Τα συμπεράσματα του συμποσίου που διοργάνωσε η «Ανεμόεσσα»

Η προοπτική της Λήμνου στην αειφόρο ανάπτυξη

18/12/2013 - 14:11

Σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος αναδείχθηκαν μέσα από το συμπόσιο που διοργάνωσε ο Όμιλος «Ανεμόεσσα», με θέμα «Παραγωγή - Τουρισμός - Περιβάλλον: Ένα μέλλον για τη Λήμνο».

Σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος αναδείχθηκαν μέσα από το συμπόσιο που διοργάνωσε ο Όμιλος «Ανεμόεσσα», με θέμα «Παραγωγή - Τουρισμός - Περιβάλλον: Ένα μέλλον για τη Λήμνο».
 
Σε μια εποχή που βρίσκει τη Λήμνο - σύμφωνα με την πρόεδρο της «Ανεμόεσσας», Φωτεινή Εκμεκτζόγλου - «να μάχεται για τα αυτονόητα, για το δικαίωμά μας να μην οπισθοδρομήσουμε με την κατάργηση και συγχώνευση δομών και υπηρεσιών, με ανύπαρκτες ή και πανάκριβες συγκοινωνίες, διοργανώσαμε αυτό το συμπόσιο προσπαθώντας να δούμε το μέλλον αυτού του τόπου και πώς μπορούμε θετικά να ανοίξουμε ένα δρόμο για τη νεώτερη γενιά». Και συνέχισε η κ. Εκμεκτζόγλου, υποστηρίζοντας: «Πεποίθηση και βάση όλων των προσπαθειών μας είναι πως ο τόπος αυτός οφείλει να στοχεύει σε δραστηριότητες με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξή του. Μία ανάπτυξη που κατά τη γνώμη μας πρέπει να στηρίζεται στη σύγχρονη γνώση μέσα από σωστή κατάρτιση, στην ευαίσθητη αξιοποίηση και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων που αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και μπορούν να συμβάλουν στην ήπια τουριστική ανάπτυξη.»

Ακόμη, σύμφωνα με την «Ανεμόεσσα», θα πρέπει να στηρίζεται σε μία σύγχρονη, βιώσιμη πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση που από κοινού μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην απασχόληση, στην ανταγωνιστικότητα επώνυμων προϊόντων, στη συνέχεια της παράδοσης, στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας της Λήμνου. Επίσης, θα πρέπει να στηρίζεται σε σύμμετρες και μικρής κλίμακας παρεμβάσεις που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας, στη δημιουργία δομών συνεργασίας και συνεκμετάλλευσης, αξιοποιώντας αθροιστικά δυνάμεις, πόρους και γνώση, και στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και της τοπικής αυτοτέλειας.

Η αμπελοκαλλιέργεια
Για τον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού, επισημάνθηκε ότι η παραγωγή σταφυλιών στη Λήμνο μειώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια σχεδόν στο 1/3, ενώ τα παραγόμενα σταφύλια δεν επαρκούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής κρασιού. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των σταφυλιών παραμένουν σε επίπεδα που καθιστούν προβληματική τη βιωσιμότητα των αμπελώνων, ενώ νέοι αμπελώνες δεν αναπτύσσονται, παρά την επιδότησή τους.

Τονίστηκε, ακόμη, ότι η ανάπτυξη της οινοποιίας πρέπει να βασιστεί στην προώθηση των ιδιαίτερων τοπικών οίνων. Ως τέτοιοι πρέπει να θεωρούνται το γλυκό κρασί «Μοσχάτος Λήμνου» από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, καθώς και το κόκκινο κρασί από την ποικιλία Λημνιό (και όχι Καλαμπάκι).

Μεγάλης σημασίας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του ονόματος των κρασιών της Λήμνου (Μοσχάτος Λήμνου και Λημνιό) στο εσωτερικό και κυρίως η προώθησή τους σε αγορές του εξωτερικού.

Στον τομέα του τουρισμού, τονίστηκε η ανάγκη να αναδειχθούν η ταυτότητα, η μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του τόπου, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Στόχος θα είναι ο επισκέπτης να ζήσει μια εμπειρία μοναδική, δεμένη με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Μια εμπειρία ποιότητας που θα απλώνεται στο χώρο και στο χρόνο.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει συνέργειες με άλλους τομείς και που οφείλει να συνοδεύεται από σχεδιασμό και οργάνωση στα θέματα των συγκοινωνιών και του οργανωμένου θεματικού τουρισμού, ενώ θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για τον εορτασμό το 2015 για τα 100 χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του συμποσίου συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της γαλακτοκομίας, καθώς και της τυροκομίας, όπου ο παρευρισκόμενος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει τη χρηματοδότηση για την προετοιμασία και υποβολή του φακέλου για την κατοχύρωση του τυριού Μελίπαστο-Μελίχλωρο ως προϊόντος ΠΟΠ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey