Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Χωρίς χρηματοδότηση και πρόβλεψη για τη συνέχιση της λειτουργίας της βρίσκεται η Μονάδα Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων Αγιάσου. Οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί μέχρι το Μάρτιο και περιμένουν την επαναπροκήρυξη των θέσεών τους για να κάνουν αίτηση, σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για κίνδυνο οριστικής διακοπής λειτουργίας της Μονάδας. Μάλιστα διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι επίσημη ενημέρωση και μέριμνα για τη λύση του προβλήματος δεν υπήρξε από την Πολιτεία.
Η χρηματοδότηση της Μονάδας διακόπηκε τέλη Μαρτίου. Από τότε και παρά τις συνεχείς οχλήσεις του διοικητή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτη Ψυρούκη, προς τους αρμοδίους, λύση στο πρόβλημα δεν έχει βρεθεί.
Υπήρξαν δεσμεύσεις σε προφορικό πάντα επίπεδο, που όμως δεν αρκούν για να γίνουν νέες συμβάσεις ή προμήθειες υλικών που απαιτούνται για να μπορεί να λειτουργήσει η Μονάδα.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Ψυρούκης με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο τελευταίος είπε ότι θα στείλει έγκριση του Υπουργείου, έγγραφο στο οποίο θα σημειώνεται ότι η Μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί μετά το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να τακτοποιηθούν τα έξοδα μέχρι το Σεπτέμβριο, οπόταν θα έρθει σύμφωνα με πληροφορίες η χρηματοδότηση.
Ωστόσο η έγκριση δεν έχει έρθει ακόμη. Το μόνο έγγραφο σχετικά με τη Μονάδα που κοινοποιήθηκε προσφάτως, είναι αυτό των ανθρώπων που δούλευαν μέχρι τέλη Μαρτίου εκεί.
Άμεσα λύση…
Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, διατυπώνονται ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν σε αδιέξοδο τη λειτουργία της Μονάδας, αλλά και άλλων αντίστοιχων δομών. Παράλληλα, τονίζεται ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Μονάδας, καθώς σε αυτή φιλοξενούνται 58 παιδιά και το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Σε περίπτωση που η Μονάδα πάψει να λειτουργεί, τότε αυτά θα μεταφερθούν κάπου αλλού.
«Χωρίς χρηματοδότηση, δεν μπορούν να υπάρξουν συμβάσεις, δεν μπορεί να γίνει προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν υπάρχει προσωπικό στη Μονάδα», είπε η Κατερίνα Μαλιωτάκη, που δούλευε μέχρι το Μάρτιο ως συντονίστρια στη Μονάδα, και προσέθεσε: «Η λύση στο πρόβλημα θα δείξει ότι αναγνωρίζεται και εμπράκτως το κοινωνικό έργο που με συνέπεια επί πέντε έτη επιτελούμε. Ένα κοινωνικό έργο το οποίο έχει αναγνωριστεί σε τοπικό, εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.»
Αυτήν τη στιγμή στο Κέντρο υπάρχουν μόνο φύλακες, που είναι στο χώρο από τις 2:30 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, και ένας μάγειρας που αποσπάστηκε από το ξενώνα που φιλοξενούνται οι ηλικιωμένοι. Εκτός από αυτούς, κι ο διοικητής πηγαίνει για κάποιες ώρες την ημέρα…
Άρχισαν οι παρενέργειες
Ήδη, όπως είπε ο κ. Ψυρούκης, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι παρενέργειες από την έλλειψη των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Πριν λίγες μέρες, λόγου χάρη, ένας 17χρονος Αφγανός μπήκε σε καφενείο στην Αγιάσο κι έκλεψε 100 ευρώ και μερικά μπουκάλια που περιείχαν αλκοολούχα ποτά. «Από τότε που άνοιξε η Μονάδα, δεν είχε παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο», είπε ο κ. Ψυρούκης.