Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του φετινού προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, φοβάται η περιφερειακή αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου. Γι’ αυτό και χθες Δευτέρα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης, έστειλε εισήγηση στους περιφερειακούς συμβούλους με την οποία τους ζητούσε να υιοθετήσουν ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση:
- Να εξασφαλίσει στις Περιφέρειες τα φάρμακα δακοκτονίας. Θεωρεί ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπονομεύει το πρόγραμμα και καταστρέφει την ελαιοκαλλιέργεια.
- Να αυξήσει τις πιστώσεις του προγράμματος σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, η κατανομή των οποίων έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, γεγονός το οποίο υπονομεύει εξίσου το πρόγραμμα.
Η συγκεκριμένη πρόταση της περιφερειακής αρχής έχει ως εμφανή στόχο την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατανομή των πιστώσεων. Παράλληλα, βέβαια, το ψήφισμα εφόσον υιοθετηθεί (ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές συνεχιζόταν η συζήτηση) λειτουργεί ως ασπίδα από ενδεχόμενη μελλοντική κριτική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προς την περιφερειακή αρχή.
Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Αδαμίδη, τίθεται σε κίνδυνο η εφαρμογή του φετινού προγράμματος της δακοκτονίας από την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να μην εισηγηθεί τις κατανομές προϋπολογισμού ανά περιφερειακή ενότητα, για την πρόσληψη προσωπικού, την προμήθεια φυτοφαρμάκων και λοιπών υλικών δακοκτονίας, αρμοδιότητα την οποία είχε αναλάβει μέχρι και το προηγούμενο έτος. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει πως την ευθύνη της υλοποίησης του έργου για όλη τη χώρα έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μία χρονική στιγμή που θα έπρεπε ήδη να έχουν κατανεμηθεί οι σχετικές πιστώσεις στις περιφερειακές ενότητες και να έχουν ήδη προκηρυχθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί. Το αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να αφήνονται εκτεθειμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ως προς τον τρόπο και χρόνο υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας.
Καθυστέρηση και για τα εντομοκτόνα
Ειδικά για την προμήθεια των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του δάκου, έως τώρα η προμήθεια των φυτοφαρμάκων δακοκτονίας πραγματοποιούταν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και στη συνέχεια τα εντομοκτόνα και λοιπά υλικά αποστέλλονταν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.
Διαδικασία που λειτούργησε άριστα -κατά την άποψη του κ. Αδαμίδη- επιτυγχάνοντας μείωση της γραφειοκρατίας και επίτευξη μικρότερων τιμών προμήθειας προς όφελος του δημοσίου. Τώρα προωθείται η προμήθεια των φαρμάκων να γίνεται από τις περιφερειακές ενότητες με διαγωνισμούς που θα διεξάγουν οι ίδιες. Τα προβλήματα που δημιουργούνται όμως από αυτήν την εξέλιξη, είναι τα εξής:
- Θα πρέπει να προβλεφθούν αυξημένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του προγράμματος, γεγονός που θα οδηγήσει σε τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το πρόγραμμα της δακοκτονίας και συνεπώς σε καθυστέρηση των διαδικασιών για τις προκηρύξεις των διαγωνισμών τόσο του εργολάβου όσο και των φυτοφαρμάκων.
- Η διαδικασία προμήθειας των φυτοφαρμάκων απαιτεί πρωτίστως αίτημα στον Ενιαίο Φορέα Προμηθειών, η απάντηση του οποίου καθυστερεί τουλάχιστον δύο μήνες (από προγενέστερη εμπειρία), γεγονός που θα οδηγήσει στην καθυστέρηση της προμήθειας και άρα στην καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών.
- Είναι φανερό ότι η καθυστέρηση της προμήθειας φυτοφαρμάκων και πρωτεϊνών και ως εκ τούτου η μη έγκαιρη εφαρμογή των ψεκασμών στην αρχή του προγράμματος, θα οδηγήσει σε απώλεια της αναμενόμενης παραγωγής των ελαιοπαραγωγών, αφού είναι προφανής ο κίνδυνος αναποτελεσματικότητας του προγράμματος δακοκτονίας.
Πάμε όπως και πέρυσι
Το θέμα είναι πράγματι πολύ σοβαρό, καθώς για γραφειοκρατικούς λόγους υπάρχει κίνδυνος να μην ξεκινήσει έγκαιρα το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου.
Ωστόσο ακόμη κι αν ξεπεραστούν τα προβλήματα που επικαλείται η περιφερειακή αρχή, τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα γίνει τη φετινή χρονιά, ικανοποιητική προσπάθεια καταπολέμησης του δάκου.
Προ μηνών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε συζητηθεί το θέμα και είχε ακουστεί σειρά προτάσεων για να γίνει αποτελεσματικότερη η καταπολέμηση του δάκου στη Λέσβο. Μέχρι τώρα, από την περιφερειακή αρχή, δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση που να δείχνει ότι κάτι θα αλλάξει στο πρόγραμμα της δακοκτονίας.
Αλλαγές στον τρόπο καταπολέμησης του δάκου είχε ανακοινώσει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και αυτές οι υποσχέσεις φαίνεται ότι θα μείνουν κενό γράμμα, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά. Οι υποσχέσεις του Υπουργείου δεν μετουσιώθηκαν σε συγκεκριμένες προτάσεις, και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία συγκεκριμένη αλλαγή που να μειώνει τη γραφειοκρατία του προγράμματος, ούτε προωθείται η εισαγωγή κάποιας καινοτομίας στην ακολουθούμενη διαδικασία.
Φοβόμαστε πως παρότι είναι κοινή εκτίμηση όλων ότι για την καταπολέμηση του δάκου γίνονται μεγάλες δαπάνες με πολύ μικρή αποτελεσματικότητα, για ακόμη μια χρονιά θα ακολουθηθεί η πεπατημένη.
Αναρωτιόμαστε πραγματικά τι είναι χειρότερο, η σχεδόν βέβαιη καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας ή η ακολουθούμενη προβληματική διαδικασία;