Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, δύο επιχειρήσεις της Λέσβου είναι στη λίστα των 133 δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ, σε σύνολο 693, που δεν έχουν απογραφεί σύμφωνα με τη λίστα που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Απ’ τους 133 αυτούς φορείς που δεν έχουν απογραφεί, οι 51 είναι αναπτυξιακές επιχειρήσεις και οι 16, δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Σ’ ό,τι αφορά στη ΔΕΥΑΛ, οι εργαζόμενοι τονίζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην απογραφή, σημειώνοντας ότι δεν ανήκουν, και με δικαστικές αποφάσεις, στο Δημόσιο.
Όσο για τη ΔΕΔΑΠΑΛ, απεγράφη απ’ τη διοίκησή της, αλλά δεν περάστηκε στις απογραφείσες επιχειρήσεις, ενδεχομένως λόγω και της μη σταθερής εργασιακής σχέσης που διέπει τους απασχολούμενους σ’ αυτήν.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, επεσήμανε ότι από τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταγραφούν όλα τα νομικά πρόσωπα ώστε το κράτος να έχει πλήρη εικόνα, θα πρέπει να απογραφούν, αφού «ανεξάρτητα από τις αιτιάσεις τους, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν». Απ’ την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, ανέφερε πως με τις ΔΕΥΑ υπάρχει συνεννόηση και σύντομα θα απογραφούν. Ωστόσο για τις αναπτυξιακές επιχειρήσεις των ΟΤΑ υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι υπάλληλοί τους αρνούνται να απογραφούν, για να μην ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και, άρα, στο Ενιαίο Μισθολόγιο.
«Δεν είμαστε Δημόσιο…»
Σε σύνολο 129 δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), μόλις 16, μεταξύ των οποίων και της Λέσβου, δεν απογράφηκαν. Και τουλάχιστον σε επίπεδο εργαζομένων, υπάρχει απόσταση απ’ τα όσα ανέφερε ο κ. Ντόλιος για «τακτοποίηση» της εκκρεμότητας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων τής ΔΕΥΑΛ, Νίκος Ιππειώτης, τόνισε: «Έχουμε δυο δικαστικές αποφάσεις από ασφαλιστικά μέτρα που ξεκάθαρα αναφέρουν ότι δεν ανήκουμε στο δημόσιο τομέα. Με ποια λογική, λοιπόν, θα απογραφούμε και θα μπούμε σ’ ένα τέτοιο σύστημα ελέγχου, που σε καμμία περίπτωση βεβαίως δεν εξυπηρετεί τον πολίτη και τις ανάγκες του, ούτε φυσικά τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ».
Όπως προσέθεσε ο ίδιος, όλα αυτά γίνονται με απώτερο στόχο να οδηγήσουν σύμφωνα και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας τις ΔΕΥΑ και το αγαθό του νερού στην ιδιωτικοποίηση.
Απεγράφη, αλλά δεν απεγράφη
Πολύ πιο περίπλοκο είναι το θέμα της απογραφής σ’ ό,τι αφορά στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) Α.Ε., της οποίας ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Γιάννης Βατός, δηλώνει πως στάλθηκαν τα στοιχεία για την απογραφή, αλλά τελικά η επιχείρηση δεν εμφανίζεται απογεγραμμένη».
«Όταν έφτασε το κατεπείγον έγγραφο απ’ το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους υπαλλήλους, και τελικά, παρά και κάποιες αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, προχωρήσαμε στην απογραφή των εργαζομένων. Είναι γνωστά βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν σ’ όλους τους φορείς διαχείρισης συστημάτων απορριμμάτων και το έλλειμμα που υπάρχει ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό και στελεχωμένοι πλήρως φορείς», επεσήμανε ο κ. Βατός, που προσέθεσε ότι παρά το ιδιότυπο καθεστώς που επικρατεί, έστειλε τα στοιχεία προς απογραφή τής ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε., της βιώσιμης και αποδίδουσας σημαντικά ποσά στην Εφορία εταιρείας, που τελικά όμως δεν εμφανίζεται ως απογεγραμμένη. Η μόνη εξήγηση που μπορεί να υπάρχει για αυτό, είναι ότι δεν έχει μόνιμο προσωπικό, ενώ ο πρόεδρός της εκτιμά πως σε καμμία περίπτωση δεν μπαίνει θέμα κλεισίματος της Επιχείρησης.