3.200 αναφορές για λάθη σε Γέρα και Μυτιλήνη, αλλά και διερεύνηση ευθυνών για την πολύχρονη ταλαιπωρία των πολιτών

Διορθώνεται το κτηματολόγιο

17/05/2012 - 14:52

Με την επίτευξη του στόχου που αρχικά είχε τεθεί, να διορθωθούν δωρεάν για τους ιδιοκτήτες γης τα λάθη του κτηματολογίου στις Δημοτικές Ενότητες Γέρας και Μυτιλήνης, φαίνεται να ολοκληρώνεται η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πέρυσι.

Με την επίτευξη του στόχου που αρχικά είχε τεθεί, να διορθωθούν δωρεάν για τους ιδιοκτήτες γης τα λάθη του κτηματολογίου στις Δημοτικές Ενότητες Γέρας και Μυτιλήνης, φαίνεται να ολοκληρώνεται η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πέρυσι. Όπως αποδείχτηκε απ’ την πρώτη φάση της όλης διαδικασίας που θα τελειώσει στο τέλος Ιουνίου, χιλιάδες ακίνητα, κτήματα αλλά και σπίτια, τα περισσότερα στην περιοχή της Γέρας, έχουν κτηματογραφηθεί λανθασμένα.

Έτσι, μετά τη δημόσια παραδοχή τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.» πριν έναν και πλέον χρόνο ότι έγιναν λάθη στο κτηματολόγιο της Λέσβου, τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε ο Νίκος Σηφουνάκης δίνοντας τη δυνατότητα να υπάρξει πλαίσιο για τη διόρθωση των λαθών, αλλά και την ουσιαστική υποστήριξη που έτυχε η όλη προσπάθεια απ’ το Δήμο Λέσβου, το κτηματολόγιο θα διορθωθεί με την ανάθεση νέας μελέτης. Πέραν της εξασφάλισης πιστώσεων για την εκπόνηση του καινούργιου κτηματολογίου, η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» προτίθεται να διερευνήσει και το ποιος ευθύνεται για τα χιλιάδες λάθη, που είχαν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν επί σειρά ετών αμέτρητοι ιδιοκτήτες ακινήτων, ειδικά στην περιοχή της Γέρας, όπου εντοπίστηκε και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Έβαλε πλάτη» ο Δήμος…
Χθες, στο γραφείο του, ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, από κοινού με τους αντιδημάρχους Περιβάλλοντος Γιάννη Βατό και Γέρας Θέμη Αθανάση, και στελέχη τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.» ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου την παράταση έως τις 29 Ιουνίου της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων επαναπροσδιορισμού θέσης και ορίων ακινήτων στο νησί της Λέσβου, στα γραφεία που λειτουργούν στη Μυτιλήνη και στον Παπάδο. Μέσα στο διάστημα που απομένει, πέραν της δυνατότητας που έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν αναφορές για λάθη που αφορούν στις ιδιοκτησίες τους, θα υπάρξουν και εξατομικευμένες κλήσεις ιδιοκτητών σε περιοχές στις οποίες ο αριθμός των αναφορών που υποβλήθηκαν απ’ το προηγούμενο διάστημα έως τώρα, παρέχει οριακά τη δυνατότητα να διορθωθεί το κτηματολόγιο. Αν υπάρξουν όμως κι άλλες αιτήσεις - για αυτό και η κλήτευση των πολιτών -, θα είναι εφικτή η ένταξη των περιοχών στη νέα μελέτη κτηματογράφησης.

Όπως επεσήμαναν τα στελέχη τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.», στην επιτυχία της όλης προσπάθειας αποδείχτηκε καθοριστική η συμβολή του Δήμου, που πέραν του γεγονότος ότι προσέφερε μηχανικούς του και μέσα, υποστήριξε το έργο της εταιρείας, βοήθησε στη δημοσιότητα του όλου εγχειρήματος, αλλά ζήτησε και δύο φορές παράταση για να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Βουνάτσος ευχαριστώντας όσους βοήθησαν, με τη συνεργασία που υπήρξε ξεπεράστηκαν δυσκολίες και προβλήματα και μπόρεσαν οι δημότες να αναφέρουν τα λάθη που τους αφορούν.


Αποτυπώνονται στις Δημοτικές Ενότητες Γέρας και Μυτιλήνης, καθώς και στο Κάτω Τρίτος, με πράσινο χρώμα οι περιοχές στις οποίες ο αριθμός των λαθών στο κτηματολόγιο είναι τόσο μεγάλος, που οδηγεί σε νέα κτηματογράφηση. Με κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι περιοχές όπου υπολείπονται ελάχιστες αναφορές λαθών για να μπορέσει να γίνει καινούργια μελέτη. Με κίτρινο αποτυπώνονται οι περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί ελάχιστα λάθη στην κτηματογράφηση και με γαλάζιο οι ενότητες για τις οποίες δεν υποβλήθηκε καμμία αναφορά λάθους

1.856 στη Γέρα - 1.344 στη Μυτιλήνη
Τα στελέχη τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.», οι Γιάννης Μπέκος, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου και Μαρία Κασάπη, διευθύντρια του Λειτουργούντος Κτηματολογίου, παρουσίασαν τα στοιχεία που δείχνουν πώς έχει η κατάσταση, αλλά και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

- Έως τώρα υποβλήθηκαν 3.200 αναφορές για λάθη, εκ των οποίων το 58% (1.856) για την περιοχή της Γέρας και 1.344 για την περιοχή του πρώην Δήμου Μυτιλήνης.

- Το 50% των λαθών αφορά σε αγροτικές περιοχές και το 50% σε αστικές.

- Έχουν συνολικά εντοπιστεί βάσει των δηλώσεων 90 ενότητες (οι 15 αστικές) στις οποίες ο αριθμός των λαθών επιτάσσει την ανάθεση νέας μελέτης. Οι περιοχές αυτές εμφανίζονται στο χάρτη με πράσινο χρώμα.

- Υπάρχουν 147 ενότητες (εμφανίζονται στο χάρτη με κόκκινο χρώμα) στις οποίες υπολείπονται ελάχιστες αναφορές πολιτών (συνολικά 429) για να προχωρήσει και σ’ αυτές η ανάθεση νέας μελέτης (να γίνουν πράσινες). Στον ίδιο χάρτη αποτυπώνονται με κίτρινο χρώμα οι περιοχές για τις οποίες υπήρξαν ελάχιστα λάθη, βάσει των αναφορών των πολιτών, ενώ με γαλάζιο οι περιοχές που δεν υπάρχουν καθόλου αναφορές για λάθη. Στο διάστημα έως τις 29 Ιουνίου, ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, άρα και να αυξηθεί ο αριθμός των περιοχών που θα περιληφθούν στην προκήρυξη για νέα μελέτη.

Και ευθύνες
Για την ανάθεση των μελετών διόρθωσης των κτηματολογικών υποβάθρων (χαρτών) όπου εντοπίστηκαν προβλήματα, η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» θα αναλάβει το κόστος καταβάλλοντας τη χρηματοδότηση από δικά της χρήματα. Όπως είπε ο κ. Μπέκος απαντώντας σε ερώτηση του «Ε», παράλληλα με την όλη διαδικασία των διορθώσεων, θα υπάρξει και ενδελεχής έλεγχος για το πώς προέκυψαν τόσο μεγάλα προβλήματα. «Για μας η απόδοση ευθυνών για το ποιος, γιατί και πώς ευθύνεται, αποτελεί θέμα», ανέφερε, ενώ η κ. Κασάπη υπογράμμισε και τις διαφορετικές συνθήκες που θα έχει η νέα διαδικασία διορθώσεων, λέγοντας πως οι μελετητές θα βγουν στην ύπαιθρο, επί τόπου, μαζί με τους ιδιοκτήτες, για να αποφευχθούν, τώρα που υπάρχει πλέον και η σχετική τεχνογνωσία, τα λάθη του παρελθόντος. Σημειωτέον ότι απ’ τους 330 δήμους που είχαν περιληφθεί στην πρώτη φάση της κτηματογράφησης, μόνο σε πέντε περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος, εμφανίστηκαν τόσο μεγάλα προβλήματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey