Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Ανεβαίνει κατηγορία» το Βόρειο Αιγαίο την επόμενη προγραμματική περίοδο, με αποτέλεσμα, εφόσον χαρακτηρίζεται πιο πλούσια περιφέρεια, να προσδοκά και σε… λιγότερες χρηματοδοτήσεις απ’ το ΕΣΠΑ 2 της περιόδου 2014 - 2020. Η διαπίστωση ότι αλλάζει σημαντικά ο χάρτης των ελληνικών περιφερειών, προέκυψε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης για το επόμενο αναπτυξιακό «πακέτο», το οποίο όλα δείχνουν πως θα είναι μειωμένο, αφού για τη χρηματοδότηση της χώρας και των πλούσιων ή φτωχών περιφερειών της, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία τού ΑΕΠ που ίσχυαν την προηγούμενη δεκαετία.
Η διαπραγμάτευση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου, προκειμένου στις αρχές τού 2013 να εγκριθεί απ’ τα αρμόδια κοινοτικά όργανα το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την επόμενη περίοδο έως το 2020, δηλαδή το Ε΄ κατά σειρά Κ.Π.Σ.. Όλα αυτά τα στοιχεία προετοιμασίας για την επόμενη εποχή, παρουσιάστηκαν σε σεμινάριο που έγινε πριν από λίγες μέρες στα Χανιά απ’ το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
Λιγότερα χρήματα
Όπως προέκυψε απ’ τα συμπεράσματα του σεμιναρίου με τα σημερινά δεδομένα και ενώ η διαπραγμάτευση για τα κονδύλια συνεχίζεται, οι περιφέρειες που θα ανέβουν κατηγορία, μεταξύ των οποίων και το Βόρειο Αιγαίο, θα χρηματοδοτηθούν την επόμενη περίοδο με λιγότερες πιστώσεις. Βέβαια, αυτό θα γίνει εφόσον η Ελλάδα λάβει περίπου 8,5 δισεκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με τα 20,4 δισεκατομμύρια από το ΕΣΠΑ (μείωση μεγαλύτερη του 40%) όπως όλα δείχνουν. Εξ αιτίας της μεγάλης μείωσης που αναμένεται, όλοι οι ομιλητές στο σεμινάριο και ιδίως ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Άρης Περουλάκης, υποστήριξαν την ανάγκη να σταματήσουν οι σπατάλες και να αξιοποιηθούν τώρα ουσιαστικά τα κονδύλια τού ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Περουλάκης:
- Στην κατηγορία των ανεπτυγμένων περιφερειών (το ΑΕΠ είναι 90% έως 100% του κοινοτικού μέσου όρου), παραμένει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ανεβαίνει η Περιφέρεια Αττικής.
- Στην ενδιάμεση κατηγορία (75% - 90% τού ΑΕΠ του κοινοτικού μέσου όρου) κατεβαίνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που τώρα στο ΕΣΠΑ είναι στην πρώτη κατηγορία, παραμένει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ανεβαίνουν από την τρίτη (κάτω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου) οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
- Στην τελευταία κατηγορία (λιγότερο ανεπτυγμένες, με ΑΕΠ κάτω του 75%) πέφτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παραμένουν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες θα πάρουν αναλογικά περισσότερα χρήματα από τα μειωμένα για την Ελλάδα κονδύλια του «Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 - 2020».
Το «χρυσό» παρελθόν
Στο γιατί μειώθηκαν τα κονδύλια για τη χώρα και τι περιθώρια υπάρχουν για διαπραγμάτευση, δόθηκε η απάντηση πως βασική αιτία είναι τα στοιχεία τού ΑΕΠ της προηγούμενης δεκαετίας, τα οποία και λαμβάνονται υπόψη για να κριθεί η χρηματοδότηση. Με βάση αυτά, η Ελλάδα θεωρείται «ανεπτυγμένη», για αυτό, στη διαπραγμάτευση που θα κορυφωθεί το φθινόπωρο, θα επιχειρηθεί να συνυπολογιστούν ειδικά για την Ελλάδα και τα έτη 2011 και 2012, που κατά τον ΟΟΣΑ υπάρχει ύφεση 12%. Τα ίδια στοιχεία τού ΑΕΠ της προηγούμενης δεκαετίας είναι εκείνα που «κατηγοριοποιούν» τις περιφέρειες σε φτωχές και πλούσιες.
Σε σχέση όμως με το ΕΣΠΑ 2, πέρα απ’ την προοπτική να υπάρξουν μειωμένοι πόροι, τονίστηκαν στο σεμινάριο και άλλες δυσκολίες για περιφέρειες όπως η Κρήτη - κατ’ επέκταση και το Βόρειο Αιγαίο -, αφού για αυτές θα επιδοτούνται μόνο καινοτόμες και περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις. Σ’ αυτές τις περιφέρειες, μόνο το 15% των κονδυλίων θα μπορεί να διατεθεί για έργα υποδομής, όπως δρόμοι, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις δράσεις που δε θα προλάβουν να ολοκληρωθούν με το ΕΣΠΑ.