Σαν χθες, όταν λίγο μετά τις 8 το βράδυ σημειώθηκε η δόνηση των 4,9R στις Μικρασιατικές Τρωάδες, είχε ισοπεδωθεί ο Άγιος Ευστράτιος το μακρινό 1968 από το σεισμό των 7,1R

Ο Εγκέλαδος «ξύπνησε» ξανά την 20ή Φεβρουαρίου!

21/02/2019 - 14:55 Ενημερώθηκε 21/02/2019 - 16:00

Μνήμες ξύπνησε στους κατοίκους της Λέσβου ο χθεσινός σεισμός των 4,9R που είχε επίκεντρο στα βόρεια του νησιού, στην τουρκική επικράτεια, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που έφεραν ξανά στο μυαλό τους τη μεγάλη δόνηση των 6,3R τον Ιούνιο του 2017, που ισοπέδωσε τη Βρίσα.Δεν ήταν όμως μόνο εκείνοι, που «έζησαν» ξανά έστω και σε μικρότερο βαθμό τον τρόμο από την σεισμική δραστηριότητα. Αντίστοιχες μνήμες ανακάλεσαν οι παλαιότεροι και στον Άγιο Ευστράτιο, αλλά και τη Λήμνο, αφού όσο κι αν ακούγεται απίστευτο ήταν τέτοιες μέρες ξανά, 19 προς 20 Φεβρουαρίου, όταν το 1968 ο Εγκέλαδος ισοπέδωσε τον Άγιο Ευστράτιο με τα 7,1R!

Μια σύμπτωση, που δεν σημαίνει πως τα δύο γεγονότα σχετίζονται επιστημονικά με κάποιο τρόπο μεταξύ τους, αλλά ασφαλώς και δεν μπορεί να αγνοηθεί ως ημερολογιακό στίγμα στο μακρύ κατάλογο των ιστορικών καταγραφών των σεισμικών δονήσεων στο Αιγαίο.Εκείνη τη νύχτα, ο Εγκέλαδος χτύπησε τον Άγιο Ευστράτιο με μια σεισμική δόνηση που κράτησε 22 ολόκληρα δευτερόλεπτα, προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή στο νησί, αφήνοντας πίσω του τελικά 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων καταπλακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους στον ύπνο τους, πέρα από τις εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, οι οποίες επεκτάθηκαν και στη Λήμνο. Ο σεισμός των 7,1R ήταν και παραμένει ως ένας εκ των ισχυρότερων που έχουν σημειωθεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο, κατέχοντας τη 10η θέση στην κατάταξη με βάση την ένταση, ενώ είναι ένας από τους 15 συνολικά που έχουν ξεπεράσει τα 7R στη χώρα μας.

«Ισοπεδώθη ο Αγ. Ευστράτιος» ήταν ο λακωνικός τίτλος των εφημερίδων, αποκαλύπτοντας όλη την έκταση του δράματος του νησιού. «Αι περισσότεραι οικίαι είχον καταρρεύσει. Αι υπόλοιποι είχον καταστεί ακατοίκητοι. Οι σκύλοι ούρλιαζαν και ένας σφοδρός παγωμένος βοριάς έπαιρνε τις απεγνωσμένες επικλήσεις και τις απέλπιδες οιμωγές των τραυματιών και τις έσβηνε στο πέλαγος», μετέδωσαν οι απεσταλμένοι των εφημερίδων, ενώ δεν έλειψαν τότε και φήμες για αφύπνιση άγνωστου ηφαιστείου, στις οποίες προστέθηκε ο τρόμος «της βιαίας εκταφής των νεκρών, καθώς εις το νεκροταφείο έχουν σημειωθεί πολλές ρωγμές».

Δύο ημέρες αργότερα, τα χαλάσματα επιθεώρησε ο υπουργός Εσωτερικών της Χούντας, Στυλιανός Παττακός, ο οποίος αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι «ενδείκνυται η περαιτέρω τροφοδοσία και παροχή αρωγής εις τους πληγέντας επί έναν εισέτι μήνα», δίνοντας εντολή µε συνοπτικές διαδικασίες, να εγκαταλειφθεί οριστικά ο λαβωµένος οικισµός και ένας νέος να οικοδοµηθεί σε μια επίπεδη έκταση στις εκβολές των χειµάρρων Τενεδιώτη και Παραδείση, εκτεθειµένη σε πληµµύρες, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν ο δυτικός τοµέας του στρατοπέδου των εξορισμένων και τα περιβόλια των ντόπιων.  Ετσι, µέσα σε λίγες εβδοµάδες οι µπουλντόζες ολοκλήρωσαν το καταστροφικό έργο του Εγκέλαδου, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος της παραδοσιακής αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, διαλύοντας γειτονιές και προκαλώντας ισχυρό πλήγµα στον κοινωνικό ιστό.

Ασφαλώς, η χθεσινή σεισμική δόνηση των 4,9R στις Μικρασιατικές Τρωάδες δεν είχε ανάλογη ένταση με εκείνη που έπληξε τότε τον Άγιο Ευστράτιο. Και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η πρόσφατη διεργασία μετά τα 4,9R που φαίνεται πως είναι ο κύριος σεισμός, τον οποίο έχουν ακολουθήσει πάνω από 40 μικρότεροι μετασεισμοί, δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που προκάλεσε την καταστροφή της Βρίσας τον Ιούνιο του 2017. Ωστόσο, είναι φανερό πως το σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον χθεσινό σεισμό προέρχεται από τον γνωστό κλάδο του ρήγματος της Ανατολίας, από το οποίο προήλθαν και οι δονήσεις του 2017 στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός του Αγίου Ευστρατίου το 1968.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το χθεσινό σεισμό που έγινε αισθητός πέρα από τη Λέσβο σε όλο το βορειοανατολικό Αιγαίο, δεν υπήρξαν υλικές ζημιές στη Λέσβο. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί πτώσεις τοίχων σε περίπου 10 εγκαταλελειμμένα κτίρια στο χωριό Σαζλί, στην ευρύτερη περιοχή του Τσανάκαλε, τα οποία ήταν ήδη «λαβωμένα» από παλαιότερες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή. Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι σε διάφορα χωριά του Αδραμυτινού Κόλπου κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο, χθες το βράδυ, φοβούμενοι μια ισχυρότερη δόνηση. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey