Συνεχίζονται οι εξορμήσεις δακτυλίωσης πουλιών

Φθινόπωρο στον καλαμιώνα της Γέρας!

27/10/2021 - 15:45

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής/Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.

Η νέα εξόρμηση στον καλαμιώνα της Γέρας με επίδειξη δακτυλίωσης θα πραγματοποιηθεί την ξανά αυτή την  Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 κατά τις ώρες 08:00-11:00. Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή σε δύο ομάδες, στις 08:00 ή στις 09:30 – προσοχή η ώρα θα έχει αλλάξει προς μια ώρα πίσω!

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Οι ομάδες με τις οποίες θα γίνει η παρατήρηση πουλιών/επίδειξη δακτυλίωσης δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα (για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19) και για τη συμμετοχή σε αυτές θα πρέπει να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.

Η δακτυλίωση, και αυτή τη φορά, συνδιοργανώνεται με επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π). Οι δακτυλιωτές, προκειμένου να παγιδεύουν με δίχτυα και να χειρίζονται πουλιά, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από το ΕΚΔΠ και κατόπιν άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 22510-47033.

Η Ψαθοποταμίδα

Η Ψαθοποταμίδα καταγράφεται στους υγρότοπους της Λέσβου από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Ένα τμήμα του πληθυσμού της στη χώρα φαίνεται να χρησιμοποιεί τον καλαμιώνα της Γέρας, εκτός από χώρο ξεχειμωνιάσματος, επίσης και ως σταθμό για τη μετανάστευσή τους νοτιότερα (μέχρι την Κρήτη και το Δέλτα του Νείλου).

Το φθινόπωρο προχωρά και τα πρώτα είδη που ξεχειμωνιάζουν στο νησί μας παρατηρούνται να φτάνουν με αυξανόμενο ρυθμό. Τα είδη πουλιών που πιάστηκαν στα δίχτυα και στη συνέχεια τους τοποθετήθηκε ειδικό δαχτυλίδι στο πόδι, ήταν κυρίως χειμερινοί επισκέπτες και άλλα με μόνιμη παρουσία. Δεν έλειψαν και «εκπλήξεις» με είδη που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στην Αφρική, όπως ο Βουνοτσιροβάκος, ο Αετομάχος και ο Θαμνοφυλλοσκόπος- όλα νεαρά άτομα! Συνολικά δαχτυλιώθηκαν 72 πουλιά από 11 διαφορετικά είδη, με πολυπληθέστερα το Ψευταηδόνι, τον Κοκκινολαίμη και τον Μαυροσκούφη.

Οι απουσία επαρκών βροχοπτώσεις  μέχρι στιγμής είναι ο λόγος που ο καλαμιώνας εξακολουθεί να είναι εντελώς στεγνός στα μεγαλύτερα τμήματά του. Και η πιθανή εξήγηση του ό,τι είδη που διατρέφονται κοντά στην ελεύθερη επιφάνεια του νερού, όπως η Ψαθοποταμίδα, η Αλκυόνη κ.ά. δεν είχαν μεγάλη αντιπροσώπευση στις συλλήψεις στα δίχτυα. Αυτό είναι κάτι που φυσικά αναμένεται να αλλάξει όσο κινούμαστε προς το Χειμώνα.

Λάρσος & the Ntipi

Με επιτυχία έγινε το ξεκίνημα των δακτυλιώσεων πουλιών στον καλαμιώνα του έλους Ντίπι - Λάρσος, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Υπήρξε πληρότητα στους συμμετέχοντες και για τα δύο πρωινά (23 και 24 Οκτωβρίου) και για το λόγο αυτό οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν μέσα και στο Νοέμβριο. Στόχος των δακτυλιώσεων, εκτός από την παρουσίασή τους στο κοινό, είναι συμβολή στη μελέτη του πληθυσμού της Ψαθοποταμίδας (Acrocephalus melanopogon) είδους χαρακτηρισμού της προστατευόμενης περιοχής ΖΕΠ GR4110013 «Κόλπος Γέρας, έλη Ντίπι και Χαραμίδας».

Περισσότερα για τα πουλιά, τη δακτυλίωση και τις προστατευόμενες περιοχές στη Λέσβο στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey