Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) της 31ης Ιανουαρίου 2017.
Καταψηφίσαμε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την πρόταση ορισμού μελών στο Δ.Σ. της εταιρείας «ΕΝΑ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου». Από την αρχή ήμασταν αντίθετοι με την αναβίωση της ΕΝΑ Χίου. Η «ΕΝΑ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» ως διάδοχο σχήμα, είναι μια κλασσική αναπτυξιακή εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως αυτές που είχαν δημιουργήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι τότε Νομαρχίες. Συγκροτήθηκε με σκοπό την απορρόφηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων και την διοχέτευση τους στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία και την «ανάπτυξη» των τοπικών επιχειρήσεων. Οι αναπτυξιακές εταιρείες ήταν και είναι το μακρύ χέρι της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο, είναι η διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τίποτα περισσότερο από αυτό. Τα προγράμματα που διαχειρίζονται χορηγούν μικροχρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις της περιφέρειας και με τον τρόπο αυτό προσδένουν τους τοπικούς επιχειρηματίες στο άρμα της Ε.Ε. Τα προγράμματα που διαχειρίζονται οι αναπτυξιακές εταιρείες δεν έχουν ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που ποτέ δεν έγινε απολογισμός ή εκ των υστέρων εκτίμηση των αποτελεσμάτων τους. Καμία παραγωγική επιχείρηση δεν δημιουργήθηκε από αυτά τα προγράμματα, καμία θέση εργασίας δεν δημιουργήθηκε. Οι αναπτυξιακές δράσεις της ΠΒΑ, θα πρέπει να υλοποιούνται από υπηρεσίες που οφείλει να συγκροτήσει για το σκοπό αυτό και όχι από εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι υπηρεσίες αυτές να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση τονίσαμε πως θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της ΕΝΑ Χίου και να εξοφληθούν οι πιστωτές της.
Καταψηφίσαμε την πρόταση χρηματοδότησης του φεστιβάλ «INTERNATIONAL WINTER FESTIVAL – ΤΗΕ ISLAND OF LOVE». Είναι στενάχωρο και προκλητικό για εμάς, την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο μερικά χιλιόμετρα μακριά από τον κέντρο της Μυτιλήνης, το Π.Σ. να συζητάμε την συμμετοχή της ΠΒΑ σε «φεστιβάλ», τα οποία υποτίθεται ότι έχουν στόχο να φέρουν τουρίστες στο νησί. Διαφωνούμε με την υποταγή της πολιτιστικής παράδοσης της Λέσβου στη προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών, στο βωμό του κέρδους των τουριστικών επιχειρήσεων. Για μας είναι άλλο πράγμα ο πολιτισμός και άλλο πράγμα ο τουρισμός. Δεν μπορεί ο πολιτισμός να αντιμετωπίζεται ως κράχτης προσέλκυσης τουριστών. Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει να δαπανούνται μεγάλα ποσά σε ποικιλόμορφα πανηγύρια - φεστιβάλ από τοπικούς φορείς (Δήμος Λέσβου, Επιμελητήριο Λέσβου κλπ). Όλα στέφθηκαν με αποτυχία ως προς την προσέλκυση τουριστών. Είμαστε αντίθετοι στην υποταγή του πολιτισμού και της παράδοσης των νησιών μας στα κέρδη μιας χούφτας ξενοδόχων. Αλλά δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι η πρόταση που μας παρουσιάζει η Περιφερειακή Αρχή δεν ικανοποιεί κανένα από τους βασικούς κανόνες του marketing ώστε να έχει τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επιτυχίας. Είναι απαράδεκτο ότι Π.Σ. καλείται να επικυρώσει μια ήδη ειλημμένη απόφαση, δεδομένου ότι το «πρότζεκτ» έχει ήδη ανακοινωθεί. Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο που καταδεικνύει την υποβάθμιση του Συμβούλιου από την Περιφερειακή Αρχή.
Ψηφίσαμε λευκό στο «πρόγραμμα τεχνικών έργων της ΠΒΑ (Περιφέρειας Β. Αιγαίου) έτους 2017». Υπάρχουν έργα που είναι απαραίτητα για τα νησιά μας. Όμως διαφωνούμε για την σκοπιμότητα συγκεκριμένων έργων, όπως για παράδειγμα η επισκευή ναών που δεν αποτελούν βυζαντινά μνημεία και χρηματοδοτούνται από την ΠΒΑ, ενώ ανήκουν στην εκκλησία. Στο πρόγραμμα των ενταγμένων τεχνικών έργων, αποτυπώνεται η φτώχεια και η μιζέρια του προϋπολογισμού λιτότητας που ψήφισε η πλειοψηφία του Π.Σ. για το 2017. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα χωρίς ιεραρχήσεις των αναγκών, που υπηρετεί την πολιτική της λιτότητας και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νησιωτών. Σε αυτό περιλαμβάνεται η «ολοκλήρωση αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του 2012 στη νήσο Λέσβο». Θεωρούμε πως η αποκατάσταση των ζημιών 5 χρόνια μετά την πλημμύρα, αποτελεί ομολογία αποτυχίας της ΠΒΑ. Επίσης περιλαμβάνονται αρκετά έργα μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων. Είναι έργα για τα οποία δεν έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για το 2017, είτε προβλέπονται πιστώσεις της τάξης των 500 ή 1000€. Τέλος αρκετά έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, υλοποιούνται από άλλους φορείς (αρχαιολογία, λιμενικό ταμείο, δήμοι).
Καταψηφίσαμε τη συμμετοχή της ΠΒΑ στην έκθεση AITF 2017 που θα πραγματοποιηθεί στο Αζερμπαϊτζάν, γιατί θεωρούμε, πως δεν θα προσφέρει τίποτα στην ενίσχυση του τουρισμού στα νησιά μας. Η Περιφερειακή Αρχή δεν μας εξήγησε τι άλλαξε στον ένα μήνα που μεσολάβησε από την ψήφιση του «προγράμματος τουριστικής προβολής του 2017», στο οποίο δεν περιλαμβανόταν η συγκεκριμένη έκθεση. Δεν γνωρίζει το κόστος της συμμετοχή της, ούτε αν υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην έκθεση, από επαγγελματίες του τουρισμού. Η Περιφερειακή Αρχή περιορίζεται σε συμμετοχή σε εκθέσεις, με ελάχιστη συμμετοχή επιχειρηματιών του τουρισμού και με μηδενικά αποτελέσματα στην προσέλκυση τουριστών. Την ίδια ώρα αδιαφορεί για τις συνθήκες στυγνής εκμετάλλευσης, που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. Για να ορθοποδήσει ο τουρισμός και ειδικά οι οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου, πρέπει οι διακοπές και τα ταξίδια αναψυχής να πάψουν να αποτελούν είδος πολυτελείας για τους εργαζόμενους. Και αυτό μπορεί να γίνει με την ανατροπή της λιτότητας που έχει επιβάλλει το μαύρο μέτωπο κυβερνήσεων – Ε.Ε. - εργοδοσίας στους λαούς της Ευρώπης και με ιδιαίτερη σκληρότητα στους Έλληνες εργαζόμενους. Πρέπει επίσης να υπάρχουν δημόσιες, φτηνές και αξιόπιστες ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες των νησιών μας, με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Υπερψηφίσαμε την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Εκτίμηση υδρομετεωρολογικών κινδύνων σε περιοχές με ιδιόμορφο γεωδυναμικό και γεωπεριβαλλοντικό καθεστώς· η περίπτωση της νήσου Λέσβου». Στόχος της έρευνας, που θα εκπονηθεί από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Δυτική και Βόρεια Λέσβο, είναι να χαρτογραφηθούν οι θέσεις πλημμυρικού κινδύνου, να εκτιμηθεί η έκταση πιθανών μελλοντικών καταστροφών και η διαβάθμιση του κινδύνου στα ρέματα και να προσδιορισθούν οι ιδανικές στρατηγικές αποκατάστασης. Επισημάναμε πως ο προϋπολογισμός των 34.720€ είναι πολύ υψηλός, για μια σύμβαση διάρκειας τριών μηνών και με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για το αν τα πορίσματα έρευνας θα αξιοποιηθούν και δεν θα καταχωνιαστούν σε κάποιο συρτάρι. Θέλουμε τα προτεινόμενα έργα αποκατάστασης να προχωρήσουν άμεσα, ώστε να μην έχουμε στο μέλλον τις καταστροφές που ζήσαμε τον Νοέμβριο αλλά και παλιότερα.
Ψηφίσαμε λευκό στην κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την «αποκατάσταση κτιρίου «Γαροφαλλίδειο» στη Λήμνο». Το «Γαροφαλλίδειο», είναι παλιός κινηματογράφος, έχει χαρακτηριστεί «μνημείο» και προστατεύεται ως χαρακτηριστικό δείγμα κτηρίου της μεταπολεμικής περιόδου με σαφείς επιρροές από το «μοντέρνο κίνημα». Με το κτίριο αυτό το Πανεπιστήμιο θα καλύψει την ανάγκη του για μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας στη Λήμνο. Στην Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου υπηρετεί πολιτικός μηχανικός. Δεν μας δόθηκε πειστική εξήγηση, γιατί το Πανεπιστήμιο δεν αξιοποιεί την πολιτικό μηχανικό, στην επίβλεψη του συγκεκριμένου έργου και ζητά την συνδρομή της ΠΒΑ.
Καταψηφίσαμε την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης της ΠΒΑ με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων), διότι είναι αόριστη και ασαφής. Προβλέπεται παραχώρηση προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ προς την ΠΒΑ, χωρίς να προσδιορίζεται η σκοπιμότητα της παραχώρησης, το αντικείμενο που θα απασχοληθεί, ο αριθμός και οι ειδικότητες των εργαζομένων και η διάρκεια της σύμβασης. Από τη συζήτηση αποκαλύφθηκε πως αφορά συγκεκριμένη διοικητική υπάλληλο, που έχει ήδη «παραχωρήσει» το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ΠΒΑ· ενώ αφήνεται ανοιχτή η δυνατότητα επέκτασής της και σε άλλους εργαζόμενους. Το «αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ» έχει διακριθεί στην προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εργασίας στους εργαζόμενους που απασχολεί, στον διορισμό ημετέρων με διαβλητά κριτήρια, στην διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών και σε οικονομικά σκάνδαλα σχετικά με τα εμβόλια και τα φάρμακα της γρίπης, την διασπάθηση δημοσίου χρήματος σε ενισχύσεις φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ κτλ. Η κυβέρνηση αν και στο παρελθόν κατήγγειλε τη δράση του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνεχίζει να το αξιοποιεί ως πολιορκητικό κλοιό για την επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Υπερψηφίσαμε την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Βελτίωση βατότητας μονοπατιού σύνδεσης βορείου – νοτίου στομίου Ευπαλίνειου Ορύγματος». Το Ευπαλίνειο Όρυγμα θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαϊκής περιόδου. Έχει χαρακτηριστεί, από την UNESCO, ως «μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς». Η διαμόρφωση του μονοπατιού θα συμβάλει στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες που επιθυμούν να περιηγηθούν τον περιβάλλοντα χώρο.
Καταψηφίσαμε την πρόταση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) 18 οχημάτων για 5 χρόνια, για τις ανάγκες της ΠΒΑ. Προτείναμε την σταδιακή αντικατάσταση των παλιών οχημάτων με την αγορά νέων, μια λύση πολύ πιο οικονομική. Η περιφερειακή αρχή καταφεύγει σε ιδιωτικές εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων, για να καλύψει τις ανάγκες μετακίνησης του προσωπικού της, γιατί όπως ισχυρίστηκε η πρόταση της είναι οικονομικότερη. Αρνήθηκε να δεχτεί πρόταση της αντιπολίτευσης για συγκριτική μελέτη των δύο προτάσεων.
Υπερψηφίσαμε την τροποποίηση χαρακτηρισμών οδών Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Νήσου Χίου. Η τροποποίηση περιλαμβάνει τον αποχαρακτηρισμό από εθνική οδό του τμήματος που διέρχεται μέσα από τον Κάμπο και τον αστικό ιστό της πόλης της Χίου, με παράλληλο χαρακτηρισμό ως εθνική οδό άλλων τμημάτων που σήμερα είναι χαρακτηρισμένα ως επαρχιακό δίκτυο. Έτσι θα γίνει δυνατή η κατασκευή ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομίων για την καλύτερη ποιότητα ζωής και την μείωση των ατυχημάτων.
Υπερψηφίσαμε τον χαρακτηρισμό Αστικών Περιοχών στην ΠΒΑ, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Δήμων Λέσβου, Χίου και Σάμου. Υπερψηφίσαμε την πρόταση για το ωράριο τροφοδοσίας καταστημάτων του εμπορικού δρόμου (οδοί Καπετάν Σταμάτη & Λυκούργου Λογοθέτη) της πόλεως Σάμου, όπως προτάθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έκανε παρέμβαση ομάδα πολιτών από τον «Συντονισμό για το Προσφυγικό», για τους θανάτους των προσφύγων στο κέντρο κράτησης της Μόριας και για τον απεργό πείνας Μ. Αbdelgawad, ζητώντας από το Π.Σ. να τοποθετηθεί. Από την πλευρά μας γνωστοποιήσαμε την απόφαση της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ Λέσβου για τα θέματα που έθεσαν. Επισημάναμε τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Ε.Ε, των τοπικών αρχών και της Περιφερειακής Αρχής. Υπενθυμίσαμε συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε επανειλημμένα καταθέσει για τη στέγαση των προσφύγων. Στη Λέσβο να αξιοποιηθούν οι πρώην αποθήκες της ΑΤΕ στον Καρά Τεπέ και στη Χίο το κλειστό κτήριο του εκθεσιακού κέντρου Καλουτά. Αν οι προτάσεις μας είχαν γίνει δεκτές, χιλιάδες πρόσφυγες θα στεγάζονταν σήμερα σε ανθρώπινες συνθήκες και δεν θα είχαμε νεκρούς, από τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης. Η Περιφερειακή Αρχή αρνήθηκε να πάρει θέση.
Τέλος υπενθυμίσαμε τις ερωτήσεις που έχουμε υποβάλει στο Π.Σ. από τις 28 Νοεμβρίου 2016, για την Αγροτοδιατροφική και για την χάραξη του αιγιαλού στην Σκάλα Ερεσού, στις οποίες η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει ακόμα απαντήσει.