Με φόντο την καινοτομία

Κόντρα Σπιλάνη - Γιακαλή

05/02/2015 - 14:16

Ένα ήσσονος σημασίας θέμα έγινε η αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του επικεφαλής της παράταξης «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο», Γιάννη Σπιλάνη, και του τέως περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή. Η αντιπαράθεση αφορά στη συγκρότηση του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.

Ένα ήσσονος σημασίας θέμα έγινε η αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του επικεφαλής της παράταξης «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο», Γιάννη Σπιλάνη, και του τέως περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή. Η αντιπαράθεση αφορά στη συγκρότηση του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο κ. Σπιλάνης, σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες, αναφερόταν στη σημασία του συγκεκριμένου Συμβουλίου και τόνιζε πως έχει άμεσο στόχο την έγκριση και παρακολούθηση εκτέλεσης του Περιφερειακού Προγράμματος Καινοτομίας τού ΠΕΠ και γενικότερα τη συμβολή της προώθησης της καινοτομίας στην Περιφέρεια και τη χώρα.

Παράλληλα, ανέφερε πως άλλες περιφέρειες, όπως αυτή της Κρήτης, είχαν συστήσει άτυπα συμβούλια εδώ και τρία χρόνια, αλλά από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του κ. Γιακαλή δε θεωρούνταν σημαντικό ζήτημα τη συγκρότηση του εν λόγω Συμβουλίου.

Μάλιστα, ο κ. Σπιλάνης σημειώνει πως ο κ. Γιακαλής για το θέμα που του είχε τεθεί από πανεπιστημιακούς, έλεγε απαξιωτικά, «οι καθηγητάδες με τα λαπτόπια». Για αυτό και, σύμφωνα με τον κ. Σπιλάνη, η προσπάθεια συγκρότησης του Συμβουλίου πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν και πρέπει να έχει σωστή στελέχωση, με ανθρώπους που έχουν γνώση, άποψη και κυρίως διάθεση για δουλειά.

Και η απάντηση
Στα όσα υποστήριξε ο κ. Σπιλάνης, απάντησε χθες ο Νάσος Γιακαλής, ο οποίος σημειώνει πως ο κ. Σπιλάνης ανέλαβε να διαφημίσει μια ενέργεια της Περιφέρειας και μάλιστα θέτει σε εισαγωγικά τον τίτλο του κ. Σπιλάνη ως περιφερειακού συμβούλου της αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο ύφος, ο Νάσος Γιακαλής σημειώνει σε άλλο σημείο: «Ο κ. Σπιλάνης, προφανώς για να γίνει αρεστός σε αυτούς που του ανέθεσαν την... αρμοδιότητα, προσπάθησε να δικαιώσει τη ρήση “βασιλικότερος του βασιλέως”... γιατί άραγε;

Χρησιμοποίησε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και ψεύδη, αλλά για αυτά και για τη σοβαρότητά του ας κριθεί από τους φοιτητές του».

Σε ό,τι αφορά στο πώς αντιμετώπισε η περιφερειακή του αρχή το θέμα της καινοτομίας, ο κ. Γιακαλής τονίζει ότι ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να εκπονήσει στρατηγική για την καινοτομία και τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Με βάση αυτήν, συστήθηκε το Συμβούλιο Καινοτομίας, το οποίο συνεδρίασε δύο φορές. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, σημειώνει ο τέως περιφερειάρχης, είναι η έγκριση του ΠΕΠ 2014 - 2020, γιατί όλα αυτά ήταν προαπαιτούμενα.

Συνέχεια των παραπάνω ενεργειών, κατά τον κ. Γιακαλή, αποτελεί η πρόσκληση της νέας περιφερειακής αρχή, που ζητά την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη νέα συγκρότηση του Συμβουλίου, γιατί το Δεκέμβριο του 2014 (πριν δυο μήνες, δηλαδή) βγήκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey