Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Όσο θα μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγει να θάβεται στον κεντρικό Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), στην Κλεφτόβιγλα, τόσο θα απομακρύνεται ο κίνδυνος επιβολής προστίμων, αφού κάθε σύγχρονος σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων θέτει ως στόχο απ’ την ταφή απορριμμάτων να περάσουμε στην ταφή υπολειμμάτων.
Αυτό τον ίδιο στόχο έθεσε πριν από ένα μήνα περίπου, σε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, και η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) Α.Ε., που προχώρησε στην ανάθεση μελετών για τη διαμόρφωση δύο προτάσεων τις οποίες θα υποβάλει προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Για το ίδιο θέμα αναμένεται να υπάρξει και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου τη Δευτέρα, αφού η ΔΕΔΑΠΑΛ, μη έχοντας τη διαχειριστική επάρκεια να αναλάβει ως τελικός δικαιούχος, θα συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο για την υλοποίηση των προς ένταξη έργων.
Πριν από λίγους μήνες, έγινε απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Βορείου Αιγαίου, αφού έπρεπε να διαφοροποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός που είχε γίνει το 2006. Έκτοτε, πέραν όλων των άλλων αλλαγών, υπήρξαν ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στη διαχείριση των σκουπιδιών, όπως και θεσμικές αλλαγές, που αναγκαστικά θα επιφέρουν διαφοροποιήσεις στο πώς οι νησιωτικές κοινωνίες, οι δήμοι και οι φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων θα τα ανακυκλώσουν, θα τα ελαχιστοποιήσουν, θα τα θάψουν.
Κομποστοποίηση
Στο πλαίσιο αυτού του νέου σχεδιασμού και σ’ ό,τι αφορά στα οικιακά απόβλητα, προβλέπεται η κομποστοποίησή τους σε επίπεδο νησιού, ακόμη όμως και σε επίπεδο κάθε σπιτιού ξεχωριστά, έτσι ώστε οι χρησιμοποιούμενοι σήμερα ΧΥΤΑ να μετατραπούν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να μειωθεί δραστικά ο όγκος των σκουπιδιών.
«Επείγει το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουμε στην ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων που οδεύουν προς ταφή στο ΧΥΤΑ της Κλεφτόβιγλας», ανέφερε σχετικώς ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε., Γιάννης Βατός, τονίζοντας ότι απ’ τον Ιανουάριο του 2014 θα μπουν σε ισχύ αυστηρότατοι όροι για τις ποσότητες απορριμμάτων που θα θάβονται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται για κάθε έναν τόνο ανεπεξέργαστου αστικού αποβλήτου που θα καταλήγει στο ΧΥΤΑ, πρόστιμο της τάξης των 25 ευρώ, αυξανόμενο κατά πέντε ευρώ ετησίως με οροφή τα 60 ευρώ τον τόνο, στην περίπτωση που εξακολουθούν οι φορείς διαχείρισης να μην προβαίνουν στη διαδικασία διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή τους.
Προτάσεις
«Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και επιβάλλει την εύρεση τρόπων που να αναγκάζουν τους φορείς να μη δέχονται σκουπίδια χωρίς επεξεργασία», σημείωσε ο κ. Βατός, προσθέτοντας ότι απ’ την ώρα που ξεκινά η ένταξη ενός τέτοιου έργου, όταν αποδεικνύει δηλαδή ο φορέας ότι άρχισε τη διαδικασία μείωσης των απορριμμάτων, παύουν οι ρήτρες και τα πρόστιμα.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. αποφάσισε να καταθέσει δύο προτάσεις προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), αναθέτοντας ήδη την εκπόνηση και των αντίστοιχων μελετών. Η πρώτη είναι για τα βιοαπόβλητα και το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της κομποστοποίησης και η δεύτερη αφορά στη διαχείριση των κλαδιών και γενικά των οργανικών αποβλήτων που φτάνουν στο ΧΥΤΑ.
«Υπάρχουν λύσεις, τεκμηριωμένες επιστημονικά, κάποιες εκ των οποίων ήδη εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. η Κρήτη, που εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα, αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση των προτάσεών μας, θα είναι και η Λέσβος σε θέση να εφαρμόζει», ανέφερε ο κ. Βατός, υπογραμμίζοντας πως συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, το νησί σ’ ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, πάνω απ’ το μέσο όρο.