Καταραμένη… φτώχεια

07/12/2016 - 14:18

Με τη δυσπιστία της αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισε πρόχειρο και χωρίς συγκεκριμένη φιλοδοξία τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2017, η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε άρωμα και… εθνικών εκλογών, αφού αναπόφευκτα η όλη κουβέντα ξεκινούσε και κατέληγε στα… μνημόνια και στο ποιος πολιτικός χώρος έφταιγε περισσότερο για τη σημερινή κατάσταση (και) στην αυτοδιοίκηση.

Με τη δυσπιστία της αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισε πρόχειρο και χωρίς συγκεκριμένη φιλοδοξία τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2017, η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε άρωμα και… εθνικών εκλογών, αφού αναπόφευκτα η όλη κουβέντα ξεκινούσε και κατέληγε στα… μνημόνια και στο ποιος πολιτικός χώρος έφταιγε περισσότερο για τη σημερινή κατάσταση (και) στην αυτοδιοίκηση.

Για την ιστορία ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2017 άγγιξε τα 67 εκ. ευρώ, που είναι ο χαμηλότερος πράγματι όλων των εποχών, ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα εμπεριείχε και επίσημα τη «στροφή» της δημοτικής αρχής προς τις ευρείες και ενιαίες παρεμβάσεις για όλους αντί του εγχειρήματος «ένα έργο για κάθε χωριό», που ήταν η φιλοσοφία προηγούμενων προγραμμάτων.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες και πολλοί πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, που διατύπωσαν το δεδομένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από την κεντρική διοίκηση του Δήμου και τη φύση του «Καλλικράτη», εστιάζοντας και στο ζήτημα απόδοσης των πάγιων προκαταβολών. Στα αξιοσημείωτα πάντως του Τεχνικού Προγράμματος καταγράφεται ο σχεδιασμός εκ μέρους του Δήμου για πρώτη φορά των δράσεων του Λιμενικού Ταμείου αλλά και της ΔΕΥΑΛ σε ένα ενιαίο πρόγραμμα.

 

Ενιαίες δράσεις

Η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής, έτσι όπως την αποτύπωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστας Κατσαρός στην εισήγησή του και για το Τεχνικό Πρόγραμμα και για τον προϋπολογισμό, είναι πλέον οι ενιαίες δράσεις και τα έργα σε όλο το νησί.

Κι αυτό γιατί, όπως παραδέχτηκε, η προσπάθεια του περίφημου «ενός έργου για κάθε χωριό», που επιχειρήθηκε στην πρώτη εποχή της δημοτικής αρχής Γαληνού, απεδείχθη εξαιρετικά δύσκολη να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πορεία, αφού δεν μπορούσε να υποστηριχτεί από τις υπηρεσίες δεδομένου ότι και το ΕΣΠΑ επιβάρυνε με 73 νέες δράσεις.

Το νέο πάντως Τεχνικό Πρόγραμμα στην πραγματικότητα, αν και συμπεριελάμβανε διαχρονικούς «καημούς», όπως το κολυμβητήριο αλλά και αποκαταστάσεις δρόμων, δεν είχε πολλά νέα στοιχεία να παρουσιάσει, αφού ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος του αφορά συνεχιζόμενες δράσεις του 2016.

Τούτο μάλιστα αποτέλεσε και αντικείμενο κριτικής τόσο από τον «Αδέσμευτο Συνδυασμό» όσο και από τον «Άλλο Δρόμο», με τη δημοτική αρχή ωστόσο να δικαιολογεί την εξέλιξη αυτή λίγο στην έκτακτη κατάσταση του προσφυγικού αλλά και στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης έργων ΕΣΠΑ που «έκαιγαν», στα capital controls, μέχρι και στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις δημοπρασίες.

Εκείνα πάντως που ξεχωρίζουν στο νέο πρόγραμμα είναι η πρόβλεψη για άμεση (από την αρχή του χρόνου) μεγάλη προμήθεια αδρανών υλικών για να μπορούν να είναι άμεσα διαθέσιμα ειδικά για την «περιφέρεια» του Δήμου, αλλά και η βούληση για διευθέτηση μέχρι το Μάρτιο των ετήσιων εργολαβιών που αφορούν το Δήμο.

 

Περί πάγιας προκαταβολής

Ξεχωριστής σημασίας πάντως ήταν και η παρέμβαση προέδρων τοπικών κοινοτήτων που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση και ζήτησαν από τον κ. Κατσαρό λύση στο γεγονός πως έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην είσπραξη της πάγιας προκαταβολής, με κίνδυνο σε κάποιες περιπτώσεις να καταλογιστούν χρήματα στα τοπικά συμβούλια.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ωστόσο, αν και παραδέχτηκε την ύπαρξη γραφειοκρατικών δυσκολιών, σχολίασε πως μέχρι και πρόπερσι οι πρόεδροι των κοινοτήτων εισέπρατταν από καμία μέχρι… μία το πολύ δύο πάγιες προκαταβολές, ενώ σήμερα έχουν εισπράξει στην πλειοψηφία τους έως και τις τρεις, τονίζοντας πως γίνονται αρκετές φορές λάθη τόσο από τους ίδιους τους προέδρους στη διαχείριση της πάγιας, αναφέροντας και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν και οι υπάλληλοι του Δήμου.

Οι τελευταίοι καλούνται να υπογράψουν γι’ αυτές γνωρίζοντας ότι δεν περνάνε από τον επίτροπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν ενδεχόμενο καταστατικό έλεγχο.

Ωστόσο, δέχθηκε να δώσει μια παράταση μέχρι την Παρασκευή στους προέδρους που δεν πρόλαβαν για να καταθέσουν στις υπηρεσίες του Δήμου τα σχετικά χαρτιά που απαιτούνται για να λάβουν και την τρίτη πάγια πριν βγει ο χρόνος.

 

67 εκ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό, ο οποίος αγγίζει τα 67 εκ. ευρώ και είναι ο χαμηλότερος όλων των χρόνων, η κριτική εμπεριείχε ξανά αρκετό από το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», με τον Στράτο Γεωργούλα μάλιστα, διαπιστώνοντας ανισορροπία μεταξύ προϋπολογισθέντων εξόδων (66 εκ.) και ενταλθέντων (16 εκ.), να χαρακτηρίζει το Δήμο… «μπαταχτσή».

Ο κ. Κατσαρός, ωστόσο, διέψευσε πως πρόκειται για έναν χαμηλό προϋπολογισμό, εξηγώντας πως δεν εντάσσονται σε αυτόν τα έργα ΕΣΠΑ αλλά και τα έσοδα από τα νερά (σ.σ. ΔΕΥΑΛ), που παραδοσιακά ενυπήρχαν στους προηγούμενους προϋπολογισμούς. Υποστήριξε ακόμη πως φέτος δεν καταγράφονται και παλαιές οφειλές από το κράτος.

Ο προϋπολογισμός μετά από αρκετή κουβέντα ψηφίστηκε και εκείνος κατά πλειοψηφία, με την αρνητική ψήφο των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» και του «Άλλου Δρόμου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey