Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Όσο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα δείχνουν με πράξεις την αλληλεγγύη τους», τόνισαν τα μέλη της οργάνωσης «Χωριό του Όλοι Μαζί» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στις κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ, όπου φιλοξενούνται οικογένειες παράνομων μεταναστών.
Οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε αυτή η συνέντευξη, είναι κατά κύριο λόγο δύο.
Ο πρώτος, να δοθεί τέλος στις φήμες που θέλουν το «Χωριό του Όλοι Μαζί» να απευθύνεται μόνο σε μετανάστες, παραγκωνίζοντας τους κατοίκους του νησιού που έχουν ανάγκη. «Είμαστε εδώ για όλους. Όσοι έχουν ανάγκη, μπορούν να έρθουν εδώ στο ΠΙΚΠΑ και εμείς θα σταθούμε δίπλα τους», είπε το μέλος του Δικτύου Λένα Αρτίνογλου, θέλοντας να βάλει τέρμα σε ανυπόστατες, όπως τόνισε, πληροφορίες.
Η Ειρήνη και η μικρή Μιχαέλα πάνε φαγητό στους πρόσφυγες. «Θα μπορούσε να ήμασταν εμείς στη θέση τους», λέει η κ. Ειρήνη
«Δεν υποκαθιστούμε εμείς το κράτος», είπε το μέλος του Δικτύου και της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» Γιώργος Παπαπορφυρίου, ο οποίος εξήγησε, για να διευκρινίσει και το δεύτερο λόγο της πρόσκλησης σε συνέντευξη, ότι οι εθελοντές θα στηρίξουν με τη δράση τους όσους προσφύγουν στο ΠΙΚΠΑ μέχρι το Μάρτιο ή Απρίλιο, όταν και οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλύτερες, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες της Πολιτείας. Παράλληλα, τόνισε ότι ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 κάθε φορά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι εθελοντές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο πλήθος των αναγκών.
Το ζητούμενο, όπως αυτό εκφράστηκε από όλους όσοι πήραν θέση, είναι η δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής μεταναστών - και όχι στρατοπέδου -, όπου θα επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
«Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”», ακούστηκε από το στόμα του μέλους του Δικτύου Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών Ανθής Καραγγελή, που το είπε απευθυνόμενη σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.
Η κ. Καραγγελή έκανε μία ανασκόπηση για το πότε άνοιξαν οι πόρτες της κατασκήνωσης στους μετανάστες, αλλά κα για τη δημιουργία του «Χωριού του Όλοι Μαζί», Δίκτυο που περιέχει στους κόλπους του διάφορες εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες ενώθηκαν με στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε περίοδο κρίσης. «Ωστόσο, το ζήτημα της στέγασης των παράνομων μεταναστών μπήκε σε προτεραιότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα μέλη του Δικτύου θα παραμερίσουν τον ντόπιο πληθυσμό που ενδεχομένως έχει ανάγκες», είπε η κ. Καραγγελή.
Δήμητρα Βατή, απλή πολίτης: «Στα δύσκολα πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο»
Οι επισκέψεις εκ των έσω και των έξω…
Ακόμα περιμένουν…
Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είχαν βρεθεί στις εγκαταστάσεις τού ΠΙΚΠΑ για να καταγράψουν τις ανάγκες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Μάλιστα, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου, Παναγιώτης Νίκας, είχε υποσχεθεί υλική βοήθεια. Βέβαια στο ΠΙΚΠΑ ακόμη περιμένουν,όπως είπε η κ. Καραγγελή.
Η κλούβα
Κλούβα της Αστυνομίας βρέθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στο χώρο τού ΠΙΚΠΑ, για να παραλάβει 46 περίπου άτομα, μικρούς και μεγάλους, τους οποίους θα μετέφερε στην Αστυνομική Διεύθυνση, απ’ όπου οι παράνομοι μετανάστες θα πάρουν το έγγραφο που θα τους επιτρέψει να φύγουν προς την Αθήνα και από εκεί στο εξωτερικό.
Ο Φαρίτ
«Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο για την αγάπη που μας έδειξε. Τρεις μέρες είμαι στη Μυτιλήνη και αυτές ήταν αρκετές για να νιώσω τη ζεστασιά που σου προσφέρει ο συνάνθρωπος όταν το έχεις ανάγκη», είπε ο Φαρίτ, ένας από τους δεκάδες πρόσφυγες που βρέθηκε στο νησί.
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, και ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας είπαν ότι κατά γενική ομολογία η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Να σημειωθεί ότι η περιφερειακή αρχή προσέφερε τρόφιμα στους μετανάστες.
Η αλληλεγγύη
Τετραμελής ομάδα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» βρίσκεται από τις αρχές του Δεκεμβρίου στο ΠΙΚΠΑ για να βοηθήσει. Γονείς και παιδιά με τρόφιμα στα χέρια, μαθητές των σχολείων της Μυτιλήνης, η Εκκλησία, μέλη εθελοντικών οργανώσεων, όλοι καθημερινά βρίσκονται στις πρώην παιδικές κατασκηνώσεις για να προσφέρουν, ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, τρόφιμα, οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο.