Μία πρωτότυπη παρουσίαση της «Οδύσσειας» του Ομήρου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Μυτιλήνης στις 9 το βράδυ της Παρασκευής 17 και του Σαββάτου 18 Ιουλίου, από τη Θεατρική Εταιρεία «ΟΔC».
Μία πρωτότυπη παρουσίαση της «Οδύσσειας» του Ομήρου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Μυτιλήνης στις 9 το βράδυ της Παρασκευής 17 και του Σαββάτου 18 Ιουλίου, από τη Θεατρική Εταιρεία «ΟΔC», σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου, μουσική του Τηλέμαχου Μούσα και ερμηνεία της Αγλαΐας Παπά.
Μέσω της παράστασης-performance «ΟΔC», η οποία παρουσιάστηκε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Δελφών, από όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, η Αγλαΐα Παπά, η Έλλη Παπακωνσταντίνου και ο Τηλέμαχος Μούσας, με τη συνεχή παρουσία τους στη σκηνή, επιχειρούν, μέσα σε ένα διαμορφωμένο περιβάλλον με τραπέζια «μοναστηριακού» τύπου, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση ποτού, να αναπαραγάγουν τη συνθήκη της αφήγησης, όπως ακριβώς συνέβαινε την εποχή του Ομήρου - εν μέσω ενός συμποσίου.
Με το κοινό να συμμετέχει
Όλη η διαδικασία γίνεται με τη συμμετοχή και του κοινού, από το οποίο οι συντελεστές ζητούν να τους υποδείξει ποιο επεισόδιο της οικείας σε όλους «Οδύσσειας» επιθυμούν να ακούσουν. Στη συνέχεια, αυτοσχεδιάζουν πάνω στη ραψωδία που θα τους υποδείξει το κοινό, παραλλάσσοντας τους στίχους ή τη ρυθμολογία και χρησιμοποιώντας σύνθετα μουσικά μέτρα και κλίμακες, παρμένες από αρχέγονες παραδόσεις λαών (μογγολικό τραγούδι, φλαμένγκο, ινδικά ράγκας, ηπειρωτικό τραγούδι κ.λπ.). Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, παίζει και η σύγχρονη αυτοσχεδιαζόμενη μουσική, αφού οι μουσικοί-ραψωδοί, με όργανα που εναλλάσσονται (ηλεκτρική κιθάρα, dijeridu, ακουστική κιθάρα, birimbao, indian tabla, theremin, κρουστά, φωνητικά), ανασυνθέτουν την προσωπική τους «Οδύσσεια», μετουσιώνοντάς τα σε κοινό παραστασιακό κώδικα κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης μπροστά στο κοινό. Σκοπός της αφήγησης, να προκαλέσει έξαρση στους θεατές.
Για την παράσταση της Μυτιλήνης
Ειδικά για την παράσταση της Μυτιλήνης, δεδομένου ότι αυτή έχει ενταχθεί στην ευρύτερη θεματική «Έρωτας και Θάνατος», το κοινό θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στις παρακάτω ραψωδίες: «Μνηστηροφονία», «Αναγνώριση Οδυσσέα - Πηνελόπης», «Καλυψώ» και «Ιντερμέδιο Θεών», όπου ο Ήφαιστος ανακαλύπτει ότι η Αφροδίτη τον απατά με τον Άρη και τους στήνει παγίδα.
Τις καλύτερες κριτικές…
Της συγκεκριμένης παράστασης έχει προηγηθεί ένας πολυετής κύκλος ερευνητικής δουλειάς της σκηνοθέτριας Έλλης Παπακωνσταντίνου πάνω στην αφηγηματική-ραψωδική λειτουργία και συγκεκριμένα στην «Οδύσσεια» του Ομήρου. Μέσα στο διάστημα 2001 - 2004 και με το γενικό τίτλο «ODC… after Homer», η σκηνοθέτης παρουσίασε διαφορετικές «site-specific Οδύσσειες» (διαφορετικής θεματικής και τόπου) σε ποικίλους προορισμούς, όπως στα Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2002, στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στην Όπερα του Καΐρου, στη Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος 2003 κ.α.. Αποσπάσματα των παραστάσεων έχουν αναμεταδοθεί από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως το BBC Radio, Deutchland Radio, SKY Radio κ.ά., ενώ έχουν γραφτεί εξαιρετικές κριτικές από Μ.Μ.Ε., τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού.
Οι παραστάσεις και τις δύο μέρες, αύριο Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου, ξεκινούν στις 9 τα βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Γράφει η «Ελευθεροτυπία»
Ειδικά για τη συγκεκριμένη παράσταση, η οποία παιζόταν φέτος στο café-μπαρ «Άλεγκτον», η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» γράφει: «Οι ακροατές-θεατές, κυριολεκτικά καθηλώνονται με την πρώτη αφήγηση ραψωδικών αποσπασμάτων. Η ηθοποιός-αφηγήτρια πυροδοτεί τη μέθεξη του κοινού με τα ιστορικά δρώμενα, με τη μαστοριά και το πάθος των τροβαδούρων, των Κινέζων και Αράβων παραμυθάδων… με εναλλασσόμενες φωνητικές καμπύλες, που χαϊδεύουν, διεγείρουν και δονούν. Με εμβόλιμους στίχους και μουσική, που τεκμηριώνουν τη μεταμόρφωση των συντρόφων σε χοίρους, αλλά και με ένα αδάμαστο ρυθμικό-χορευτικό ταπεραμέντο…»