Δόθηκαν οι εγκρίσεις για τα έργα από το ΥΝΑ

«Πράσινο φως» για παρεμβάσεις σε πέντε λιμάνια

20/11/2014 - 15:33

Το «πράσινο φως» για παρεμβάσεις σε πέντε λιμάνια της Λέσβου πήρε το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ).

Το «πράσινο φως» για παρεμβάσεις σε πέντε λιμάνια της Λέσβου πήρε το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ).

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην έδρα του Υπουργείου στον Πειραιά, τα αιτήματα του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου έγιναν δεκτά από υπηρεσιακά στελέχη τού ΥΝΑ, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση των εργασιών.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Σωτήρης Ζαμτράκης, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχε και ο βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής.

Πλέον ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο για τη δημοπράτηση των εργασιών της Παναγιούδας, του Ντιπίου, της Σκάλας Συκαμνιάς, του Μολύβου και της Θερμής. Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Αθανάσιος Χριστόπουλος, δόθηκε η τελική έγκριση για τις προτεινόμενες από το Λιμενικό Ταμείο παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα λιμάνια.

Υπενθυμίζεται πως τα παραπάνω λιμάνια, μαζί με άλλα τέσσερα της Λέσβου, είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής απ’ τις Δημόσιες Επενδύσεις τού 2013. Η ένταξή τους είχε γίνει από τον τότε γενικό γραμματέα Κώστα Μουτζούρη και αφορούσε στα λιμάνια Πέτρας, Μήθυμνας, Ντιπίου, Ταβαρίου, Παναγιούδας, Σκάλας Συκαμνιάς και Θερμής, με πιστώσεις από 65.000 ευρώ το καθένα, ενώ με 80.000 ευρώ έχει χρηματοδοτηθεί το λιμάνι Πλωμαρίου και με 70.000 το λιμάνι Περάματος.

Τα λιμάνια της Πέτρας και του Ταβαρίου απεντάχθηκαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αφού το πρώτο δε διαθέτει καθορισμένη χερσαία ζώνη και στο δεύτερο οι παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με χρήματα του Λιμενικού Ταμείου κάτω από την πίεση του χρόνου για τη λειτουργία της πύλης εισόδου.

Για τα λιμάνια του Περάματος και του Πλωμαρίου έχει ήδη ετοιμαστεί ο φάκελος δημοπράτησης και είναι ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει η διαδικασία εύρεσης αναδόχου.

Οι παρεμβάσεις στα υπόλοιπα πέντε λιμάνια είχαν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες αναμένοντας απάντηση από το Υπουργείο για το εάν εγκρίνονται οι προτεινόμενες σε αυτά παρεμβάσεις. Βλέποντας, όμως, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου πως δεν υπάρχει ανταπόκριση από τα στελέχη του Υπουργείου για το θέμα, ζήτησε σύσκεψη ώστε να διευθετηθούν οι όποιες εκκρεμότητες.

Εξάλλου, εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν είχαν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις οι παρεμβάσεις, τα χρήματα που είναι δεσμευμένα για αυτές, θα επέστρεφαν στο Υπουργείο και θα χάνονταν οριστικά για το νησί.

Να σημειωθεί πως από το Πρόγραμμα δικαιολογούνται μόνο ήπιες παρεμβάσεις σε κάθε λιμάνι, που αφορούν σε επισκευές και ενισχύσεις, χωρίς όμως την τροποποίηση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του λιμανιού. Το αυστηρό πλαίσιο του Προγράμματος ήταν η αιτία να εκφράσουν ορισμένες επιφυλάξεις στελέχη τού ΥΝΑ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου μαζί με τους αρμόδιους υπαλλήλους έδωσαν τις αναγκαίες διευκρινίσεις για τις παρεμβάσεις, οι όποιες και αποδείχτηκε πως έπεισαν τα στελέχη τού ΥΝΑ να δώσουν τις πολυπόθητες εγκρίσεις για τα πέντε λιμάνια.

Επόμενος, πλέον, άμεσος στόχος για το Λιμενικό Ταμείο είναι η διευθέτηση ορισμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης για τα λιμάνια Πλωμαρίου και Περάματος και να δρομολογηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες για τα υπόλοιπα πέντε που πήραν πλέον την έγκριση από το ΥΝΑ.

Σχετικά με αυτό, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, δήλωσε στο «Ε»: «Πρέπει να φορέσουμε σιδερένια παπούτσια και να προλάβουμε μέσα στο 2015 τη δημοπράτηση παρεμβάσεων σε συνολικά επτά λιμάνια.

Εξασφαλίσαμε πως οι παρεμβάσεις σε αυτά θα είναι ουσιαστικές, λύνοντας χρόνια προβλήματα. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη του Λιμενικού Ταμείου για τη συμβολή τους στο θέμα και το βουλευτή Παύλο Βογιατζή που συνέβαλε στην αίσια εξέλιξη της υπόθεσης, από την πρώτη στιγμή που του ζήτησα βοήθεια, μέχρι και τη σύσκεψη που είχαμε και το αίσιο τέλος».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey