Στη Λέσβο η συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων. Με έκθεση γελοιογραφιών στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου και συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γνωρίζοντας τον… κόσμο των μουσείων

19/02/2013 - 16:12

Η Λέσβος θα είναι ο τόπος που θα φιλοξενήσει, από τις 27 Φεβρουαρίου και μέχρι την Κυριακή 3 Μαρτίου, τη φετινή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ICR) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Η Λέσβος θα είναι ο τόπος που θα φιλοξενήσει, από τις 27 Φεβρουαρίου και μέχρι την Κυριακή 3 Μαρτίου, τη φετινή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ICR) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Παράλληλα, από την Παρασκευή 1η έως και την Κυριακή 31 Μαρτίου θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή έκθεση με θέμα «Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά», του Νορβηγού Geir Helgen, ενώ το Σάββατο 2 του μήνα, στις 11 το πρωί, θα ξεκινήσει στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκδήλωση με θέμα «Ανοιχτή συζήτηση για τα μουσεία».

Η συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο σε διαφορετική περιοχή του κόσμου και γίνεται πάντα την άνοιξη, ως προετοιμασία για το ετήσιο συνέδριο του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, που γίνεται στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Φέτος η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο, με συμμετοχή των 10 μελών του διοικητικού συμβουλίου τής ICR, που θα βρεθούν στο νησί από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τις αρχές Μαρτίου, οπότε και πρόκειται να ξεκινήσει στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, η έκθεση ενός από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, του Νορβηγού Geir Helgen, με θέμα «Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά». Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής που θα βρεθούν στη Λέσβο, θα ξεναγηθούν στα σημαντικότερα μουσεία του νησιού και θα επισκεφτούν τα αξιοθέατά του.

«Η ICR είναι μια παγκόσμια Επιτροπή, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του ICOM και συναντιέται κάθε χρόνο σε κάποιο μέρος του κόσμου, αφενός μέσω συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου και αφετέρου με το ετήσιο συνέδριό της, που φέτος θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας», λέει στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και διευθυντής του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης», Γιάννης Μαρκάκης, που είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση. «Ως Έλληνας εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου εδώ κι 11 χρόνια, πρότεινα η φετινή συνάντηση να γίνει στην Ελλάδα και δεδομένου ότι όταν είχα πρωτοαναλάβει μέλος πριν 11 χρόνια είχαμε διοργανώσει πάλι ετήσια συνάντηση στην Κρήτη, πρότεινα ένα νησί όμορο, όπως το καταλαβαίνω εγώ πολιτιστικά και ιστορικά, τη Λέσβο. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η επιθυμία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Μαρίας Οικονόμου.»

Η συζήτηση στο Πανεπιστήμιο
Το Σάββατο 2 του μήνα, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Λόφο «Ξενία», ανοιχτή συζήτηση για τα μουσεία, με επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φοιτητές του Τμήματος και το κοινό. Ομιλητές θα είναι μέλη τής ICR, επαγγελματίες απ’ όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Νορβηγία, Ταϊβάν), καθώς κι Έλληνες συνάδελφοί τους από μουσεία της Λέσβου και της υπόλοιπης Ελλάδας, οι οποίοι θα αναφερθούν στην εμπειρία τους από διαφορετικά είδη μουσείων και πολιτισμικών οργανισμών, αλλά και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους.

Η εκδήλωση, που έχει στόχο να προωθήσει το διάλογο για το ρόλο των μουσείων σήμερα και για τη σχέση τους με την κοινωνία, θα είναι ανοιχτή στο κοινό.


Για την έκθεση

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά», θα γίνουν στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στις 6 το απόγευμα, την Παρασκευή 1η Μαρτίου, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Ο Geir Helgen είναι γλωσσολόγος, ιστορικός και αρχαιολόγος, με μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία από τα μουσεία της Νορβηγίας, αλλά και εξαιρετικός ερασιτέχνης γελοιογράφος. Οι γελοιογραφίες του καταγράφουν και σατιρίζουν με εύστοχο τρόπο το πώς βλέπουν τα μουσεία οι επισκέπτες τους, αλλά και όσοι εργάζονται σε αυτά.

Η έκθεσή του με το θέμα αυτό, οργανώθηκε αρχικά το 2009 στην Ιταλία, από τη Διεθνή Επιτροπή Περιφερειακών Μουσείων (ICR) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και έχει ήδη ταξιδέψει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Είναι η πρώτη φορά που η έκθεση πραγματοποιείται στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Επιτροπής και διευθυντή του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης», Γιάννη Μαρκάκη, και συνδιοργανωτές την ICR, το ΠΙΟΠ και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, φοιτητές του οποίου, με συντονίστρια την κ. Οικονόμου, έχουν επιμεληθεί την έκθεση στο πλαίσιο του μαθήματος Οργάνωση Εκθέσεων και την προβάλλουν στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, είναι η πρώτη φορά που η έκθεση έχει τόση συμμετοχή από την τοπική κοινωνία.

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στο τηλέφωνο 22530 32300 ή να επισκεφτούν τον ιστότοπο της έκθεσης: ct-green.aegean.gr/icr/ και την ιστοσελίδα της στο Facebook. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους επικοινωνίας Άννα Καλλινικίδου (210 3256939), Μαρία Οικονόμου (22510 36607) και Γιάννη Μαρκάκη (28970 23660).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey