Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Την ίδια ώρα που αρχίζουν να γίνονται εμφανή τα σημάδια απ’ τη δουλειά των πενταμηνιτών σε όλο το νησί, καταγράφονται και σημαντικές απώλειες στο εργατικό δυναμικό που απασχολείται στην καθαριότητα. Ο ένας στους τέσσερις απ’ τους προσληφθέντες ως εργάτες αποχώρησε απ’ το πρόγραμμα, επειδή για μια σειρά από λόγους δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να δουλέψει στο αντικείμενο της καθαριότητας. Ίσως γιατί τελικά η ανάγκη για την πεντάμηνη εργασία δεν είναι, ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες, όπου και η πλειοψηφία των παραιτηθέντων, τόσο ισχυρή ώστε να άρει τους όποιους ενδοιασμούς τους για τη δουλειά.
Εξ αιτίας των αποχωρήσεων, ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, η «Ηλιακτίδα», για αρκετές μέρες ακόμη δε θα μπορεί να ολοκληρώσει τη φάση των προσλήψεων, ενώ ο Δήμος Λέσβου φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος, μια και παρατείνεται η περίοδος που θα έχει εργάτες στη διάθεσή του.
Όλοι μαζί
«Αλλιώς θα ήταν να μοιράζονταν οι εργάτες της Κοινωφελούς Εργασίας σε δύο περιόδους, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, και αλλιώς τώρα που θα έρθουν όλοι μαζί», σχολίαζε ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, πριν από λίγες μέρες, όταν και ανακοινώθηκε η πρόσληψη μέσω της «Ηλιακτίδας» 440 πενταμηνιτών για το Δήμο Λέσβου. Στην πράξη, όμως, διαπιστώθηκε απ’ τη δημοτική αρχή, η οποία περίμενε περίπου ως πανάκεια την έναρξη του προγράμματος, ότι ειδικά οι εργάτες για την καθαριότητα δεν πρόκειται να έρθουν όλοι μαζί. Το αντίθετο μάλιστα, όπως μας είπε χθες ο δήμαρχος, περίπου 100 απ’ τους προσληφθέντες, όλοι εργάτες για την καθαριότητα, αποχώρησαν, είτε απορρίπτοντας τη θέση είτε ακόμη κι ενώ είχαν υπογράψει σύμβαση με το Δήμο και είχαν πιάσει δουλειά.
Όπως είχαμε γράψει την προηγούμενη βδομάδα, λίγο πριν υπογράψουν σύμβαση με το Δήμο Λέσβου οι προσληφθέντες, ορισμένοι απέρριψαν τις θέσεις. Κάποιοι γιατί στο μεταξύ είχαν βρει άλλη δουλειά, κάποιοι φοβούμενοι μήπως χρειαστεί να μετακινούνται σε μακρινές αποστάσεις, κάποιοι τέλος γιατί διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε δυνατότητα να αναλάβουν καθήκοντα ανάλογα των προσόντων τους και θα δούλευαν για τη δουλειά που προσλήφθηκαν, δηλαδή ως εργάτες καθαριότητας. Στη συνέχεια, έγινε αναπλήρωσή τους από επιλαχόντες και ακολούθησε η υπογραφή σύμβασης με το Δήμο Λέσβου.
Ήθελαν γραφείο;
Τώρα όμως εμφανίζεται μια νέα κατηγορία προσληφθέντων, αυτοί που έπιασαν δουλειά και δηλώνουν στη συνέχεια παραίτηση αποχωρώντας απ’ το πρόγραμμα. «Συνολικά πάνω από 100 προσληφθέντες για την καθαριότητα στο Δήμο Λέσβου έχουν φύγει, προβάλλοντας διαφορετικούς λόγους για την απόφασή τους. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως είναι κουραστική η δουλειά για αυτούς, αλλά δε λείπουν κι εκείνοι που δικαιολογήθηκαν λέγοντας ότι τους ενοχλεί ο ήλιος», μας είπε η διαχειρίστρια της «Ηλιακτίδας», Άννα Τσίκνα. Έτυχε όμως σε πρόσωπο που επικαλέστηκε τη ζέστη και τον ήλιο, να προταθεί άλλη βάρδια και ομοίως αρνήθηκε τη δουλειά.
Τέλος, υπάρχει και μία κατηγορία που επεχείρησε να αλλάξει θέση και να απασχοληθεί σε γραφεία, κάτι που όμως δεν προβλεπόταν απ’ το πρόγραμμα και δεν το επέτρεψε ο φορέας που το υλοποιεί. «Ήταν σαφές εξ αρχής ότι δε θα επιτραπεί η απασχόληση των προσληφθέντων ως εργατών σε γραφεία, ή στην καθαριότητα εσωτερικών χώρων, αφού όπως προβλεπόταν απ’ το πρόγραμμα, θα δούλευαν στον καθαρισμού του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος και στην ανακύκλωση», ανέφερε η κ. Τσίκνα, που επεσήμανε πως αν κάποιοι δεν επιθυμούν να μαζεύουν κουτάκια αλουμινίου απ’ τις παραλίες, ας το δηλώσουν τουλάχιστον τώρα που υπάρχει περιθώριο, για μια - δυο μέρες ακόμη, αναπλήρωσης των κενών απ’ τους επιλαχόντες. Γιατί στη συνέχεια, όποιος παραιτηθεί δε θα μπορεί να αναπληρωθεί, και είναι κρίμα όταν υπάρχουν δημότες που χρειάζονται πραγματικά την πεντάμηνη δουλειά, τους έχει αγγίξει η κρίση, να μείνουν κενές θέσεις από όσους έχουν τα περιθώρια να πειραματίζονται με το θέμα της εργασίας.