Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απροσδόκητα δυναμική διαμάχη μεταξύ της δημοτικής αρχής και του επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου», Στράτου Γεωργούλα, προκάλεσε η παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού (2015-2020) και η έγκρισή του από το σώμα.
Ο κ. Γεωργούλας τόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος, όσο και μετά, με ανακοίνωσή του, άσκησε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή για το σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως ασαφές και με δομικά λάθη, που αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, καταλήγοντας πως όλο αυτό αποκαλύπτει την αδυναμία των δημοτικών αρχόντων να βρουν πυξίδα για το μέλλον.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Κώστας Κατσαρός, που παρουσίασε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, από τη μεριά του τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που ο Δήμος Λέσβου εκπονεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο πενταετίας, χαρακτηρίζοντάς το ως το πρώτο «πραγματικό».
Στη διαμάχη που ξέσπασε ωστόσο, παρενέβη και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία άρπαξε το ...γάντι από την αναφορά του κ. Γεωργούλα περί «χαμηλού και αναποτελεσματικού επιπέδου των υπηρεσιών πρόνοιας», που προβλέπει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, και παρέπεμψε τον επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» στον συνυποψήφιό του στις δημοτικές εκλογές, κυβερνητικό βουλευτή σήμερα Γιώργο Πάλλη, για το… «χαμηλό κυβερνητικό επίπεδο πολιτικών πρόνοιας».
Με δεδομένο βέβαια ότι μιλάμε σε πρώτη φάση για μία αρχική αποτύπωση του στίγματος που θέλει να δώσει η δημοτική αρχή μέσω του Στρατηγικού Σχεδιασμού, ο οποίος θα βγει προς διαβούλευση, θα μπορούσαμε να πούμε πως η συνεδρίαση επί του θέματος, προκάλεσε κακό… χαμό για το τίποτα.
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός παρουσίασε στο σώμα τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου για την πενταετία 2015-2020, δίνοντας το στίγμα της δημοτικής αρχής για τις παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει στο εγγύς μέλλον.
Το… σχέδιο εν ολίγοις
Ο κ. Κατσαρός μάλιστα χαρακτήρισε ως ένα από τα ελάχιστα «καλά» στοιχεία που έφερε η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και υποχρεώνει τους δήμους να εκπονούν επιχειρησιακό σχέδιο πενταετίας και έκανε λόγο για το πρώτο «πραγματικό επιχειρησιακό σχέδιο» που εκπονείται επί εποχής Δήμου Λέσβου.
Το σχέδιο, σύμφωνα με την παρουσίαση, δίνει έμφαση για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό στην εικόνα του νησιού προς τα έξω, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα προσανατολισμού σε παρεμβάσεις που θα δώσουν ένα σύγχρονο νησί προς τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες. Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, ο Δήμος θέλει να ενισχύσει και την τοπική επιχειρηματικότητα και σε δράσεις που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, ενώ σημαντικό κομμάτι στην «κατανομή» των δράσεων πενταετίας, κατέχουν και οι κοινωνικές υποδομές και οι υπηρεσίες πρόνοιας.
Τα 15 σημεία της κριτικής Γεωργούλα
Εξαρχής ωστόσο ο επικεφαλής της παράταξης του «Άλλου Δρόμου» χαρακτήρισε το επιχειρησιακό σχέδιο ως μία «πρόχειρη και περιγραφική δουλειά, χωρίς εξήγηση των προβλημάτων και αναζήτηση λύσεων». Ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης σχολίασε δηκτικά πως το σχέδιο αυτό, είναι εκτός θέματος και πως αν το εκπονούσε κάποιος εκ των φοιτητών του, θα τον είχε… κόψει ως μετεξεταστέο. Για να ανάψει περισσότερο τα… αίματα σε μία συνεδρίαση που δεν φαινόταν δύσκολη.
Μάλιστα μετά τη συνεδρίαση, με ανακοίνωσή του, εξειδίκευσε την κριτική του επί του σχεδίου αναφερόμενος σε 15 σημεία που επισημάνθηκαν από την παράταξη του. «Καταμετρώνται τα ΑΜΕΑ αλλά δεν προτείνονται ειδικά μέτρα για αυτά, όπως είχε προτείνει η παράταξή μας εδώ και ένα χρόνο (Seatrak).
Αναφέρεται ότι ο τόπος μας έχει μια εξαιρετική ποικιλία ορυκτού πλούτου και αξιοποιήσιμων πετρωμάτων. Κανένα μέτρο όμως δεν προτείνεται για την αξιοποίηση τους. Ενώ το νησί μας έχει 382 χλμ. ακτογραμμής, έχουμε μόνο 10 γαλάζιες σημαίες, χωρίς εξήγηση.
Ενώ καταγράφεται ότι το 25,40% της έκτασης του νησιού είναι βοσκότοποι και το 20% ελαιώνες, ο πρωτογενής τομέας παραμένει στην αφάνεια των προτεινόμενων έργων του Δήμου, όπως ακριβώς είχαμε επισημάνει ως παράταξη από πέρυσι το καλοκαίρι.
Ενώ καταγράφονται τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το νησί (π.χ. ενδεικτικά το δίκτυο ύδρευσης στην παλιά πόλη είναι από το 1930), δεν προτείνονται λύσεις. Ενώ αναφέρεται ότι ως προς την ενεργειακή υποδομή η κατάσταση είναι “δύσκολη”, εντούτοις η κατανάλωση ρεύματος των δημοτικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί 100% και η λύση που προτείνεται είναι η επέκταση του υφιστάμενου σταθμού της Μυτιλήνης.
Ενώ αναφέρεται ότι η τουριστική υποδομή του Δήμου συγκροτείται από συμπληρωματικά καταλύματα χαμηλής ποιότητας, κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για την επίλυση αυτού […]». Για να καταλήξει η ανακοίνωση με τα 15 επί μέρους σημεία κριτικής ότι «το “αναπτυξιακό όραμα” του Δήμου αναπτύσσεται σε τρεις σελίδες στο σύνολο 300 και είναι γεμάτο από γενικότητες και αοριστολογίες...».
«Φέρτε μας την πρότασή σας…»
Από τη μεριά της ωστόσο, η δημοτική αρχή, μέσω των αντιδημάρχων κ.κ. Κατσαρού και Αντωνέλλη, υποστήριξαν πως ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που πέρασε προς ψήφιση, είναι στο πρώτο του στάδιο, στο οποίο καταγράφεται η πραγματικότητα του Δήμου και η βούληση για παρεμβάσεις.
Με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Κώστα Κατσαρό, μάλιστα να σχολιάζει χθες στο «Ε» στον απόηχο της ανακοίνωσης του «Άλλου Δρόμου», πως «θα είχε βάση να συζητήσουμε εκτενώς για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό στο δεύτερο στάδιό του. Αυτή τη στιγμή βγάλαμε το μπούσουλα που θα μπει σε διαβούλευση. Όταν θα μπούμε στη διαδικασία να εντάξουμε δράσεις, θα είχε ενδιαφέρον η κουβέντα που ανοίγει ο κ. Γεωργούλας και θα περιμέναμε με χαρά τις συγκεκριμένες προτάσεις του, αλλά και την κριτική του…».
Παρέμβαση Αναστασίας Αντωνέλλη
«Να τα πείτε πρώτα στον κ. Πάλλη…»
Με καυστική ανακοίνωση ωστόσο, απάντησε και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, περνώντας στην αντεπίθεση για την κριτική που διατυπώθηκε εκ μέρους του κ. Γεωργούλα σε ό,τι αφορά στην κοινωνική προστασία. Και αφού παρουσίασε αναλυτικά μία προς μία τις δράσεις του Δήμου στον τομέα αυτό, κάλεσε τον κ. Γεωργούλα «αν θέλει να βοηθήσει πραγματικά, όλους αυτούς τους δημότες μας που υποφέρουν από την ακραία φτώχεια που άδικα τους επιβλήθηκε και τους επιβάλλεται, την κριτική για το πράγματι χαμηλό κυβερνητικό επίπεδο πολιτικών πρόνοιας -και της σημερινής δυστυχώς Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ΣΥΡΙΖΑ θυμίζω, ο κ. Γεωργούλας ήταν υποψήφιος του, στις Αυτοδιοικητικές εκλογές- και τις όποιες προτάσεις του, οι οποίες είμαι σίγουρη ότι είναι ενδιαφέρουσες, ας τις ενεχυριάσει στο Δημοτικό Σύμβουλο της Παράταξης του, κ. Γιώργο Πάλλη, ο οποίος ως γνωστόν είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και σταματήσει η διάλυση που συνεχίζεται και με την σημερινή Κυβέρνηση των Κρατικών Υπηρεσιών Πρόνοιας».