Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης που μας πέρασε, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, τα εγκαίνια της έκθεσης «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade». Πρόκειται για έκθεση που διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σε συνεργασία με το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade της Μυτιλήνης και τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και που βρίσκεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, με στόχο την ανάδειξη της συντήρησης που έγινε στα εργαστήρια του Μουσείου της Αθήνας εν όψει της επανέκθεσης των συλλογών στο χώρο του Μουσείου της Βαρειάς της Μυτιλήνης.
Πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου και του χώρου των Γραμμάτων και των Τεχνών της Αθήνας και της Λέσβου, παρευρέθηκε στα προχτεσινά εγκαίνια της έκθεσης.
Στην τελευταία περιλαμβάνονται συνολικά 350 έργα των Πικάσο, Μιρό, Σαγκάλ, Λε Κορμπιζιέ, Τζιακομέτι, Λεζέ, Μπονάρ και πολλών άλλων διάσημων καλλιτεχνών, τα οποία περιλαμβάνονται στα 26 από τα 27 «Μεγάλα Βιβλία Καλλιτεχνών» που εξέδωσε στο Παρίσι από το 1943 έως το 1975 ο Μυτιληνιός Στρατής Ελευθεριάδης - Τεριάντ που, κατανοώντας τη σημασία της σύγχρονης τέχνης και αναπτύσσοντας προσωπικές σχέσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αιώνα, κατάφερε να τους συνδέσει δημιουργικά.
Τα παραπάνω έργα περιλαμβάνονται στα 1.700 συνολικά έργα της συλλογής και μεταξύ άλλων αφορούν κείμενα πρωτότυπα των ίδιων των καλλιτεχνών, καθώς και γνωστά έργα, όπως το «Δάφνις και Χλόη», την εικονογράφηση της Βίβλου από το Μαρκ Σαγκάλ, τις «Πορτογαλικές Επιστολές» που έγραψε το 17ο αιώνα μια μοναχή προς τον άπιστο άνδρα με τον οποίο ήταν ερωτευμένη και είναι το πρώτο από τα βιβλία τού Ματίς που εξέδωσε ο Τεριάντ, κ.ά..
Συντηρημένα…
Ήδη, κατά τη συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί το μεσημέρι της Τετάρτης, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Φαίδρα Καλαφάτη, είχε εξηγήσει ότι στην έκθεση φιλοξενούνται έργα από αυτά που συντηρήθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης χαρτών-αντικειμένων του Μουσείου, εν όψει της επανέκθεσης των συλλογών του Μουσείου - Βιβλιοθήκης του Έλληνα κοσμοπολίτη, στη Βαρειά της Μυτιλήνης.
«Στα βιβλία αποτυπώνεται η εκδοτική δραστηριότητα του Τεριάντ για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες (1943 - 1975), σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ο Τεριάντ πρότεινε στους καλλιτέχνες κείμενα για εικονογράφηση, αφήνοντάς τους να φιλοτεχνούν ελεύθερα τα βιβλία, από το εξώφυλλο έως την τελευταία σελίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καλαφάτη.
Τα εγκαίνια και οι εισηγήσεις
Κατά τα εγκαίνια παρέστη και η γενική γραμματέας Πολιτισμού, δρ. Λίνα Μενδώνη, που μίλησε για όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη συντήρηση των έργων της συλλογής Τεριάντ.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, η ίδια μίλησε για την αποκατάσταση του Μουσείου, τονίζοντας πως το έργο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, με προϋπολογισμό 2,050 εκατ. ευρώ και υλοποιείται με αυτεπιστασία από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. «Μόνο ανακούφιση μπορεί να αισθάνεται κανείς για την αποκατάσταση τόσο σημαντικών έργων», ανέφερε χαρακτηριστικά.Για το Μουσείο Τεριάντ μίλησε ο διευθυντής του, Κώστας Μανιατόπουλος, που βρέθηκε στην Αθήνα χάριν των εγκαινίων, αναφέροντας ότι το Μουσείο ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του και να επανεκθέσει τις συλλογές του το ερχόμενο φθινόπωρο. «Καλύτερα να χαθεί μία σαιζόν, παρά να μην ολοκληρωθεί με το σωστό τρόπο η διαδικασία επανέκθεσης και αποκατάστασης του κτηρίου που, σημειωτέον, “απλώνεται” σε άλλα 350 τετραγωνικά μέτρα εκτός των 820 τ.μ. που καταλάμβανε εξ αρχής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το Μουσείο Τεριάντ θα έχει πλέον τρία επίπεδα, θα συμπεριλαμβάνει πωλητήριο και βιβλιοθήκη και αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο τουριστικής έλξης της Μυτιλήνης, ενώ το μόνο που θα απομένει, όπως είχε αναφέρει ο κ. Μανιατόπουλος και στο «Ε» πριν από λίγο καιρό, θα είναι η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Η ξενάγηση στην έκθεση έγινε από την επιμελήτριά της, ιστορικό Τέχνης Ιωάννα Αλεξανδρή, ενώ για την ίδια την έκθεση μίλησε και η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας, Αναστασία Λαζαρίδου.
«Μας τιμά κι εμάς»
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μανιατόπουλος στο «Ε» από το Υπουργείο Πολιτισμού όπου βρισκόταν χτες, τα 350 έργα που θα εκτίθενται μέσα στο καλοκαίρι στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας είναι αυτά που όταν επιστρέψουν στη Μυτιλήνη, θα φυλαχθούν στις αποθήκες του Μουσείου Τεριάντ.Τα υπόλοιπα έργα θα εκτεθούν στο Μουσείο κανονικά με το άνοιγμά του, ενώ η έκθεση στην Αθήνα, που δε θα επηρεάσει καθόλου τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Τεριάντ όπως διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή, έχει ως στόχο τόσο το να φανεί στο κοινό η δουλειά συντήρησης που έχει γίνει, όσο και το να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.
«Είναι κάτι που θα τιμήσει κι εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιατόπουλος στο «Ε».