Προβληματική υδροδότηση για δυο μέρες των βορειόχωρων Μυτιλήνης και των χωριών της Θερμής

Βλάβες… «χτύπησαν» το δίκτυο

30/06/2012 - 13:57

Απανωτές ζημιές σε διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης του πρώην Συνδέσμου Θερμής, αλλά και η ολιγωρία που παρατηρείται στη μετάβαση στη νέα εποχή, μετά την απόφαση για επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε όλο το νησί, ήταν οι αιτίες που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση πολλών χωριών.

Απανωτές ζημιές σε διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης του πρώην Συνδέσμου Θερμής, αλλά και η ολιγωρία που παρατηρείται στη μετάβαση στη νέα εποχή, μετά την απόφαση για επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε όλο το νησί, ήταν οι αιτίες που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση πολλών χωριών. Πιο συγκεκριμένα, απ’ την Πέμπτη τα βορειόχωρα της Μυτιλήνης, όπως και στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Θερμής, έμειναν για μεγάλα διαστήματα χωρίς νερό εξ αιτίας βλαβών. Η υδροδότηση ξεκίνησε εκ νέου απ’ το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ στο σύνολό τους τα προβλήματα στην παροχή νερού αναμένονταν να αποκατασταθούν σταδιακά από χθες το βράδυ.

Τα χωριά του πρώην Δήμου Μυτιλήνης, Αφάλωνας, Παναγιούδα και Μόρια, αλλά και όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Θερμής, υδρεύονταν για χρόνια απ’ τον καταργηθέντα με τον «Καλλικράτη» Σύνδεσμο Ύδρευσης - Αποχέτευσης Θερμής. Παρ’ ότι λοιπόν θα έπρεπε με την κατάργηση του Συνδέσμου, ή έστω με την απόφαση για επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε όλο το Δήμο, στο σύνολό τους να εξυπηρετούνται απ’ την Επιχείρηση, εξακολουθεί να επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς.

Κατά περίπτωση, λοιπόν, υπάγονται και πληρώνουν στη ΔΕΥΑΛ, ενώ για τις βλάβες της υδροδότησης, η Επιχείρηση μια τις αντιμετωπίζει, μια (αν δεν προλαβαίνει λόγω φόρτου εργασίας στη Μυτιλήνη) τις παραπέμπει στη Δημοτική Κοινότητα Θερμής, όπου υπάρχει και ο ένας και μοναδικός υπάλληλος του πρώην Συνδέσμου, ειδικότητας ηλεκτρολόγου.

Γολγοθάς για 1.100 ευρώ!!!
Προ διετίας, με δαπάνη της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, έγινε αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού που μεταφέρει το νερό απ’ τη Λάρσο μέχρι τα ορεινά της Μόριας, όπου και κατασκευάστηκε και δεύτερη δεξαμενή νερού για τις ανάγκες των προαναφερόμενων χωριών. Κι ενώ θα έπρεπε μετά και το έργο να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στην υδροδότηση, μερικές μικρές και μεγαλύτερες βλάβες ανέδειξαν πως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Πιο συγκεκριμένα, η παροχή προς τις περιοχές νερού σε ωριαία βάση είναι της τάξης 120 κυβικών νερού, ενώ τώρα το καλοκαίρι απαιτούνται 200. Για να μπορεί να αντλείται και κατά συνέπεια να μεταφέρεται περισσότερο νερό, χρειάζεται να ενεργοποιηθεί και το δεύτερο μοτέρ που υποστηρίζει το σύστημα. Όμως, για να επιτευχθεί αυτό χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, χρειάζεται ένας ηλεκτρικός μηχανισμός ομαλής εκκίνησης, ο οποίος υπήρχε έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2012 στο αντλιοστάσιο. Έκτοτε, μετά από βλάβη που σημειώθηκε, αναζητούνται 1.100 ευρώ, όσο και το κόστος του για να αντικατασταθεί.

Έτσι, με μειωμένη την παροχή σε σχέση με τις ανάγκες της περιοχής, οι βλάβες που «χτύπησαν» το δίκτυο (δύο, μία αρκετά σημαντική στους Πύργους Θερμής και μία στον Αφάλωνα) είχαν ως αποτέλεσμα απ’ την Τετάρτη, αλλά κυρίως απ’ το μεσημέρι της Πέμπτης, να χαθούν πολύτιμες ποσότητες νερού. Χωρίς τη δυνατότητα να πάρει μπροστά και το δεύτερο μοτέρ για να δώσει περισσότερο νερό προς τις δεξαμενές, τα χωριά, άλλα λίγο, άλλα πολύ, δίψασαν.

Ο αντιδήμαρχος Θερμής, Δημήτρης Ζαφειρίου, που κλήθηκε με το μοναδικό υπάλληλο του Συνδέσμου, Δημήτρη Βόμβα, να αποκαταστήσουν τα απανωτά προβλήματα, μας είπε χθες το μεσημέρι ότι έως το βράδυ της Παρασκευής θα έχουν πλήρως υδροδοτηθεί όλες οι περιοχές. Άμεσα δε, θα γίνει η προμήθεια, σε συνεννόηση και με τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, του μηχανισμού που θα αποτρέψει ανάλογα προβλήματα το επόμενο διάστημα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey