Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το πρόβλημα με τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που εισέρχονται παράνομα στη χώρα αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, ήρθαν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, εκπρόσωποι του Γερμανικού Κοινοβουλίου που ασχολούνται με το μεταναστευτικό.
Μάλιστα για το σκοπό αυτό, η αντιπροσωπεία μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, είχε κανονίσει σειρά επαφών με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Από την επίσκεψή τους στο νησί αλλά και από τις συναντήσεις που είχαν, προέκυψε ότι η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας κρίνεται επιβεβλημένη. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί, οι Γερμανοί τόνισαν ότι ήδη θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής ενός τέτοιου κέντρου.
Οι εκπρόσωποι της Γερμανικής Βουλής δεν παρέλειψαν να περάσουν και από τον περίκλειστο χώρο του λιμανιού, όπου είδαν δεκάδες ανθρώπους από Συρία, Αφγανιστάν και Σομαλία να φυλάσσονται εκεί, κάτω από άθλιες συνθήκες.
Να σημειωθεί ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν της αφίξεώς των Γερμανών στη Λέσβο, τα μέλη της επιτροπής είχαν πάει και στη γειτονική Τουρκία, για να διαπιστώσουν τα εκεί προβλήματα με το προσφυγικό ζήτημα. Για το λόγο αυτό επισκέφθηκαν την Άγκυρα, το Καζίαντεπ, και το Κιλίς της Τουρκίας, όπου υπάρχει πρότυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.
Οι εκπρόσωποι, αφού είδαν την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας αλλά και με τις πληροφορίες που άντλησαν από τις συναντήσεις, κατέληξαν στο ότι κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο. Αυτό γιατί το πρόβλημα στο νησί με τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται παράνομα στη χώρα, οξύνθηκε μετά τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο. Ακόμη επειδή τα άτομα εκείνα δεν επιτρέπεται να φυλάσσονται στα κελιά της Αστυνομικής Διεύθυνσης μαζί με κρατουμένους που έχουν διαπράξει εγκλήματα, είτε να βρίσκονται εκτεθειμένα στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού.
Η αντιπροσωπεία…
Η γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής το βουλευτή Stephan Mayer της επαρχίας της Αλτέντιγκ της Βαυαρίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU) και Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης,, αποτελούνταν από τους Gunter Bauman της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU) και Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Rudiger Veit του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Daniela Kolbe του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ulla Jelkpe του Κόμματος της Αριστεράς και Joseh Philip Winkler του Κόμματος των Πρασίνων.
Οι εκπρόσωποι του Γερμανικού Κοινοβουλίου κανόνισαν το πρόγραμμα, που περιελάμβανε μία σειρά επαφών με τους βουλευτές της Λέσβου και τον Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, το Δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, και τα μέλη των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των εθελοντών που φροντίζουν όπως μπορούν τους ανθρώπους που δεν εισέρχονται νόμιμα στη χώρα μας.
Με Ζερδελή
Αναλυτικότερα, οι επαφές άρχισαν προχθές Τετάρτη 8 Μαΐου το βράδυ με το βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιάννη Ζερδελή. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση, που είχε προγραμματίσει η Γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, είχαν κληθεί οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Βογιατζής και Νίκος Σηφουνάκης, αντίστοιχα, οι οποίοι ωστόσο δεν παραβρέθηκαν.
Στην τρίωρη αυτή συνάντηση, ο κ. Ζερδελής επικεντρώθηκε στο ότι πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να τηρούνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να διευθετηθούν ζητήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ειδικότερα, λόγος έγινε για τους Σύριους, οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη και θα πρέπει να υιοθετηθεί γι’ αυτούς ένα ειδικό καθεστώς προστασίας. Ακόμη να υπάρχει ιατρική και ψυχιατρική κάλυψη για όλους όσοι έρχονται στη Λέσβο και να λειτουργήσει ουσιαστικά η υπηρεσία Ασύλου, ώστε να μπορούν εκείνοι που το επιθυμούν, να ζητούν άσυλο, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες.
Το επόμενο πρωινό, δηλαδή χτες Πέμπτη, οι Γερμανοί συναντήθηκαν με τα μέλη των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και τους εθελοντές που βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν τους πρόσφυγες. Μάλιστα οι αντιπρόσωποι της Γερμανικής Βουλής είπαν στα μέλη των οργανώσεων ότι δεν περίμεναν η κατάσταση να είναι τόσο τραγική, ενώ χαιρέτησαν τον τρόπο με τον οποίο η λεσβιακή κοινωνία αγκάλιασε τους πρόσφυγες.
Ακολούθησε την ίδια μέρα, συνάντηση με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Αναλυτικότερα σε αυτή συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλής Βερβέρης και Αντώνης Γιαννάκης και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Παναγιώτης Καπάρας.
Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Γιακαλής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα βαφτίστηκε ελληνικό και αφήνεται να αντιμετωπιστεί από την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίας. Επισήμανε δε, ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος είναι εκ του νόμου αναρμόδιες αρχές για να επιληφθούν του θέματος. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το Λιμενικό και η Αστυνομία αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν, ενώ η κυβέρνηση παραμένει αμέτοχη.
Από την άλλη, η Επιτροπή Εσωτερικών της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής εξήγησε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνθήκες που επικρατούν στα νησιά σε ό,τι έχει να κάνει με την υποδοχή των μεταναστών. Ωστόσο παραδέχτηκαν ότι πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια το βάρος και γι’ αυτό το λόγο η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα.
Από την επίσκεψη αυτή προέκυψε ότι θα γίνουν πιέσεις τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να δημιουργηθεί στη Λέσβο το Κέντρο Φιλοξενίας των Προσφύγων στην προσπάθεια εκείνοι που έρχονται από την Συρία, την Σομαλία, το Αφγανιστάν και αλλού, να βρίσκουν κάπου προσωρινό καταφύγιο υπό ανθρώπινες συνθήκες.
Νάσος Γιακαλής:
«Απούσα η κυβέρνηση»
Ο κ. Γιακαλής στα πλαίσιο της συζήτησης με τους Γερμανούς βουλευτές, αναφέρθηκε στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Λέσβο όλο το τελευταίο διάστημα, στη βοήθεια που έχει παρασχεθεί από τις τοπικές κοινωνίες, την Αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές οργανώσεις. Ωστόσο καυτηρίασε το γεγονός πως ακόμη και σήμερα, που πλησιάζουμε το καλοκαίρι και αναμένεται ενδεχομένως αύξηση του φαινομένου της εισροής παρανόμων μεταναστών, δεν έχει συγκληθεί ακόμη μία σύσκεψη από την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας και την σχετική επιστολή που απέστειλε παραμονές των εορτών του Πάσχα, που ακόμη δεν έχει απαντηθεί αρμοδίως.