Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δικαστική απόφαση-σταθμός απελευθερώνει το πεζοδρόμιο της προκυμαίας από τις αυθαίρετες «παράγκες» πέντε καφετεριών στο ανατολικό τμήμα της, παραδίδοντας τον κοινόχρηστο χώρο στους πεζούς.
Πρόκειται για το γνωστό σημείο όπου είχε ζητηθεί με απόφαση του Λιμενικού Ταμείου να απομακρύνουν οι καταστηματάρχες τραπεζοκαθίσματα και κατασκευές που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο.
Εντελώς διαφορετική τροπή παίρνει η υπόθεση με τις παράγκες των καφετεριών. Οι καταστηματάρχες πλέον δεν είναι απλά υποχρεωμένοι να αφήσουν διαδρόμους για τους πεζούς, όπως συμφώνησαν με την τωρινή διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, αλλά να αδειάσουν τελείως το πεζοδρόμιο σε τρεις μέρες από την κοινοποίηση σε αυτούς της δικαστικής απόφασης.
Το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, με απόφαση που υπογράφει η ειρηνοδίκης Ζωή Ζηρήλιου, έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα από την προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και τη συνυπέγραφαν εκπρόσωποι φορέων και πολίτες. Με την αίτηση αυτή, ζητούνταν να παραδοθεί το πεζοδρόμιο που χρησιμοποιούσαν οι ιδιοκτήτες πέντε καταστημάτων, απαλλαγμένο από τραπεζοκαθίσματα, πέργκολες και πλαστικά παραπετάσματα.
Η απόφαση μάλιστα πρέπει να γίνει εκτελεστή μέσα σε τρεις ημέρες από την κοινοποίησή της στους καταστηματάρχες.
Δικαίωση
Ο τέως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κώστας Κορδώνης σε ανακοίνωσή του (παρατίθεται ολόκληρη σε διπλανές στήλες), επισημαίνει πως με την απόφαση αυτή, εκτός τού ότι απελευθερώνεται άμεσα το συγκεκριμένο τμήμα του πεζοδρομίου και παραδίδεται για χρήση στους πεζούς, ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση παρόμοιων καταστάσεων σε όλη την προκυμαία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κορδώνης αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων πως «αποτελεί το πρώτο βήμα που κατ' αναλογία οφείλουν να αποδεχθούν και να υλοποιήσουν και οι άλλοι ιδιοκτήτες καταστημάτων του υπόλοιπου τμήματος της προκυμαίας, ώστε, επιτέλους, να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του πλέον νευραλγικού σημείου της πόλης της Μυτιλήνης, που είναι η προκυμαία» και προσθέτει: «Η έκδοση σήμερα (σ.σ. χθες) της απόφασης του Δικαστηρίου αποτελεί πλήρη δικαίωση της επιλογής να αγνοήσουμε τη γνωστή ακυρωτική απόφαση της γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Καλογήρου, και να καταφύγουμε στη Δικαιοσύνη, υπερασπιζόμενοι ατομικά δικαιώματα έναντι επαγγελματιών, οι οποίοι, επί σειρά ετών, προσέβαλαν και ακύρωσαν αυτά.»
Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, εκτός από το Λιμενικό Ταμείο συνυπέγραψαν, οι Εμμανουήλ Μαργωμένος, λιμενάρχης Μυτιλήνης, Μαργαρίτης Χαράλαμπος, Παρασκευάς Φραντζέσκος, Σταμάτης Πετρουζέλλης, Παναγιώτης Χατζηκυράκος, Μιλτιάδης Νιάνος, Προκόπης Σαράντης, Μιχάλης Μπάκας και Στέλιος Κραουνάκης.
Ο δικηγόρος του Λιμενικού Ταμείου, Νίκος Χωριατέλλης, με δήλωσή του στο «Ε» υποστήριξε: «Πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που το δικαστήριο δέχτηκε στο σύνολό τους τους ισχυρισμούς των αιτούντων.
Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτό το οποίο απαιτεί στο σύνολό της η τοπική κοινωνία, δηλαδή να έχει ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση παντού. Πρόκειται στην ουσία για μια μοναδική απόφαση πανελλαδικά για τέτοιου είδους ζητήματα, και για αυτό συνιστά νομολογία.»