Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, για να παραλάβει το βραβείο «Ελευθερίας» που δίνει κάθε χρόνο, για πάνω από 50 χρόνια η IRC, αλλά οι διακρίσεις για τον ίδιο και κατ’ επέκταση για τη Λέσβο… συνεχίζονται. Καθώς ο δήμαρχος Λέσβου, μαζί με το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, προκρίθηκαν στην τελική λίστα των 15 δημάρχων παγκοσμίως, που επελέγησαν από το «CityMayorsFoundation», διεκδικώντας το βραβείο «δήμαρχος του Κόσμου 2016».
Το εν λόγω βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια στον καλύτερο δήμαρχο και η ανάδειξη των νικητών γίνεται μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας. Και παρά το ότι λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν τελευταία στο νησί με την αδιέξοδη σημερινή κατάσταση στο προσφυγικό, έχει κάνει τη δημοτική αρχή να κρατάει… χαμηλά τη διάκριση αυτή, όσοι επιθυμούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Γαληνού, μπορούν να στείλουν e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με το όνομά τους, γράφοντας «Lesbos Galinos».
Το προσφυγικό στο προσκήνιο
Το «City Mayors Foundation», μια διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση που ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προσπαθεί να εξυψώσει το ρόλο της, δίνει κάθε δύο χρόνια το βραβείο του δημάρχου της χρονιάς και το φετινό της βραβείο, έχει ως θέμα το προσφυγικό.
Ως εκ τούτου, οι υποψηφιότητες είναι από πόλεις που υποδέχθηκαν πρόσφυγες, θέλοντας με τη βράβευση των δημάρχων τους, αφενός να αναγνωρίσουν το πολύτιμο έργο τους, αφετέρου να δώσουν κουράγιο για τη συνέχεια των δράσεών τους για το μείζον σήμερα ανθρωπιστικό ζήτημα.
Στην τελική 15άδα της φετινής βράβευσης, βρέθηκαν τελικώς δύο δήμαρχοι, ο Σπύρος Γαληνός της Λέσβου και ο Γιώργος Καμίνης της Αθήνας, ενώ την τελευταία στιγμή δεν προκρίθηκε στην τελική φάση, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος. Πριν από δύο χρόνια, η Ελλάδα είχε ξανά δικό της δήμαρχο ως υποψήφιο για το βραβείο του καλύτερου δημάρχου της χρονιάς, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που έχασε στα… σημεία από τον Ναχίντ Νένσι, δήμαρχο του Κάλγκαρι του Καναδά.
Φέτος όμως είναι πολύ πιθανό ο «δήμαρχος του κόσμου» να είναι Έλληνας, με τους κ.κ. Γαληνό και Καμίνη, να έχουν ομολογουμένως συμβάλλει με την όλη στάση τους, καθοριστικά στη διαχείριση του προσφυγικού.
Πώς ψηφίζουμε
Η ανάδειξη του κορυφαίου δημάρχου του κόσμου τώρα, γίνεται μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας. Ο κόσμος ψηφίζει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και ο νικητής θα ανακοινωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου 2017. Όσοι επιλέγουν το δήμαρχο της Αθήνας στέλνουν ένα e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., βάζοντας «Athens, Kaminis» στο θέμα του e-mail, και γράφουν και γιατί επιλέγουν τον κ. Καμίνη.
Όσοι θέλουν να ψηφίσουν το δήμαρχο Λέσβου γράφουν «Lesbos, Galinos» στο θέμα του e-mail και επίσης αιτιολογούν με ένα μικρό κείμενο, την ψήφο τους στον κ. Γαληνό που στέλνουν στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Για τα… βραβεία
Ευλόγως μπορεί να φανταστεί κανείς ότι κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, ειδικά από τη στιγμή που η Λέσβος την αναζητά εδώ και ενάμιση χρόνο σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στον τουρισμό. Οπότε, πριν αρχίσουν οι αφορισμοί για «τα βραβεία», που πολλοί εδώ και καιρό αποδοκιμάζουν, αντιπαραβάλλοντας τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει το νησί, ας σκεφτεί πως αυτές οι διακρίσεις μόνο καλό μπορούν να κάνουν, ειδικά από τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος του νησιού.
Σίγουρα όχι κακό και δεν αφορούν μόνο το δήμαρχο. Αλλά την πλειοψηφία του λεσβιακού λαού, που επέδειξε μοναδική αλληλεγγύη από πέρυσι το καλοκαίρι σε κάτι λιγότερο από 1 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στις ακτές του νησιού.