Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ενάμισι εκατομμύριο ευρώ ήταν τα ελλείμματα και οι οφειλές των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ και των άλλων προνοιακών φορέων των καποδιστριακών δήμων που συγκρότησαν τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου. Αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα του υπέρογκου ελλείμματος εκφράζοντας ένα αγωνιώδες «πού πήγαν τόσα λεφτά» την άνοιξη του 2012, η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, ζητώντας τον έλεγχο των οικονομικών δεδομένων των νομικών προσώπων που συγχωνεύτηκαν σε ένα, δημιουργώντας τον Οργανισμό. Χθες, στην αίθουσα όπου συνεδρίασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, δικάστηκαν οκτώ ταμίες και πρώην πρόεδροι νομικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και η ίδια η κ. Αντωνέλλη που κατήγγειλε την κατάσταση που παρέλαβε. Στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι κηρύχτηκαν αθώοι. Στο ερώτημα πού πήγαν τόσα λεφτά, πάντως, απάντηση δε δόθηκε.
Χωρίς διαχειριστικό έλεγχο των ταμείων των νομικών προσώπων των καποδιστριακών δήμων (πλην του πάλαι ποτέ Δήμου Μυτιλήνης) που συγκρότησαν τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά οκτώ αυτοδιοικητικών πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών της αυτοδιοίκησης. Κατηγορήθηκαν για τα όσα η κ. Αντωνέλλη κατήγγειλε ζητώντας να ελεγχθούν ποινικά όσα, από τα μέσα τού 2012, η πρόεδρος του Οργανισμού είχε ζητήσει να ελεγχθούν απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), χωρίς αυτό να συμβεί ποτέ, ακόμα και σήμερα.
Τα χρέη…
Ο Οργανισμός είχε συγκροτηθεί τον Απρίλιο του 2012 ως ενιαίο πρόσωπο όλων των νομικών προσώπων των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ και των άλλων προνοιακών φορέων των πρώην δήμων. Οι οφειλές παρελθόντων ετών που παρέλαβε ως χρέη προς τρίτους (κυρίως προμηθευτές), ανέρχονταν σε περίπου 713 χιλ. ευρώ. Ταυτόχρονα, υπήρχε ένα χρέος των παιδικών σταθμών της Μυτιλήνης προς τη ΔΕΥΑΜ, ύψους 60.000 ευρώ, αλλά και περίπου 250.000 ευρώ σε οφειλές από δικαστικές απαιτήσεις, ως επί το πλείστον για απλήρωτα ακόμη και απ’ το 2004 ενοίκια και τιμολόγια. Έως το τέλος τού 2011, όμως, κι ενώ συνεχιζόταν η παράδοση των ταμείων των καταργηθέντων νομικών προσώπων, προέκυψαν ταμειακά ελλείμματα σε τέσσερις φορείς, τους αρμόδιους για τους παιδικούς σταθμούς των πρώην Δήμων Καλλονής, Γέρας, Πέτρας και Μυτιλήνης.
Για αυτά τα ελλείμματα η κ. Αντωνέλλη ζήτησε εγγράφως απ’ την ΑΔΑ να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος, ο οποίος όμως δεν έγινε ποτέ.
Δεδομένου τούτου, η κ. Αντωνέλλη προσέφυγε με αναφορά της στους κ.κ. Πεπόνη και Ρακιντζή, σημειώνοντας και άλλα θέματα οικονομικού περιεχομένου, όπως τα δάνεια που πήραν το 2008 απ’ τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου τρία νομικά πρόσωπα του πρώην Δήμου Μυτιλήνης, συνολικού ύψους 850.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΑΠΗ είχε συνάψει δάνειο 250.000 ευρώ, ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Παρέμβασης Μυτιλήνης 300.000 ευρώ και οι Παιδικοί Σταθμοί ακόμη 300.000 ευρώ.
Στη δίκη που έγινε χθες, αθωώθηκε το σύνολο των κατηγορουμένων εναντίον των οποίων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στη βάση προδικασίας που είχε διατάξει ο κ. Πεπόνης. Όπως όμως στη δίκη έγινε φανερό, το αίτημα του διαχειριστικού ελέγχου των οργανισμών και του πού πήγε ουσιαστικά 1,5 εκατομμύριο παραμένει. Τέτοιος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έγινε ποτέ.