Για το θέμα των μεταναστών συσκέφθηκαν χτες στην Περιφέρεια οι εμπλεκόμενοι φορείς

«Ναι» στη δημιουργία χώρου βραχυχρόνιας φιλοξενίας

21/09/2012 - 15:55

Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων υποδοχής μεταναστών σε Λέσβο και Λήμνο και την επανενεργοποίηση των κέντρων που είχαν δημιουργηθεί σε Χίο και Σάμο, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Την ίδια ώρα, σε κλειστή σύσκεψη για το θέμα, στο γραφείο του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού που συμμετείχαν, δήλωναν πως δεν επιθυμούν τη δημιουργία κέντρου κράτησης, παρά μόνο χώρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο.

Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων υποδοχής μεταναστών σε Λέσβο και Λήμνο και την επανενεργοποίηση των κέντρων που είχαν δημιουργηθεί σε Χίο και Σάμο, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Την ίδια ώρα, σε κλειστή σύσκεψη για το θέμα, στο γραφείο του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού που συμμετείχαν, δήλωναν πως δεν επιθυμούν τη δημιουργία κέντρου κράτησης, παρά μόνο χώρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο.

Παρόντες στη χθεσινή σύσκεψη ήταν, εκτός από τον ίδιο τον περιφερειάρχη, ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσος Καλογρίδης, ο διοικητής του Βοστάνειου Δημήτρης Κατσιφαράκης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Θεομήτωρ» Παναγιώτης Ψυρούκης, η νομική εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ στη Λέσβο Παναγιώτα Δέμελη, καθώς και εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου και της Μητρόπολης.


Οι παραπάνω συζήτησαν ευρέως το θέμα της διαχείρισης των παράνομων μεταναστών στη Λέσβο, λόγω και της κατάστασης που έχει επικρατήσει τον τελευταίο μήνα με τις ολοένα αυξανόμενες αφίξεις από τα απέναντι παράλια και με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων του νησιού.


Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη διατύπωσαν ο καθένας τις θέσεις του φορέα που εκπροσωπούσε, εκφράζοντας στην πλειοψηφία τους τη θέση πως η δημιουργία ενός κέντρου κράτησης, είτε μακροχρόνιας όπως η περίπτωση της Παγανής, είτε βραχυχρόνιας, θα αποτελέσει «κράχτη» για όσους μετανάστες περιμένουν να περάσουν στη χώρα από τα απέναντι παράλια. Συμφώνησαν, ωστόσο, στο ότι η δημιουργία ενός κέντρου βραχυχρόνιας φιλοξενίας, με κατάλληλες προδιαγραφές και παροχές υγιεινής και περίθαλψης όπως κι αυτές που ορίστηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι κάτι εφικτό για το νησί.

Δε συζητήθηκε, αλλά…
Αξίζει να σημειωθεί πως δε συζητήθηκε καθόλου το πού θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο κέντρο. Πληροφορίες, όμως, λένε πως συζητείται στην Αθήνα το σενάριο της δημιουργίας έως τις αρχές τού 2013 του κέντρου στην περιοχή της Ουτζάς - Καρά Τεπέ, σε έκταση που είχε παραχωρηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μια τέτοια προοπτική, όμως, είναι δαπανηρή, ενώ έχει να αντιμετωπίσει πολλά τυπικά και κυρίως πολεοδομικά προβλήματα. Μια άλλη προοπτική είναι αυτή της μετατροπής σε κέντρο για παράνομους μετανάστες των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Μόρια, που χρησιμοποιείται σήμερα για τη στέγαση οικιών υπαξιωματικών του Στρατού. Κι αυτό, αφού απομακρυνθούν οι οικογένειες. Τέλος, συζητείται η δημιουργία ενός κέντρου αποκλειστικά για τη στέγαση Σύριων φυγάδων κατά τα πρότυπα του Λαυρίου, ενώ οι υπόλοιποι παράνομοι μετανάστες θα μένουν στα παλιά και στα υπό δημιουργία κέντρα.


Ας σημειωθεί ότι την εντατικοποίηση των προσπαθειών της Τουρκίας για να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα, ζήτησε προχθές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης από τον Τούρκο πρέσβη, Κ. Ουράς. Ο Ν. Δένδιας επεσήμανε στον Τούρκο πρέσβη ότι η εικόνα στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων έχει βελτιωθεί αισθητά, τονίζοντας έτσι ότι αιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών της Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα, αλλά και μεγαλύτερη συνεργασία της γειτονικής χώρας στην αποτροπή μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Ανθρωπιστική βοήθεια…
Χτες, το τετραμελές κλιμάκιο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» που βρίσκεται στη Λέσβο, επρόκειτο να επισκεφτεί τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης, ενώ οι Εθελοντές του Πλωμαρίου θα πραγματοποιούσαν επίσκεψη στους μετανάστες που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής (και οι οποίοι σιτίζονται από το Μιχαλέλειο Γηροκομείο), προσπαθώντας να ικανοποιήσουν κάποιες ανάγκες τους στο μέτρο του δυνατού.

 



Η Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά», για τους μετανάστες:

«Όχι σε μια “νέα Παγανή”»

«Πολλά δείχνουν πως στη Μυτιλήνη ετοιμαζόμαστε για μια “νέα Παγανή”, ή αν μη τι άλλο, για την επανάληψη μιας κατάστασης όπου ανθρώπινες ψυχές στοιβάζονται σε χώρους “φιλοξενίας”, στερούμενες βασικά αγαθά όπως μια αξιοπρεπή πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής, σε ένδυση και σίτιση», αναφέρει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά», στέλνοντας το δικό της μήνυμα στους υπευθύνους του τόπου.


«Το κολαστήριο της Παγανής ντρόπιασε σε διεθνές επίπεδο το νησί της Λέσβου. Οι συνθήκες εντός του Κέντρου Κράτησης ήταν όντως άθλιες. Καμμιά δικαιολογία δεν μπορεί να ελαφρύνει κανέναν», αναφέρει η «Αγκαλιά». «Μέρος της ανάληψης οποιουδήποτε πόστου είναι και ευθύνες που απορρέουν σε περιόδους κρίσης. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό κύμα από το 2009, απέδειξε πως μεταξύ άλλων, α) οι τοπικοί άρχοντες (πλην εξαιρέσεων) όχι μόνο τις περισσότερες φορές είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν κρίσεις τέτοιου μεγέθους, β) δεν έχουν τη θέληση να πράξουν έστω τα όσα ελάχιστα μπορούν σε τοπικό επίπεδο και γ) πως με την πρώτη ευκαιρία νίπτουν τας χείρας τους, απεκδυόμενοι κάθε μορφής ουσιαστική ευθύνη.»


Αναφερόμενη στην τοπική κοινωνία, προσθέτει πως η τελευταία στο σύνολό της, καθώς και ο πολιτικός κόσμος, έχουν πλέον γνώση των προβλημάτων και των τρόπων που οδηγούν, αν όχι σε επίλυση, τουλάχιστον σε μια δυναμική δράση σε τοπικό επίπεδο.
«Από τα παραπάνω συμπεράσματα, απορρέουν και οι ευθύνες μας», τονίζει. «Είναι ο εύκολος δρόμος να μιλάμε για κρίση, για τα δεινά του “Καλλικράτη”, να επιρρίπτουμε ευθύνες στο “σύστημα”, στην ελλιπή χρηματοδότηση από το κράτος, στη συνυπεύθυνη Ευρώπη κ.τ.λ.. Στη Μ.Κ.Ο. “Αγκαλιά” βλέπουμε την ουσία σε πρακτικά θέματα. Σε θέματα που είναι “στο χέρι μας” και μπορούμε να επηρεάσουμε.»


Καλεί, τέλος, όσους εμπλέκονται στο θέμα, να συμπράξουν, κατ’ αρχήν, ώστε να διασφαλιστεί, ειδικά για τις ευπαθείς μεταναστευτικές ομάδες, ανηλίκους, γονείς με βρέφη και παιδιά, γέροντες, αλλά και το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων, αξιοπρεπής διαμονή και πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής, σε ένδυση και σίτιση, καθώς και σε υγειονομική περίθαλψη καθ’ όλη τη διάρκεια που απαιτείται για να εξετασθεί νομικά η κάθε υπόθεση.


«Η ανθρωπιά ήταν πάντα θέμα θέλησης και όχι χρηματοδότησης», αναφέρει κλείνοντας η «Αγκαλιά». «Όποιος, σε τοπικό επίπεδο, επικαλούμενος εντολές ή οτιδήποτε άλλο, γίνει αιτία να υποφέρουν αναξιοπαθούντες, θα μας βρει απέναντί του. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες απέναντι στον ανθρώπινο πόνο. Όποιος προτείνει μεθόδους συνεργασίας, όποιος τιμήσει τη θέση του ως πολιτικός ή πολίτης, θα μας βρει σταθερό αρωγό του […]. Είμαστε εδώ, στην Καλλονή, είμαστε έτοιμοι. Όχι σε μια νέα Παγανή, όχι στις διακρίσεις, ναι σε μια κοινωνία πολιτών με προσανατολισμό τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας.»



Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey