Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ξεκίνησαν στην Καλλονή οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων, με αντικείμενο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO». Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων, το οποίο πραγματοποιείται από τις 20 έως τις 30 Ιουνίου, οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Τμήμα Γεωγραφίας, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Το Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων συγκεντρώνει έντονο διεθνές ενδιαφέρον και προβάλλει τη Λέσβο ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και τη λειτουργία των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο. Συμμετέχουν στελέχη γεωπάρκων, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνοι φορέων τουρισμού από την Αϊτή, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ινδονησία, το Ιράν, την Ιταλία, την Κίνα, την Κύπρο, το Μπαγκλαντές, την Πορτογαλία, τη Σενεγάλη, την Τυνησία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου, θα διδάξουν καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων αλλά και καθηγητές από το εξωτερικό, διακεκριμένοι επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα και ειδικοί επιστήμονες από την UNESCO, οι οποίοι αποτελούν κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα διαχείρισης γεωπάρκων, ανάδειξης φυσικών μνημείων και ανάπτυξης του γεωτουρισμού.
Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου θα συμμετάσχουν σε ειδικές εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου κατά τη διάρκεια των οποίων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Γεωπάρκο Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, την παράδοση και τον πολιτισμό της. Παράλληλα, θα επισκεφτούν μουσεία, μέλη του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου, παραδοσιακούς οικισμούς, γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς.
Η διοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην προβολή της Λέσβου στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα ώστε τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Σχολείου, να αποτελέσουν αντικείμενο δραστηριότητας με σημαντική αναπτυξιακή, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση για τη Λέσβο.