Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μόνο τη λέξη «ντροπή» μπορεί κανείς να πει για την απαράδεκτη χθεσινή κατάσταση στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού. Κατά την προσπάθεια εργατών του Δήμου να μεταφέρουν δύο χημικές τουαλέτες που βρίσκονταν εκεί, έσπασε ο πάτος της μίας, γεμίζοντας όλο το χώρο με λύματα.
Παρόντες στο συμβάν, εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού, που είτε εκείνη την ώρα έτυχε να αποβιβάζονται από το τουρκικό καραβάκι που είχε φτάσει στο νησί, είτε αποβιβάζονταν από το κρουαζιερόπλοιο που είχε δέσει. Θεατές, δεκάδες παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες που κρατούνται σε αυτή την «ανοικτή φυλακή», που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης δίπλα σε ξενοδοχεία και δεκάδες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Μόνο θετική εικόνα δεν αποκόμισαν χτες οι τουρίστες που αποβιβάζονταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης από κρουαζιερόπλοιο αλλά και το τουρκικό καραβάκι. Εκτός από τις σκηνές και τις τέντες με τους δεκάδες μετανάστες, τώρα ήρθε να προστεθεί και η «ευωδία» από μεγάλη ποσότητα λυμάτων που χύθηκαν στο χώρο από χημική τουαλέτα!
Θα τις μετέφεραν…
Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 10 το πρωί, όταν εργάτες του Δήμου πήγαν στον περίκλειστο χώρο για να πάρουν τις χημικές τουαλέτες που είχε τοποθετήσει ο Δήμος για τις ανάγκες των μεταναστών και προσφύγων όταν ο αριθμός τους ήταν μεγάλος. Πληροφορίες έλεγαν ότι επρόκειτο οι τουαλέτες να μεταφερθούν στο χώρο που θα τραγουδήσει αύριο ο τραγουδιστής Νίκος Βέρτης, πράγμα που διέψευσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης. Ο τελευταίος μιλώντας χθες στο «Ε» δήλωσε ότι οι χημικές τουαλέτες με το περιεχόμενό τους (!!!) επρόκειτο να μεταφερθούν αλλού, χωρίς όμως να διευκρινίζει το πού.
Πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν τα λύματα
Ενώ, λοιπόν, οι εργάτες προσπαθούσαν να φορτώσουν τις τουαλέτες, έσπασε ο πάτος της μίας και τα λύματα χύθηκαν στο χώρο.
Δίπλα ακριβώς, υπήρχαν σκηνές και οι άνθρωποι που κάθονταν μέσα, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν. Εκτός όμως από τη δυσοσμία, η όλη κατάσταση δημιούργησε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κρατουμένων, των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, των επισκεπτών και πολλών περιοίκων.
Αηδιασμένοι…
Αηδιασμένοι από τον ανοικτό βόθρο που αντίκριζαν ως πρώτη εικόνα αμέσως μετά την άφιξή τους στη Μυτιλήνη, δήλωναν όσοι αποβιβάζονταν από τα τουρκικά πλοιάρια που έφταναν στο λιμάνι, αλλά και οι επισκέπτες του κρουαζιερόπλοιου «Orient Queen». Μαζί τους, και οι ντόπιοι που περνούσαν από το σημείο, ένοικοι γειτονικού ξενοδοχείου και επιχειρηματίες, που δεν άντεχαν τη μυρωδιά και δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν αυτό που συνέβαινε εν μέσω τουριστικής περιόδου στο χώρο υποδοχής των τουριστών.
Τελικά, δύο ώρες μετά, στις 12 το μεσημέρι, έφθασε στο χώρο όχημα της Πυροσβεστικής, που προσπαθούσε να πλύνει τη μεγάλη έκταση από τα λύματα. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας αργά χθες το μεσημέρι δήλωσε τηλεφωνικώς ότι βυτία και εργάτες του Δήμου καθάριζαν και απολύμαιναν το χώρο. Μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι κατά τον κ. Κουνιαρέλη είχαν αδειάσει νερό πλένοντας το χώρο τέσσερα βυτία των 12 τόνων. Εδώ βέβαια προβληματισμούς δημιουργεί η εμπλοκή στη διαχείριση και μάλιστα σε επίπεδο συνθηκών υγιεινής των μεταναστών και των προσφύγων, από μεριάς του Δήμου Λέσβου.
Τουρίστες από το κρουαζιερόπλοιο φωτογραφίζουν τα λύματα
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστας Κορδώνης, που να θυμίσουμε ότι έχει προσφύγει στην Εισαγγελία για τη μετατροπή τμήματος του λιμανιού σε ανοικτή φυλακή, φανερά ενοχλημένος χθες δήλωσε στο «Ε» πως «το περίκλειστο λιμάνι δεν είναι αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου, αλλά του Δήμου Λέσβου, του Τελωνείου και το Λιμεναρχείου».
Αγανάκτηση
Οι επιχειρηματίες της περιοχής ήταν εξοργισμένοι με το ατύχημα που συνέβη στο σημείο όπου αποβιβάζονται καθημερινά δεκάδες ξένοι επισκέπτες και έχει ως αποτέλεσμα να αμαυρώνεται η εικόνα του λιμανιού. Αν μη τι άλλο, τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως είπαν οι περισσότεροι, έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό, ενώ δεν παρέλειψαν να προσθέσουν ότι παρά τις όποιες διαμαρτυρίες, κανείς δε φρόντισε για τη μεταφορά των μεταναστών σε κάποιον άλλο χώρο με πιο ανθρώπινες συνθήκες.
Τουρίστες, χθες το πρωί, αποβιβάζονται από το καραβάκι από Τουρκία πατώντας στα λύματα που είχαν γεμίσει τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού
O πράκτορας του κρουαζιερόπλοιου που έζησε τη χθεσινή θύελλα λυμάτων, Ηλίας Πίκουλος, για την κατάσταση στο λιμάνι
«Δώστε άμεση λύση στο πρόβλημα»
«Λύση πρέπει να δοθεί άμεσα σε αυτή την κατάσταση που διαιωνίζεται», είπε ο ναυτιλιακός και τουριστικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το φαινόμενο αυτό. Ο κ. Πίκουλος τόνισε ότι μόνο θετική εικόνα δε σχηματίζουν οι ξένοι μόλις φτάσουν στο νησί.
Μάλιστα οι περισσότεροι, όπως είπε, κατά την αποβίβασή τους από τα κρουαζιερόπλοια απαθανατίζουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές τους μετανάστες και προσφυγές και τις σκηνές τους, σχολιάζοντάς τες. Παράλληλα προσέθεσε ότι τον Αύγουστο ο αριθμός των προσεγγίσεων στο λιμάνι αγγίζει το 50%, ενώ συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου θα έρθουν στο λιμάνι δύο κρουαζιερόπλοια, από τα οποία θα αποβιβαστούν χιλιάδες τουρίστες. Το ίδιο θα συμβεί και στις 5 του μηνός, όταν θα έρθουν άλλα δύο, θέτοντας στο σημείο αυτό το ερώτημα εάν «επιτρέπεται το πρώτο πράγμα που θα αντικρίζουν στο λιμάνι, να είναι αυτό».Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, επεσήμανε ότι στο συγκεκριμένο χώρο που αποτελεί πύλη εισόδου, πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα και πρέπει πλέον οι αρμόδιοι να επιληφθούν άμεσα του θέματος.
Σταμάτησαν τη σίτιση των μεταναστών
«Τα βρόντηξαν» οι εθελοντές
Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι εθελοντές του Δικτύου «Χωριό τού Όλοι Μαζί», που αποφάσισαν να σταματήσουν να μεριμνούν για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών. Σε Δελτίο Τύπου ανακοινώνουν ότι σταματούν να φροντίζουν για τη σίτιση των ανθρώπων εκείνων που συγκεντρώνονται στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού εξ αιτίας της απόλυτης απουσίας της κρατικής φροντίδας.Γι’ αυτόν το λόγο προχώρησαν στην κίνηση αυτή, καθώς σημειώνεται: «Εμείς ό,τι μπορέσαμε να κάνουμε, το κάναμε, αλλά βαστάζοι τέτοιας ανύπαρκτης πολιτικής στο μεταναστευτικό, τέτοιας επίσημης κοροϊδίας και τέτοιας ανικανότητας δε γινόμαστε.»