Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε πλήρη επιβεβαίωση του αποκαλυπτικού στο προχθεσινό του φύλλο, ρεπορτάζ τού «Ε», η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ανακοίνωσε την υποστολή του συμβόλου ποιότητας στις παραλίες της Σκάλας Ερεσού, της Νυφίδας και της Πέτρας. Η εξέλιξη αυτή μειώνει σε έξι τις παραλίες που θα διαθέτουν γαλάζια σημαία στο νησί την επόμενη θερινή περίοδο ως συνέχεια της φετινής βράβευσης. Κι αυτό γιατί οι παραλίες από τις οποίες αφαιρείται η γαλάζια σημαία, δεν μπορούν να είναι υποψήφιες την επόμενη χρονιά.
Όπως σημειώνουν μιλώντας στο «Ε» δημοτικοί σύμβουλοι της νέας δημοτικής αρχής που «έτρεξαν» από τις αρχές του Σεπτεμβρίου την όλη υπόθεση, η μείωση του «γαλάζιου» στις λεσβιακές παραλίες θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερης έκτασης, τονίζοντας τη σημασία διατήρησης της πιστοποίησης στις παραλίες του Μολύβου, της Κάγιας και του Αγίου Ισιδώρου, για τις οποίες προηγήθηκε ένας πραγματικός αγώνας δρόμου. Τηρουμένων δε των αναλογιών και δεδομένου ότι σε όλη τη χώρα αφαιρέθηκαν 38 γαλάζιες σημαίες από τις 408 που είχαν καταγραφεί συνολικά, η Λέσβος μπορεί να θεωρεί ότι διατήρησε σε ικανοποιητικό επίπεδο τις βραβεύσεις που κατείχε από την περσινή καλοκαιρινή σαιζόν. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι σε έναν αντίστοιχο νησιωτικό δήμο, εκείνον της Κέρκυρας, καταγράφτηκε απώλεια 23 γαλάζιων σημαιών.
Το πλήγμα και η αναγκαία διευκρίνιση
Ωστόσο, αναμφίβολα είναι πλήγμα, ειδικά για την παραλία της Σκάλας Ερεσού, που θεωρείται από τις πλέον πολυσύχναστες κάθε καλοκαίρι, το να μη συγκαταλέγεται στις βραβευμένες του νησιού, καταγράφοντας τόσο σε εκείνη όσο και στις αντίστοιχες της Νυφίδας και της Πέτρας, σημαντικές ελλείψεις στην παροχή υπηρεσιών προς τους λουομένους και στις δράσεις προστασίας του παράκτιου χώρου, κατ’ επέκταση δηλαδή του περιβάλλοντος.
Για να μη δημιουργούνται, ωστόσο, παρερμηνείες και λανθασμένες εντυπώσεις, το ότι αφαιρέθηκε η γαλάζια σημαία στις τρεις προαναφερθείσες παραλίες δε σημαίνει σε καμμία περίπτωση ότι δεν είναι καθαρά τα νερά τους. Γιατί η βράβευση και η… μη βράβευση του διεθνούς προγράμματος προστασίας των ακτών έχει να κάνει κυρίως με την οργάνωση και την παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η υποσημείωση της ανακοίνωσης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης ότι η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων διαπίστωσε πολύ καλές μετρήσεις στην ποιότητα των νερών σε όλες τις παραλίες.
Υποψηφιότητα Βατερών…
Στα αξιοσημείωτα πια της… επόμενης ημέρας είναι πως η νέα δημοτική αρχή που ξεκαθαρίζει σιγά - σιγά σε όλο το πλαίσιο δράσης της τον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων της, θέτει πλέον συγκεκριμένο πλάνο για την εκ νέου διεκδίκηση της βράβευσης των παραλιών που έχασαν τις σημαίες τους, αλλά και για την υποψηφιότητα νέων πλαζ, όπως εκείνης των Βατερών, που εξετάζεται εν όψει του καλοκαιριού τού 2015. Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν στο πρόγραμμα κανονικά η πλαζ «Τσαμάκια», της Εφταλούς, της Κάγιας, της Ανάξου, του Αγίου Ισιδώρου και του Μολύβου.
Τέλος, αν για τη Λέσβο καταγράφηκε μείωση κατά τρεις των βραβευμένων παραλιών της, ο Δήμος Λήμνου μπορεί να υπερηφανεύεται για τη διατήρηση και των τεσσάρων γαλάζιων σημαιών που κατείχε από πέρυσι. Κι αυτό γιατί συνεχίζουν κανονικά να έχουν υψωμένη γαλάζια σημαία οι παραλίες Εβγάτη, Αγ. Ιωάννη, Θάνους και Πλατέος.