Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Επεκτείνεται και στη Μυτιλήνη ο θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα και εκτιμάται πως μπορεί να δώσει λύσεις στο ιστορικό κέντρο
Την επέκταση του επιτυχημένου θεσμού της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα ανακοίνωσε η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μέσα στις 10 επιπλέον περιοχές όπου θα λειτουργεί, είναι και η Μυτιλήνη. Αν και οι λεπτομέρειες για το πώς (και πόσοι) θα ενταχθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου οι «αστυνομικοί ποδηλάτες» που είναι γνωστοί στην Αθήνα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, είναι σίγουρο ειδικά εκ μέρους του δήμου Λέσβου, πως είναι… καλοδεχούμενοι. Αφού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η παρουσία τους για παράδειγμα στο κέντρο της πόλης, μπορεί να συμβάλλει και στην αστυνόμευση του ιστορικού κέντρου και στην εξασφάλιση της εφαρμογής των αμφιλεγόμενων μέτρων της πεζοδρόμησης (μέρους) αυτού. Εξάλλου είναι γνωστό πως επισήμως ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, είχε ζητήσει πριν από ενάμιση περίπου μήνα την επανασύσταση της δημοτικής Αστυνομίας, ακριβώς για να μπορέσει να συμβάλλει και σε αυτά τα ζητήματα.
Ο θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στην Αθήνα, στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Τον Ιανουάριο του 2016 επεκτάθηκε στα Χανιά και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς στην Κέρκυρα, τη Ρόδο και το Ναύπλιο, ενώ από τον Ιούνιο του 2017 επεκτάθηκε στην πόλη της Κατερίνης. Με την νέα ρύθμιση ο θεσμός επεκτείνεται σε άλλες 10 περιοχές και συγκεκριμένα σε Ύδρα, Σπέτσες, Καστοριά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λευκάδα και Τρίκαλα και πλέον καλύπτει συνολικά 17 περιοχές της χώρας μας. «Η αστυνόμευση με ποδήλατα έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί προς την Φυσική Ηγεσία της Αστυνομίας για να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στο δρόμο. Και αυτό γίνεται πράξη», δήλωσε σχετικά με το θεσμό αυτό ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και χαρακτήρισε τη γενικότερη δράση ως τώρα, επιτυχημένη.
Οι ποδηλάτες Αστυνόμοι
Για τις ανάγκες της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε πρόσφατα 64 νέα ποδήλατα, 52 συμβατικά και 12 ηλεκτροκίνητα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα και κατανέμονται στις περιοχές που λειτουργεί ο θεσμός. Οι βασικές τώρα αρμοδιότητες των ποδηλατών αστυνομικών είναι η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού, όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος και η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών. Αλλά σε κάθε περίπτωση και η διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσης. Οι αστυνομικοί ποδηλάτες υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας και για την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους διαθέτουν ειδικού τύπου στολή ποδηλάτη, ενώ είναι εφοδιασμένοι και με όλα τα απαιτούμενα είδη, ατομικό οπλισμό, αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο κ.λπ.
«Δράση» στο ιστορικό κέντρο;
Εν αναμονή της διευθέτησης των λεπτομερειών που θα οδηγήσουν στην επίσημη λειτουργία του εν λόγω θεσμού και στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και βάσει των αρμοδιοτήτων των ποδηλατών Αστυνόμων, εκτιμάται ότι στη Μυτιλήνη μπορούν να «δράσουν» μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Όπου διαχρονικά είναι προβληματική η λειτουργία της πεζοδρόμησης στην Ερμού, ενώ από πέρυσι προέκυψε και η «νυχτερινή πεζοδρόμηση» στα Λαδάδικα, για την εξασφάλιση της σωστής εφαρμογής της θα ήταν ιδανική η παρουσία «ποδηλάτη Αστυνόμου». Εξάλλου ο δήμος Λέσβου, έχει ήδη ζητήσει κυρίως για αυτούς τους λόγους και την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας από το Υπουργείο Εσωτερικών…