Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συμφωνία που συμφέρει και τις δύο πλευρές είναι αυτή που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους δημοτικούς υπαλλήλους και στο Δήμο Λέσβου. Οι πρώτοι θα πάρουν αναδρομικά το επίδομα των 176 ευρώ που δικαιούνται, σε τρεις δόσεις, ο Δήμος δε θα πληρώσει τους τόκους, αφού το επίδομα αφορά στην τετραετία 2006 - 2009 και έχει καθυστερήσει η καταβολή του. Αμφότεροι γλυτώνουν τα δικαστικά έξοδα για ένα θέμα που έχει κριθεί στον Άρειο Πάγο, δικαιώνοντας χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους που δεν είχαν πάρει το επίδομα, όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Κάθε υπάλληλος απ’ τους δικαιούχους - κάποιοι απ’ τους περίπου 600 του Δήμου Λέσβου ήδη το έχουν πάρει - έχει να λαμβάνει καθαρά περί τις 8.000 ευρώ, ποσό που θα δοθεί σταδιακά βάσει των δυνατοτήτων ρευστότητας του Δήμου.
Στην προηγούμενη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ομοφώνως αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία του εξώδικου συμβιβασμού μεταξύ Δήμου και των δημοτικών υπαλλήλων που διεκδικούν το συγκεκριμένο επίδομα.
Η απόφαση αφορά στην καταβολή ποσού 667.000 ευρώ, απαλλάσσοντας το Δήμο απ’ την καταβολή τόκων, που ξεπερνούν τις 360.000 ευρώ. Όμως για το ίδιο θέμα εκκρεμούν και άλλες διεκδικήσεις υπαλλήλων, μια και οι αγωγές διεκδίκησης του επιδόματος έγιναν από διαφορετικές κατηγορίες-ομάδες εργαζομένων των 13 πρώην δήμων, ενώ υπάρχουν και πρώην δήμοι που είχαν καλύψει με καταβολή του επιδόματος μεγάλο αριθμό υπαλλήλων τους (π.χ. Μυτιλήνης, Ευεργέτουλα, Πολιχνίτου). Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να υπολογιστεί το συνολικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος, ούτε όμως και ο αριθμός των δικαιούχων. Η πρώτη απόφαση των 667.000 ευρώ αφορά σε περίπου 80 υπαλλήλους, ενώ ανάλογη διαδικασία θα κινηθεί και για όσες σχετικές προσφυγές εκκρεμούν.
Έχει κριθεί…
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του δικηγόρου Στρατή Πέτρου, στον οποίο είχε αναθέσει η Οικονομική Επιτροπή την εξέταση του νομικού θέματος, προκειμένου να διερευνήσει «τη δυνατότητα συμβιβασμού και παραίτησης του Δήμου Λέσβου από τα ένδικα μέσα κατά τεσσάρων αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης». Οι αποφάσεις αυτές, τις οποίες έχει εφεσιβάλει ο δήμος Λέσβου, είχαν ληφθεί το 2011 και έκαναν δεκτές τις αγωγές των εναγόντων δημοτικών υπαλλήλων που διεκδικούσαν την ειδική μηνιαία παροχή των 176 ευρώ.
Ο κ. Πέτρου εισηγήθηκε θετικά στην προοπτική εξώδικου συμβιβασμού, εξηγώντας με επιχειρήματα στη γνωμοδότησή του (επίκληση αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα) ότι η περαιτέρω δικαστική πορεία δε θα αποτρέψει την αναδρομική κι έντοκη καταβολή του επιδόματος. Ομοίως χαρακτήρισε ως συμφέρουσα την πρόταση συμβιβασμού, καθώς οι υπάλληλοι παραιτούνται ολοσχερώς από την αξίωση των επιδικασθέντων τόκων, αξιώνοντας μόνον την τμηματική σε δόσεις καταβολή των επιδικασθέντων κεφαλαίων. Ένα ακόμη επιχείρημα της γνωμοδότησης ήταν πως για την καταβολή του επιδόματος σε όσους το διεκδικούν, συντρέχουν λόγοι ίσης μεταχείρισης και χρηστής διοίκησης, μια και άλλοι υπάλληλοι του ίδιου Δήμου έχουν ήδη λάβει αναδρομικά και εντόκως την επίμαχη, ειδική μηνιαία παροχή.
Πρωτοστάτησαν…
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προέβλεπε η καταβολή να γίνει σε τρεις ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης έως τις 30 Αυγούστου 2012. Έτσι, στο πλαίσιό της έγινε προχθές συνάντηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Νίκου Κατράνη, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους του Νομού Λέσβου, Γιώργο Αλεξίου, παρουσία στελεχών της Οικονομικής Υπηρεσίας. Η Οικονομική Υπηρεσία ανέλαβε να εξετάσει τα οικονομικά δεδομένα και να αποφανθεί για το πότε θα ξεκινήσει η εκτέλεση της απόφασης.
«Δεν έχει υπάρξει ανάλογη συμφωνία σε όλη τη χώρα μεταξύ δήμων και υπαλλήλων. Και θεωρούμε πως στο θέμα αυτό πρωτοστατήσαμε εξασφαλίζοντας το συμφέρον των μελών μας μετά τη συνεργασία που είχαμε με το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο και τον κ. Κατράνη, που επέδειξαν θετική διάθεση για ρύθμιση», είπε ο κ. Αλεξίου, χαρακτηρίζοντας αμοιβαίο το συμβιβασμό και ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές.