Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δεν είναι θέμα επάρκειας, αλλά τρόπου διάθεσης του νερού το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα «ορεινά» σπίτια της Κλειούς στην υδροδότησή τους και αναμένεται να αντιμετωπιστεί κατόπιν εορτής, όταν τελειώσει το καλοκαίρι, αφού ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης που υλοποιείται στην περιοχή. Μέχρι τότε, αυτά τα λιγοστά νοικοκυριά στην είσοδο του χωριού, ελλείψει υπεύθυνου απ’ το Δήμο για να κλείνει και να ανοίγει κάποιες βάνες, βιώνουν το μαρτύριο του νερού. Επειδή όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού, οι διαμαρτυρίες όσων πληρώνουν γιατί δεν έχουν νερό να εξυπηρετηθούν, προκάλεσαν και έλεγχο για τον εντοπισμό εκείνων που ποτίζουν μπαχτσέδες τσάμπα. Κι όχι μόνο στην Κλειώ, αλλά σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μανταμάδου, όπως και της όμορης Δημοτικής Ενότητας Θερμής.
Όπως μας εξήγησαν κάτοικοι της Κλειούς που διαμαρτύρονται εντονότατα γιατί δεν έχουν νερό στις βρύσες τους, θα περίμενε κανείς το καλοκαίρι που παραμένουν στο χωριό ελάχιστοι άνθρωποι - το πολύ 20, γιατί όλοι οι υπόλοιποι μετακομίζουν στα Τσόνια -, να μην υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης. Αντιθέτως όμως, παρ’ ότι υπάρχει επάρκεια νερού, αυτές οι λίγες οικογένειες δεν εξυπηρετούνται.
Προκειμένου να υπάρχει νερό με την αναγκαία πίεση για τα σπίτια και το καφενείο στην είσοδο του χωριού, χρειάζεται να ανοιγοκλείνει μια βάνα που ρυθμίζει την πληρότητα του πάνω τμήματος της υφιστάμενης δεξαμενής. Την ευθύνη αυτής της βάνας, ώστε να δίνεται αυτή την περίοδο νερό δυο ώρες το πρωί και δυο ώρες το απόγευμα, έχουν αναλάβει εθελοντικά ιδιώτες, σε συνεννόηση με το Δήμο. Υπάρχουν όμως συγχωριανοί τους που επιμένουν ότι δεν μπορεί η δεξαμενή να παραμένει ξεκλείδωτη κι όποιος θέλει, όποτε θέλει, να την ανοιγοκλείνει και έτσι να επαφίεται η ζωή τους σε ανθρώπους που δεν έχουν απολύτως καμμιά ευθύνη και οι οποίοι είτε μπορεί να απουσιάζουν απ’ το χωριό, είτε να ξεχάσουν τη βάνα.
Νέες δεξαμενές
Απ’ την πλευρά του Δήμου, έγινε σαφές πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να διατεθεί υδραυλικός ή κάποιος υπάλληλος που θα αναλάβει αυτό το έργο, ενώ ο αντιδήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Ζαφειρίου, ο οποίος γνωρίζει το θέμα, σχολίασε πως πολύ σύντομα, μέχρι το Σεπτέμβριο με την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής εξωτερικών δικτύων ύδρευσης και νέων δεξαμενών που υλοποιείται σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ρνότητας Μανταμάδου, θα πάρουν τέλος, και αυτό, και όλα τα παρόμοια προβλήματα.
«Λογικά το νερό έπρεπε να περισσεύει και στην Κλειώ, και στα Τσόνια, και αυτό θεωρώ πως θα γίνει μόλις γίνουν τα εξωτερικά δίκτυα και οι συνδέσεις με τις νέες δεξαμενές», ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου, που προσέθεσε ότι έχουν ολοκληρωθεί δύο δεξαμενές, μία για την Κλειώ και μία για τα Τσόνια, ενώ ολοκληρώνεται και η σύνδεση του δικτύου στον παραλιακό οικισμό. Ανάλογα έργα έγιναν στο Γενί Λιμάνι και εκτελούνται σε Πελόπη, Κάπη και Μανταμάδο.
Παράνομες συνδέσεις
Στην αρχή του καλοκαιριού, με αφορμή πολλά τέτοια προβλήματα, αλλά και καταγγελίες-διαμαρτυρίες δημοτών που δεν μπορούν να έχουν όσο νερό χρειάζονται, ξεκίνησε ο έλεγχος των δικτύων σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μανταμάδου, όπως και της γειτονικής Θερμής. Ο έλεγχος γίνεται με τη βοήθεια της ΔΕΥΑΛ και έως τώρα έχουν διαπιστωθεί αρκετές παράνομες συνδέσεις, απ’ τις οποίες, χωρίς να μεσολαβεί υδρόμετρο, κάποιοι παίρνουν νερό για να ποτίζουν τα ζώα τους, αλλά και για να καλλιεργούν μπαχτσέδες.
Ο κ. Ζαφειρίου δε θέλησε να σχολιάσει το γεγονός, αλλά απηύθυνε έκκληση, κατά προτεραιότητα ειδικά τους θερινούς μήνες το νερό να χρησιμοποιείται για τους ανθρώπους, τα ζώα και μετά τους μπαχτσέδες. Σημείωσε μάλιστα: «Δε γνωρίζω αν κάποιοι, και πόσοι είναι αυτοί, παίρνουν νερό δίχως να το πληρώνουν, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν εκατοντάδες έντιμοι δημότες στην ευρύτερη περιοχή, στους οποίους οφείλουμε να παρέχουμε άφθονο και ποιοτικό νερό, και αυτό επιδιώκουμε.»