Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης για το φράγμα Τσικνιά έχει ήδη ξεκινήσει απ’ το περασμένο φθινόπωρο, όταν και άρχισε η συλλογή στοιχείων, και με επιτόπιες επισκέψεις των μελετητών, στη Λέσβο. Η πορεία προς την πλήρη ωρίμανση του έργου, που προσδιορίζεται σε ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα, ώστε να υπάρξει περιθώριο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, συνεχίζεται με δειγματοληπτικές γεωτρήσεις, που οι μελετητές πήραν έγκριση απ’ τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της Λέσβου να κάνουν σε επτά συνολικά θέσεις, σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές.
Στο πλαίσιο της εκπόνησης της οριστικής μελέτης για το φράγμα Τσικνιά, που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους με 1,4 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, είναι σε εξέλιξη μια σειρά από επιμέρους μελέτες. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενέκρινε με σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών Νομού Λέσβου την εκτέλεση δειγματοληπτικών γεωτρήσεων και ερευνητικών φρεάτων για τη γεωτεχνική έρευνα και μελέτη του έργου: «Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Νήσου Λέσβου (α΄ φάση Φράγμα Τσικνιά) - Προμελέτες και Οριστικές Μελέτες Υδραυλικών και Λοιπών Έργων, Υποστηρικτικές μελέτες».
Οι θέσεις
Η έγκριση για την επέμβαση, για την οποία, σημειωτέον, δε χρειάζεται ειδική περιβαλλοντική αδειοδότηση, αλλά μπαίνουν μια σειρά ανατρεπτικοί όροι και προϋποθέσεις απ’ τη Διεύθυνση Δασών ώστε να μην υπάρξει ζημιά στο περιβάλλον, είναι για τις εξής γεωτρήσεις: τρεις στο Δημόσιο Δάσος Πασπαλά, μία στο Δημοτικό Δάσος Ριζώνα, δύο στο Ιδιωτικό Δάσος Βουβαρίου και μία στο Δημοτικό Δάσος Μεγάλης Λίμνης.
Μάλιστα για την αποφυγή ρύπανσης, πρόκλησης πυρκαγιάς, αλλά και τη διασφάλιση της αισθητικής του τοπίου, αναφέρεται ρητώς πως τα πλεονάζοντα προϊόντα εκσκαφής, καθώς και τα κάθε είδους απορρίμματα που θα προκύπτουν, θα απομακρύνονται άμεσα από το χώρο του έργου, ενώ απαγορεύεται η εναπόθεση τέτοιων υλικών εκσκαφής σε ρέματα, χειμάρρους ή δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Μόλις τελειώσουν οι γεωτρήσεις, θα απομακρυνθούν τα μηχανήματα, τα υλικά και κάθε είδους εργοταξιακή εγκατάσταση. Την επίβλεψη των παρεμβάσεων θα έχει το Δασονομείο της Καλλονής.
Θυμίζουμε ότι η μελέτη του φράγματος Τσικνιά και των έργων επεξεργασίας και μεταφοράς νερού για την ύδρευση της πόλης της Μυτιλήνης και των περιοχών Καλλονής και Αγίας Παρασκευής, αφορά στην κατασκευή χωμάτινου και με αργιλικό πυρήνα φράγματος ύψους 38 μέτρων, το οποίο θα κατασκευαστεί σε κατάλληλο στένωμα επί του χειμάρρου Τσικνιά.
Ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα που θα δημιουργηθεί με το φράγμα, είναι 12,5 εκατ. κυβικά μέτρα και η έκταση της λεκάνης κατάκλισης του ταμιευτήρα θα φτάνει τα 84 τ.χλμ.. Η ίδια μελέτη αφορά και στα συνοδά έργα του φράγματος, δηλαδή στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς αδιύλιστου νερού στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) του ταμιευτήρα Τσικνιά, μέσης ημερήσιας παροχής 40.000 κ.μ. ανά ημέρα, στον αγωγό μεταφοράς επεξεργασμένου νερού από τις ΕΕΝ προς την πόλη της Μυτιλήνης, συνολικού μήκους περίπου 41,7 χιλιομέτρων, στον αγωγό μεταφοράς επεξεργασμένου νερού από τις ΕΕΝ προς την Καλλονή, μήκους περίπου 3,7 χλμ., στον αγωγό μεταφοράς επεξεργασμένου νερού από τις ΕΕΝ προς την Αγία Παρασκευή, μήκους περίπου 8,5 χλμ., καθώς και σε τέσσερις δεξαμενές, όγκου 300, 500, 3.000 και 3.500 κ.μ. αντίστοιχα, όπως και σε δύο αντλιοστάσια παροχής νερού.
Ο στόχος του έργου που εκτός άλλου απροόπτου και ατέλειωτες αναβολές θα μπορεί να ξεκινήσει το 2016, είναι απ’ το φράγμα Τσικνιά να υδρεύονται απρόσκοπτα έως και το 2048 η Μυτιλήνη, η Καλλονή και η Αγία Παρασκευή, αλλά και να αρδεύεται ο κάμπος της Καλλονής.