Εντός του Απριλίου το Προεδρικό Διάταγμα, που βρίσκεται για τελικό έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Η… ατέλειωτη πολεοδόμηση Βαρειάς

11/02/2014 - 15:52

Ένα απ' τα πιο συζητημένα τοπικά σήριαλ, η με αρχή απ' το 1996 πολεοδόμηση της Βαρειάς, αν δεν υπάρξουν άλλα απρόβλεπτα φαίνεται πως σε δυο μήνες από τώρα θα αποτελεί γεγονός.

Ένα απ' τα πιο συζητημένα τοπικά σήριαλ, η με αρχή απ' το 1996 πολεοδόμηση της Βαρειάς, αν δεν υπάρξουν άλλα απρόβλεπτα φαίνεται πως σε δυο μήνες από τώρα θα αποτελεί γεγονός.

Η μελέτη βρίσκεται στην τελική φάση ελέγχου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πολύ σύντομα αναμένεται να πάρει το δρόμο για υπογραφή απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά για τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Μπορεί ο Δήμος Μυτιλήνης μέσα από τις αναδιαρθρώσεις της αυτοδιοίκησης να έχει αλλάξει τα όριά του ήδη δύο φορές απ' όταν ξεκίνησε η πολεοδόμηση της Βαρειάς, όμως 15 και πλέον χρόνια τώρα δεν έχει δει να ολοκληρώνεται η μελέτη αυτή, που αφορά σημαντικό τμήμα της νότιας πόλης, 500 νέα πολεοδομημένα στρέμματα γης, ή αλλιώς πάνω από 2.000 νέα οικόπεδα. Κι αυτό, όταν τα τρία τελευταία χρόνια τώρα περίπου θεωρείται τελειωμένη η μελέτη.

Οι παρεκκλίσεις...
Θυμίζουμε πως μετά τη δεύτερη ανάρτηση της Πολεοδομικής Μελέτης Επέκτασης Περιοχής «Βαρειά - Ακρωτήρι», το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποδέχτηκε τον Αύγουστο του 2011 συνολικά 13 αλλαγές τμημάτων της μελέτης.

Οι 13 αλλαγές-τροποποιήσεις τις οποίες ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (Κ.ΣΧΟΠ.), αναρτήθηκαν στο Δήμο, απ' τον οποίο και κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις.

Για τα 13 αυτά σημεία υπεβλήθησαν, στην τρίτη και τελευταία ανάρτηση, 30 ενστάσεις, ενώ ακόμη 30 ενστάσεις έγιναν για άλλα τμήματα της προ πολεοδόμησης περιοχής (αφορά στη ζώνη που εκτείνεται απ' το «Ξενία» - όχι στο χώρο του Πανεπιστημίου και το πίσω τμήμα του Λόφου - έως το δρόμο πριν την «Αχιβάδα» και σε βάθος μέχρι το Ακρωτήρι).

Το θέμα τελευταία φορά απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου πριν από δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2012, όταν έγιναν δεκτές οι 60 ενστάσεις πολιτών, ενώ το Συμβούλιο παρενέβη και στο θέμα των συντελεστών δόμησης, ζητώντας να μην ισχύσουν οι προτάσεις τού Κ.ΣΧΟΠ. που περιόριζαν δραστικά, σε σχέση με ό,τι ισχύει, τις δυνατότητες δόμησης στην περιοχή.

Μαζί με τις παρατηρήσεις για τη δόμηση, η απόφαση-γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου έφυγε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και από εκεί, περίπου ένα χρόνο τώρα, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκεί, την Παρασκευή υπήρξε συνεργασία της αρμόδιας δικαστή, των στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος που είχαν την ευθύνη επίβλεψης της μελέτης, και του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Γιάννη Βατού, με αντικείμενο την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Απ' ό,τι προέκυψε κατά τη συνάντηση, έχει ολοκληρωθεί κατά 90% ο έλεγχος και απομένει η υποστήριξη-δικαιολόγηση των παρεκκλίσεων που έχουν σωρηδόν προταθεί, και στην πυκνοκατοικημένη και στην αραιοκατοικημένη περιοχή, για να πάρει την τελική μορφή της η μελέτη», ανέφερε ο κ. Βατός, που προσέθεσε πως για το λόγο αυτό άμεσα θα υπάρξει και έκθεση-αιτιολόγηση συμπληρωματικά απ' τους μελετητές.

«Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα μπει τέλος στην ομηρία των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Βαρειάς, με την ολοκλήρωση της μελέτης που θα μας δώσει τη δυνατότητα να περάσουμε στη γ΄ φάση, στην πράξη εφαρμογής», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey