Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα σημαντικό έργο πραγματοποιήθηκε προσφάτως στον Κλαπάδο, που σχετίζεται άμεσα και με την ανάδειξη του χωριού. Μέσω δωρεάς ύψους 20 χιλ. ευρώ του ομογενή Γιάννη Δεμερτζή, αλλά και τη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν εθελοντές, τσιμεντοστρώθηκε ο δρόμος που οδηγεί στον Κλαπάδο από τη διασταύρωση της Στύψης.
Ο Γιάννης Δεμερτζής, ομογενής στην Αυστραλία με καταγωγή από τον Κλαπάδο, έφυγε από το χωριό του το 1940. Η αγάπη ωστόσο που τρέφει για τον τόπο του, είναι μεγάλη και για το λόγο αυτό επισκέπτεται το χωριό κάθε καλοκαίρι, μένοντας για αρκετό χρονικό διάστημα.
Με δωρεά του ίδιου, πέρυσι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 26 Αυγούστου εγκαινιάστηκε η εκκλησία Αγίου Φανουρίου και Αγίου Νικολάου, για το χτίσιμο της οποίας βοήθησε ο ίδιος δωρίζοντάς τη στη συνέχεια στη Μητρόπολη Μηθύμνης.
Καθώς φέτος δε θα καταφέρει να επισκεφτεί τη γενέτειρά του, αποφάσισε να δωρίσει το ποσό των 20 χιλ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου θα κατανάλωνε για το ταξίδι του, προκειμένου να τσιμεντοστρωθεί ο αγροτικός δρόμος που οδηγεί από τη διασταύρωση της Στύψης μέχρι τον Κλαπάδο.
Με τα χρήματα αυτά, αγοράστηκαν τα απαραίτητα υλικά και το έργο υλοποιήθηκε με εθελοντική εργασία κατοίκων της Στύψης. Πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή, αφού εξυπηρετεί αγρότες της Στύψης και του Λαφιώνα, αλλά και τουρίστες που επισκέπτονται το ιστορικό ύψωμα του Κλαπάδου και οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Νορβηγία και η Τουρκία.
Και έργο στο χαμάμ
Η μεγάλη αγάπη που ο Γιάννης Δεμερτζής τρέφει για το χωριό του και το νησί, καταδεικνύεται και από το ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να του δώσει ζωή.
Μέσα στα σχέδια του ομογενή είναι και η αξιοποίηση ενός παλιού τουρκικού χαμάμ του χωριού, που χρειάζεται συντήρηση, κάτι για το οποίο θα κατατεθεί πρόταση στο Δήμο. Μαζί με την αποκατάσταση του χαμάμ, ο ίδιος προτείνει και τη δημιουργία τραπεζιού και πάγκων στο αλσύλλιο που βρίσκεται ακριβώς απ’ έξω.
Τέλος, ο κ. Δεμερτζής έχει ορίσει και «επίτιμο πρόεδρο» στο χωριό του τον Αλέκο Αλουγδέλλη, συνταξιούχο αγροφύλακα, που κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο βρίσκεται στον Κλαπάδο και στο σπίτι του ομογενή, το οποίο ανοίγει για να υποδεχθεί τουρίστες και να τους προσφέρει καφέ και νερό.