Κατά της διαθεσιμότητας το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου

Απόφαση για το «άδικο μέτρο»

07/12/2012 - 16:01

Την κατηγορηματική αντίθεση του στο νόμο της διαθεσιμότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου σε σχετική απόφαση που πήρε στην τελευταία του συνεδρίαση.

Την κατηγορηματική αντίθεση του στο νόμο της διαθεσιμότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου σε σχετική απόφαση που πήρε στην τελευταία του συνεδρίαση. Ακόμη, αποφάσισε να μη συμπράξει με καθοιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και συγκεκριμένα στην αποστολή καταλόγου ονομάτων, την έκδοση ατομικών διοικητικών πράξεων και τις θέσεις σε διαθεσιμότητα.

Στους νησιωτικούς δήμους και ιδιαίτερα στο Δήμο Λήμνου, σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει πλεόνασμα προσωπικού, «αντίθετα εντοπίζεται μεγάλο έλλειμμα επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού δυναμικού, ενώ στα νομικά του πρόσωπα παρουσιάζεται γενικευμένη έλλειψη προσωπικού, διοικητικού, τεχνικού και ειδικών γνώσεων».

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, «πρόκειται για μια άδικη, οριζόντια και χωρίς καμμία δικαιολόγηση εφαρμογή ενός μέτρου άκριτης μείωσης προσωπικού, χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη η ιδιαιτερότητα των νησιών και η διαχρονικά έντονη έλλειψη προσωπικού σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες».

Αιτιολόγηση…
Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο, ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος, τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, τις Διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, καθώς και πλειάδα αρχών του δικαίου. Ακόμη, καταργεί τη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, καθώς εμπλέκεται σε θέματα εσωτερικής τους οργάνωσης και λειτουργίας και της εργασιακής κατάστασης των υπαλλήλων τους, παραβιάζοντας βασικές δημοκρατικές αρχές.

Όπως συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο νόμος αυτός αποδυναμώνει το Δήμο, ο οποίος δεδομένου των αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» από 1/1/2011, αλλά και των πλέον των 200 νέων αρμοδιοτήτων από 1/1/2013, ιδιαίτερα μάλιστα κοινωνικού χαρακτήρα, θα χρειαστεί πρόσθετο προσωπικό για την υλοποίησή τους. Ακόμη, δυσχεραίνει την επίτευξη των στόχων του Δήμου, «ο οποίος έχει κοινωνικό χαρακτήρα και γνώμονα λειτουργίας την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Λήμνο», ενώ εκκρεμεί η απόδοση πόρων παρελθόντων ετών, για τα οποία η σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μηδενική, ενώ ακόμα δεν έχουν αποδοθεί οι θεσμοθετημένοι με το νόμο του «Καλλικράτη» πόροι.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου αποφάσισε ν’ αντιδράσει από κοινού με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, για την ανατροπή του νόμου της διαθεσιμότητας και των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που πλήττουν την αυτοδιοίκηση. Ακόμη, εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στις ρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο και δηλώνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίες μέλλουν να αυξηθούν εμπρός στο κύμα της συνταξιοδοτικής φυγής που παρατηρείται σε όλους τους φορείς.

Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο, πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία αγωνίζεται να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και το καταφέρνει, παρά την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων, χάρη και στους υπαλλήλους που τώρα απειλούνται ακόμα και με πιθανές απολύσεις.

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey