθηκαν και μας ενημέρωσαν σχετικά, πρόκειται να βγει προς ανάθεση και δεύτερο έργο που αφορά στη Μόρια - σε άγνωστη ακόμη ημερομηνία.Όπως προκύπτει απ’ την έγκριση της σχετικής μελέτης, πρόκειται για το έργο «Δημιουργία κτηριακού συγκροτήματος Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών προς επιστροφή, στη Μυτιλήνη, στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Παραδέλλη, στη θέση Πουριά - Μαρμαρά - Μόρια Μυτιλήνης», προϋπολογισμού μελέτης 5.496.406,24 ευρώ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α. 23%) και με εγκεκριμένη πίστωση 5,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται απ’ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής.
Το έργο του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής σύμφωνα με τα τεύχη δημοπράτησης (σημ.: όλες οι αποφάσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Αθανάσιου Ανδρεουλάκου, που μνημονεύουμε, είναι ανηρτημένες στο πρόγραμμα «Διαύγεια», απ’ το οποίο πήραμε και δημοσιεύουμε τα στοιχεία) έχει εγκεκριμένη πίστωση 3.103.866,20 ευρώ και χρηματοδοτείται απ’ το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Πρόκειται, δηλαδή, για συγχρηματοδοτούμενα έργα με 75% κοινοτική συμμετοχή και 25% εθνικούς πόρους.
Αυτό που δε μας είπαν απ’ τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τις οποίες και επικοινωνήσαμε, είναι τι προβλέπεται να γίνει στη Μόρια, τι δυναμικότητας θα είναι και πόσους μετανάστες θα υποδέχονται ή θα κρατούν πριν απελάσουν απ’ τη χώρα τα δύο Κέντρα που προτίθεται να κατασκευάσει η Ελληνική Πολιτεία, διαθέτοντας συνολικά 8,7 εκατ. ευρώ. Τα διπλάσια, δηλαδή, απ’ ό,τι κόστισε το ΤΕΕ Καλλονής, ή θα κοστίσει το καινούργιο 5ο Δημοτικό Σχολείο, ή όσα χρειάζονται ώστε με τρέχουσες τιμές της αγοράς να αγοραστούν… δεκάδες καινούργιες υπερπολυτελείς μεζονέτες στη νότια Μυτιλήνη.