Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Όσοι για καιρό, απ’ το Δεκέμβριο του 2012 έως και τον Απρίλιο, δούλεψαν στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε στη Λέσβο η περσινή θεομηνία, θα μπορέσουν - με σημαντικότατη καθυστέρηση - να πληρωθούν. Την αρχή της όλης διαδικασίας απορρόφησης 638.000 ευρώ που αφορούν στα συγκεκριμένα έργα, έκανε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, εγκρίνοντας απολογιστικά τις εργασίες που έγιναν. Είναι αξιοσημείωτο πως απ’ τις αποκαταστάσεις των ζημιών, έχουν να λαμβάνουν 43 ανάδοχοι-εργολάβοι και ιδιοκτήτες μηχανημάτων και φυσικά όσοι εργάτες, τεχνίτες, οδηγοί απασχολήθηκαν όλο αυτό το διάστημα.
Μετά τη θεομηνία της 1ης Δεκεμβρίου τού 2012, θυμίζουμε ότι εγκρίθηκε, με παρέμβαση τότε του υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου, πίστωση 500.000 ευρώ προς το Δήμο Λέσβου για εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Ομοίως για τον ίδιο σκοπό, είχε δεσμευτεί και πίστωση απ’ τα κονδύλια Πολιτικής Προστασίας, απ’ τα οποία τελικά, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, θα δαπανηθούν περίπου 138.000 ευρώ.
Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την «απολογιστική μελέτη αποκατάστασης των ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν απ’ τη θεομηνία» απ’ την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μαριάνθη Στυλιανίδου, και τη μηχανικό Αναστασία Καραγιάννη, οι οποίες και απάντησαν στις πολλές ερωτήσεις που έγιναν από συμβούλους και αφορούσαν κυρίως στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάθεση-παρακολούθηση του όλου έργου. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι σε όλες τις περιοχές όπου εκτελέστηκαν εργασίες, υπήρξε επίβλεψη μηχανικού του Δήμου, έτσι όπως είχε αποφασιστεί απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τι έγινε
Οι δημοτικές ενότητες στις οποίες εκτελέστηκαν εργασίες με τα προαναφερόμενα κονδύλια, και στο πλαίσιο της εισήγησης που είχε γίνει απ’ τον τότε αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Κώστα Φραγκόπουλο, για την έγκριση απολογιστικά των εργασιών, είναι οι: Μυτιλήνης, Πλωμαρίου, Πολιχνίτου, Αγιάσου, Θερμής, Μήθυμνας, Ερεσού - Αντίσσης και Καλλονής. Ειδικά για την Καλλονή κατατέθηκε προβληματισμός από δημοτικούς συμβούλους, όπως ο Παντελής Πατερέλλης και ο Στρατής Κυρατζής, για το γεγονός ότι στις αποκαταστάσεις περιλήφθηκαν και εργασίες που αφορούσαν στο βιολογικό καθαρισμό. Τις εξηγήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και συνολικά τις απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο για το όλο θέμα, έδωσε ο κ. Βατός, που κάλεσε πριν την ψηφοφορία όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία/ενδοιασμό/υποψία για το πώς δαπανήθηκαν τα χρήματα, να το καταθέσει. Σχολίασε, δε, ότι με το συγκεκριμένο ποσό των 638.000, εκτελέστηκαν έργα σε τόσο πολλές περιοχές, για τόσο μεγάλο διάστημα, θέλοντας να τονίσει ότι έπιασαν τόπο οι πιστώσεις αυτές.
Στην ψηφοφορία που έγινε, υπέρ της έγκρισης απολογιστικά των εργασιών τάχθηκαν 21 σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων οι Απόστολος Πατέστος και Σταύρος Πολίτης που ψήφισαν «ναι» με την προσθήκη παρατηρήσεων, λευκό ψήφισε ο Γιώργος Λεμονός και κατά τάχθηκαν οι Σοφία Δόλκα και Στρατής Κυρατζής.
Αιτιάσεις υπήρξαν κατά τη συζήτηση για το γεγονός ότι η όλη διαδικασία καθυστέρησε πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει απλήρωτοι τόσο καιρό όσοι εργάστηκαν στις αποκαταστάσεις, θέμα που κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει και το «Ε».